Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MX 140 DIY dźwięk przytłumiony?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MX 140 DIY dźwięk przytłumiony?

Witam,
    Jakiś czas temu zrobiłem kolumny na głośnikach z STX MX 140. Litraż obudowy ten sam co w oryginale. Oprócz tego, że głośniki grają bardzo basowo (eksponują każdy rodzaj basu), co jest dobre w muzyce klubowej, a gorsze np. w jazzie, to wg innych (ojciec, brat) głośniki grają bardzo cicho wysokie tony. Słychać to szczególnie przy jazzie. Gdy porównujemy w salonie na jednym sprzęcie (wzmacniacz lampowy DIY, CD NADa i jakieś kable z miedzi krystalicznej) moje głośniki, kolumny brata DIY na głośnikach CUBE AUDIO F155 i Altusy 140, to wszędzie dobrze i wyraźnie słychać np. talerze i ogólnie wysokie tony, a u mnie bardzo ciężko to wysłyszeć. Z kolei moje głośniki grają najbardziej basowo. Teraz pytanie czy te kolumny tak mają grać, czy coś jest źle.
    Pozdrawiam

Te kolumny tak graja, tyczy sie to tez wiekszych FX-300 Problem o tyle dokuczliwy jesli ktos przesiada sie na nie z kolumn neutralnych lub takich ktore mialy wyeksponowane lekko wysokie tony.

Trzeba bylo zrobic te kolumny z Seasem 27TBFCG na gorze, projekt jest gdzies na forum.
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Miałem duży dylemat na czy zrobić na wysokotonowych stx'a czy na tych seas'ach, ale gdzieś słyszałem, że aluminiowa kopułka może czasem zakłuć w uszy, szczegółnie przy muzyce klubowej, stąd ta decyzja.
      Jakbym chciał zmienić ten wysokotonowy, to rozumiem, że cała zwrotnica do zmiany?

Skomentuj

Tak. Nie mniej zawsze mozna gore na zwrotnicy wydobyc. Tyle ze jak zmiana rezystora w torze wysokotonowki wplynie na reszte, bedzie tylko wiedzial stx bo ma pomiary.

Skomentuj

Zamieszczone przez Qstosh Zobacz posta
          Miałem duży dylemat na czy zrobić na wysokotonowych stx'a czy na tych seas'ach, ale gdzieś słyszałem, że aluminiowa kopułka może czasem zakłuć w uszy, szczegółnie przy muzyce klubowej, stąd ta decyzja.
          Jakbym chciał zmienić ten wysokotonowy, to rozumiem, że cała zwrotnica do zmiany?
          Ten Seas jest dosc delikatny, nic tam nie kluje w uszy, zwrotnica do zmiany

Skomentuj

Sprawdź jeszcze połączenie głośników i ich polaryzację ze zwrotnicą. Możesz też zamienić polaryzację w jednym z głośników w obu kolumnach i posłuchać jak grają.

Skomentuj

Seas fajnie gra, co zrobił chyba yoshi z daytonem, natomiast ta 3sm z 18awx jest wnerwiajaca, ale może się podobać, mi osobiście się nie podobał dźwięk tych kolumn, kolega natomiast jest zachwycony

Skomentuj

Hmm, ciężko mi się zdecydować co robić. Słuchał tu ktoś tych kolumn z tym i tamtym głośnikiem wysokotonowym?

Skomentuj

Tak, zreszta przerabiałem koledze FX-300 wlasnie na tego Seasa, kolumny z tym seasem graja o klase lepiej jak nie wiecej, to po prostu wyzszej klasy glosnik ktory czesto stosowany jest u boku znacznie drozszych glosnikow.

Skomentuj

Na początek proponuje spróbować zamiany reza w tłumiku R2 na 12-15 om .
                    Będzie Cie to kosztować 2PLN a może akurat wystarczy .
                    Fx140 nie słuchałem ale patrząc na charkę mają nieco wycofany zakres 1-5k .

Skomentuj

A ja tak zapytam.
                      Posiadam mx140 diy, jaką modyfikacje zwrotki musiał bym zrobić by tego 27TBFCG słuchać ?:P

Skomentuj

Na początek pomiń układ rlc na wysokotonówce i posłuchaj bez niego.On tam dusi górę pasma.
                        Jak jeszcze będzie Ci mało wysokich,to zmniejsz rezystor szeregowy,lub zwiększ równoległy.
                        To już musisz sobie na słuch dopasować,pod swój gust.
                        Lepiej,bardziej szczegółowo i drożej będzie jak wymienisz na Ushera 9950-20.
                        Z tego co pamiętam Łukasz robił do tego zestawienia zwrotkę i jest na forum.
                        Pozdrawiam.

Skomentuj

Ok, to pokombinuje coś z tą zwrotnicą. A jeśli bym jednak się na te seasy zdecydował, to dużo trzeba by było dorabiać do tej obecnej zwrotnicy?

Skomentuj

to dużo trzeba by było dorabiać do tej obecnej zwrotnicy?
                            Trzeba by bylo zrobić pomiary i na ich podstawie nową zwrotnicę.
                            Może miałbyś szczęscie i jakieś wartości by się pokryły, ale nastawiaj się że nowy głośnik to nowa zwrotka. I to cała, zarówno tor wysokotonowy jak i niskotnowy.

Skomentuj

kolumny brata DIY na głośnikach CUBE AUDIO F155 i Altusy 140, to wszędzie dobrze i wyraźnie słychać np. talerze i ogólnie wysokie tony, a u mnie bardzo ciężko to wysłyszeć. Z kolei moje głośniki grają najbardziej basowo. Teraz pytanie czy te kolumny tak mają grać, czy coś jest źle.
                              skoro F155 gra lepiej wysokimi niz mx-140 to zdecydowanie jest tutaj cos nie tak!

sam robiles zwrotnice czy kupiles?

tak, zwrotnica do wymiany
                              wg mnie taka zamiana jest bez sensu, bo 3sm nie pokazuje potencjalu tych glosnikow!

Zamieszczone przez bartek200a Zobacz posta
                              A ja tak zapytam.
                              Posiadam mx140 diy, jaką modyfikacje zwrotki musiał bym zrobić by tego 27TBFCG słuchać ?:P
                              trzeba zaprojektowac cala od nowa :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                F155
                                pewnie chodzi bez żadnego filtru i drze ryja

Skomentuj

Ehh, to już sam nie wiem. Jeden mówi, że na seasie to grają klasę wyżej, a tu z kolei słyszę, że grają gorzej. A to, że te szerokopasmówki grają lepiej wysokimi było dla mnie oczywiste, bo przecież mają papierową (czy coś podobnego) kopułkę, która lepiej oddaje wysokie tony. Wyraża się to w tym, że słuchając jazzu, to u mnie talerza trzeba się doszukiwać, a na F155 gra jak na koncercie - wysokie głośno, słychać wybrzmiewanie talerza aż do końca.
                                  Ogólnie pierwsze wrażenie po odpaleniu moich głośników po zmianie z Kenwoodów LS-722, było takie, że te nowe grają przez ścianę. Nie zdziwiło mnie to, bo kolega ostatnio nabył Tannoye M2 i tam też wysokich prawie w ogóle nie słychać, więc pomyślałem, że to normalne.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Znaczy te F155 nie wiem czy mają jakiś filtr, ale chyba nie, bo w środku kolumny jest tylko kabel z przetwornika do wejscia oraz wytłumienie.

Skomentuj

. A to, że te szerokopasmówki grają lepiej wysokimi było dla mnie oczywiste, bo przecież mają papierową (czy coś podobnego) kopułkę, która lepiej oddaje wysokie tony.
                                    Od kiedy?

Szerokopasmówka bez filtra to żaden punkt odniesienia. Coś mi się wydaje, że z twoimi MX140 wszystko w porządku (to znaczy grają, jak przewidział producent), tylko ty jesteś przyzwyczajony do czego innego (pasują ci Altusy i ta szerokopasmówka puszczona na żywca).

Skomentuj

No ok, tylko w takim razie po co tłumić, skoro wszystkim ludziom, co puszczałem te kolumny, mówią że szerokopasmówki grają lepiej wysokie tony. Poza tym byłem na koncertach jazzowych i te F155 grają o wiele bliżej oryginału wysokie tony.

Skomentuj

Jeśli zwrotnica jest dobrze polutowana to wszystko jest ok.

A to, że te szerokopasmówki grają lepiej wysokimi było dla mnie oczywiste, bo przecież mają papierową (czy coś podobnego) kopułkę, która lepiej oddaje wysokie tony.
                                        Nie prawda.

Wyraża się to w tym, że słuchając jazzu, to u mnie talerza trzeba się doszukiwać, a na F155 gra jak na koncercie - wysokie głośno, słychać wybrzmiewanie talerza aż do końca.
                                        Prawda jest taka że szerokopasmowiec bez filtracji "drze ryja", jak już Raven napisał.
                                        Może się wtedy wydawać że mają więcej góry (tzn. w tym przypadku akurat mają).
                                        Kolumny takie jak MX140 czy M2 mają charakterystykę bardziej liniową niż szerokopasmowiec bez filtracji, dlatego w porównaniu z taką szerokopasmówką mogą grać "mdło".

Z mojego doświadczenia wychodzi, że po przesiadce nawet z szerokopasmówki filtrowanej na zwykłe kolumny, mamy niedostatek środka.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X