Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

32/150/4 czy 27/150/8?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

32/150/4 czy 27/150/8?

Witam, mam taki problem że kupiłem dziś rano STXa 27/150/4 ss przyszedłem do domu podłączyłem i okazało się że przy większej mocy "trzeszczy" nie będę się rozpisywał na czym polegało uszkodzenie bo nie w tym rzecz.Odniosłem do sklepu koleś bez problemu uznał reklamację ale okazało się ze to była ostatnia sztuka w wersji 4ohmy i teraz mam do wyboru 32/150/4 ss lub dowolny 27 tylko że w wersji 8ohm narazie wzmakiem do tego miało być pojedyńcze TDA 7294 wiem że to nie pozwoli wykożystać w pełni możliwości nawet 27/150/4ohm i tu moje pytanie co według was będzie lepiej grało (narazie)na TDA 7294 32/4Ohm czy 27/8ohm a moze wogule jakiś inny STX?
    POZDRO

tda?? chyba ze w mostku.

jak nie to nie bierz niczego wiekszego niz 20cm. najlepiej wez 22/120/4/sc

Skomentuj

Grze rozumiem to w ten sposób że 22/120/4 przy jednym TDA powinien zejść niżej od 27/150/8 przy tym samym wzmaku i jedno TDA bedzie lepiej kontrolować 22 niż 27 ?
      a jeśli chodzi o 27/150/8ohm to mostek TDA bedzie wystarczający czy jest to miniumu?

Skomentuj

to jest chyba optimum przeciez nie bedziesz chcial scian przesowac tylko sluchac muzyki // ogladac film
        PS zaraz Sound Wave wpadnie i zjedzie mnie i powie ze to jest minimum hihih ;]

Skomentuj

Do wszystkich tych STX-ow przydalby sie mostek z TDA bo maja dosc duze moce a pojedynczy TDA mala. Dlatego trzeba kupowac 8 omowe glosniki. STX32 to wielki glosnik ktory sporo moze narobic chalasu ale wymaga duzej obudowy. Z parametrow wynika ze raczej zamknieta. Robilem pomiary w 60litrach zamknietej i b-r i nie jest zle ale to duza buda a mogla by byc jeszcze wieksza. Jak celowales na kategorie 10cali to bierz GDN27 w 8omach i dorob kiedys mostek TDA. Kup od razu trafo 150W 2x24V ktore i mostek pociagnie.

Skomentuj

jestem jestem :P nie zjade cię :) moim zdaniem to mostek TDA wystarczy do tego STX'a ma on lekką membrane ktora i dość niski Qts więc kontrola niezła jest zapewniona "konstrukcyjnie" poprostu nie wykorzystasz w pełni mozliwości tego głosnika. ale do codziennego sluchania spokonie wystarczy. jak będziesz robił ostrą impreze to zobaczysz że wzmak się gotuje a głośnik zastanawia się czy to żarty i prosi o więcej mocy bo tez chciał by się pobawić <lol>

Skomentuj

Najlepiej zabierz kasę i poszukaj czegoś lepszego,może Tonsil?Te STX-y jakieś dziwne...mnie też dwa padły.
              PZDR

Skomentuj

to naprawde dziwne bo mi nie udało się żadnego zakatować... a miały do dyspozycji 400wat. natomiast pare tonsili się na nim ugotowało :P

Skomentuj

Ja nic nie ugotowałem,membranka jak wlazła do środka to juz nie wróciła,drugi brzęczł jak dzwonek do drzwi.Oddali kasę i spoko.Szkoda że sie sparzyłem.
                  PZDR

Skomentuj

hmm a która to seria była stara czy nowa?? i jaki model??

Skomentuj

To było GDN-17-80-4-SC x2szt.Robię sobie monitorki,takie niskobudżetowe,i stx mi kiche wywalił.Wsadze stare alfredy co sie po garażu poniewierały i już.Ale musze poszukać czegoś innego bo to też shit.Dobrze że otworów jeszcze nie porobiłem tylko w starych pudłach podpinałem.
                      PZDR

Skomentuj

zdaje się że jednak skusze sie na 27/150/8 i odrazu zrobie sobie mostek bo mam trafo 200W(myślałem że nie starczy-mam gdzieś elektronikę praktyczna w której jest opisany mostek z TDA i minimalnie trafo miało tam być 250W)czyli pozostaje mi tylko kostkę zakupic.Zmostkowane TDA przy 8ohm powinno miec ok 120W?

Skomentuj

nie strasz ze te 17-80-4-SC to kicha bo właśnie dziś 4 sztuki odebrałem ?!
                          na pierwszy rzut oka wyglądają tak sobie.. widziałem lepiej zrobione głośniki pomimo ze za wielu ich nie oglądałem:-) ciekawe jak wyjdą w pomiarach no i w kolumnach ostatecznie:) znawcą nie jestem ale jeden z nich ma jakby bardzo wysoko przyklejoną membrane do cewki ( to jest noramlne czy raczej nie powinno tak być? )

Skomentuj

Wyciągnie 120 W a może nawet i więcej... !

Skomentuj

Czaruję...
                            X