Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowe głośniki w kulumnach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowe głośniki w kulumnach

Witam, potrzebuję pomocy w doborze odpowiednich głośników do moich kolumn. Na wstępie dodam, że nie znam się zbyt na tym temacie. Chciał bym uzyskać jak najczystszy dźwięk z możliwie dobrym bassem. Mam 2 duże kolumny na, których najbardziej mi zależy. Ponieważ 2 małe głośniki o wymiarach 75 mm oraz 60 już w ogóle nie grają. A 165 mm już mają swoje lata :). Na tyle kolumny jest tabliczka z mocą 150w oraz 8 omów. Dodam jeszcze, że jst to zestaw zawierający jeszcze głośnik centralny oraz subwoofer. Bardzo proszę o sugestie dotyczące jakie głośniki wybrać. Ponieważ szkoda mi takiego sprzętu wymieniać na sound bar.

Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałem wszystko i się połapiecie :)

Pozdrawiam
    Bartek

Może jakiś model kolumn czy to są jakieś samoróbki.. ? No i fajnie jakbyś wstawił zdjęcia.
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

BrTek, przeczytaj proszę regulamin, który zawiera tylko kilka punktów.
      Przeniosłem do działu akustyka..

Skomentuj

Dziękuję za szybką odpowiedź. Co do tematu to sorki za przeoczenie. Dodaje zdjęcia. Niestety jednostki głównej jest tylko zdjęcie poglądowe ponieważ jest do niej utrudniony dostęp. Jeżeli będzie taka potrzeba to odkopie i dodam pełnowartościowe zdjęcia.

Mam nadzieje, że zdjęcia zostały prawidłowo załączone.

Pozdrawiam

Skomentuj

Ile chcesz na to przeznaczyć? Bo chyba nic poza obudowami się nie przyda (o ile w ogóle da się je wykorzystać).

Skomentuj

Nie mam póki co ustalonego budżetu. Chciał bym żeby to miało ręce i nogi czyli, że jak się już biorę za to nie żeby był jakiś efekt. Konkretną kwotę ciężko mi przytoczyć bo nie mam pojęcia w ogóle w jakim przedziale cenowym się to obraca wszystko.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A czemu uważasz, że nawet obudowy będą do wyrzucenia?

Skomentuj

Zamieszczone przez BrTeK Zobacz posta
              A czemu uważasz, że nawet obudowy będą do wyrzucenia?
              Z tego co w nich zostało ciężko będzie zrobić cokolwiek. Wszystko zależy czy chcesz podłogówki czy monitorki, czy przedział cenowy do 800zł czy do 1500zł :) czy stolarką się zajmiesz sam czy chcesz kolumny fornirowane czy nie itp itd

jak się już biorę za to nie żeby był jakiś efekt
              Jak się już bierzesz to żeby własnie efekt był czyste granie z dobrym niskim pasmem wszystko zależy czego oczekujesz

Skomentuj

:) chyba coś z nich zostało, mam jeszcze przednią maskownicę. Przyznam się, że trochę mnie zaszokowałeś :) ponieważ nie myślałem, że koszt tego może sięgnąć nawet 1500 zł. W takim razie proszę o podpowiedź czy z tego całego zestawu ( amplituner + centralny + 2 kolumny + subwoofer ) można coś konkretnego sklecić kosztem nie przekraczającym kilkaset złotych. Mam plan wziąć ten zestaw na mieszkanie gdzie się przeprowadzam, więc nie będę mógł już sobie pozwolić na znaczne podkręcenie głośności, ale jednocześnie chciał bym aby dźwięk był fajnym uzupełnieniem do tv, który nie dawno kupiłem. Cały zestaw będzie podłączony jack z jednej strony z drugiej czincze więc pełnego dolby nie będzie chociaż na amplitunerze taka opcja jest stale włączona.

Skomentuj

chyba coś z nich zostało, mam jeszcze przednią maskownicę.
                  Z tego co mowisz masz tylko fronty , efektowe już nie grają.. ?? Dość mało informacji co tam masz. Jak ten zestaw wyglądał to wiem bo poszperałem w necie.

Odnawiać frontów się nie opłaca bo niewiadomo czy dostaniesz jeszcze oryginalne przetworniki.

Przyznam się, że trochę mnie zaszokowałeś ponieważ nie myślałem, że koszt tego może sięgnąć nawet 1500 zł
                  Za 1500zł to można zrobić nawet 1 kolumnę :)

W takim razie proszę o podpowiedź czy z tego całego zestawu ( amplituner + centralny + 2 kolumny + subwoofer ) można coś konkretnego sklecić kosztem nie przekraczającym kilkaset złotych. Mam plan wziąć ten zestaw na mieszkanie gdzie się przeprowadzam, więc nie będę mógł już sobie pozwolić na znaczne podkręcenie głośności, ale jednocześnie chciał bym aby dźwięk był fajnym uzupełnieniem do tv, który nie dawno kupiłem.
                  Amplituner jeśli działa to można go zostawić.
                  Jeśli nie zamierzasz mieć full kina domowego same kolumny frontowe w zupełności wystarczą.
                  Subwoofer jesli działa może być dopełnieniem kolumn frontowych
                  Kolumny frontowe to albo budowa nowych albo zaślepienie starych otworów zrobienie nowych, zakup zestawu

http://diyaudio.pl/showthread.php/25...X-%28lub-PC%29

głośników i zwrotnic... i poskładanie do kupy wszystkiego z uwzględnieniem litrazu kolumn, strojenia rezonatora, to wtedy będą wyglądały jak oryginał
                  Last edited by ploter; 06.04.2015, 16:25.

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                    Za 1500zł to można zrobić nawet 1 kolumnę :)
                    1500 to kosztuje jeden przyzwoity głośnik

A do autora wątku, zrób zestaw na STX podany przez plotera jak chcesz robić, jak nie to kup gotowe (spytaj się nas wpierw które) albo coś używanego, np. takie wafle http://allegro.pl/kolumny-glosnikowe...243572840.html i będzie pan więcej niż zadowolony

Skomentuj

Czaruję...