Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe monitorki biurkowe - dobór głośników średnioniskotonowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nawet nie zwrocilem uwagi ze on ma taki Qts - kompletnie nie gra basem w zamknietej

tutaj dochodzimy do wniosku - teoria swoje a praktyka swoje

Skomentuj

Kolejne pytanie, tym razem z kategorii pomiarów - czy wzmacniacz na TDA1554 bedzie odpowiedni do Jiga? mimo ze jeden z jego kanałów będzie wisiał?
      Z góry dzięki!!

Skomentuj

tak, bedzie OK
        ja pomiary z przymusu robilem nawet na wynalazku 3W :p

Skomentuj

Hej, zakupiłem głośnik i wykonałem juz pierwsze pomiary parametrów T-S na SW. Przedstawiam wyniki ponizej, co o tym myślicie? Głośnik badany to: http://stx.pl/wm-stx-5-1-140-8-f-s-m...uplikat-1.html

http://wyslijto.pl/plik/xf3pqepp1h - pomiary

Skomentuj

Na telefonie nie otworze pliku
            W jakim celu mierzyles TSy? Wygrzales chociaz glosniki?

Skomentuj

Pomiar wykonałem po to by sprawdzić faktyczne parametry głośnika, dodatkowo w celach doszkalania się :) głośnik wygrzewałem, ale tylko 20min.

Last edited by Recon; 11.05.2015, 07:59.

Skomentuj

Z tak zaszumionym pomiarem impedancji to wynik obarczony jest dużym błędem, jeśli w ogóle te wyniki mają jakikolwiek sens.
                Generalnie pomiar parametrów Thiel-Small'a w domowych warunkach jest kłopotliwy.
                Warto przeczytać ten post http://diyaudio.pl/showthread.php/17...l=1#post260395
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tylko z jakiego powodu u mnie widać tyle szumów? Kalibracja jiga przeszła pomyślnie, nawet bardzo, wszystko jest tak jak być powinno, do pomiarów używam interfejsu EMU 0202. Głośnik również był unieruchomiony. Czyli jak rozumiem problemem może być zbyt niska moc przy której mierzyłem impedancję? Jak uzyskać w takim razie większą moc? A może chodzi o sygnał testowy? U mnie był standardowy, nic nie zmieniałem w nim.

Skomentuj

kabto wina kabli, nie niskiego poziomu. Mozesz posluchac wejscia liniowego, czy jakies smiecie sie nie przedostaja.

Skomentuj

Do pomiaru impedancji zastosowałem kable bez ekranu, czy tu może być błąd?

Skomentuj

Kable do głośnika to mogą być zwykłe, ważne są kable łączące JIGa, kartę muzyczną i kompa.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Hej, udało mi sie wykluczyć szumy, oto rezultaty:

Myślę, ze całkiem fajnie, Re podobne do katalogowego, Fs wyższe o 3Hz. Zastanawia mnie tylko wartość Qts=0.52, w katalogu to 0.36 - róznica 0.16, sporo.

Skomentuj

Hej, b-r już ustawione, co więcej udało mi się wykonać pomiary mikrofonowe z b.duzą dokładnością. Zabrałem się więc do projektowania zwrotnicy, wcześniej edukując kilkunastoma artykułami. Oto rezultaty jakie dotychczas udało mi się osiągnąć:

Kopułka na 3-rzędowym filtrze, natomiast 15.140.8 na 2-rzędowym. Ciężko podać strojenia bo modyfikowałem wartości kondensatorów i cewek. I generalnie problem jest taki, ze niskotonowiec w okolicy 2kHz ma nieciekawy spadek charakterystyki... Widać tego echo na sumie, najchętniej bym przesunął Fp kopułki do 2-2.5 kHz, aby ten spadek nadrobić kopułką, no ale to niezbyt zdrowe. Co o tym myślicie, co mogę zrobić?

PS. Inna sprawa, to to, ze pomiar nearfield nie ma tam załamania wcale, do 2kHz są identyczne, potem na onaxis ten spadek a na nearfield prosto. Pomiar robiłem w rożnych warunkach, nawet na powietrzu i w onaxis zawsze jest na 2kHz ten spadek. Przeczytałem tez gdzieś ze powyzej 500Hz pomiar onaxis jest mało wiarogodny, jak więc symulować filtry w okolicach powiedzmy 3kHz skoro to potencjalnie zakłamany odczyt?
                            Last edited by Recon; 07.06.2015, 22:12.

Skomentuj

Zamieszczone przez Recon Zobacz posta
                              powyzej 500Hz pomiar onaxis jest mało wiarogodny
                              PONIŻEJ, nie powyżej.
                              Przy czym czy 500 czy 1000 czy 200Hz zależy od długości bramki. Po prostu za mało okresów fali się mieści w okienku bramki żeby była racjonalna rozdzielczość.

Skomentuj

Racja, faktycznie! Co nie zmienia faktu, że ten spadek efektywności po 2kHz jest dziwny i uniemożliwia mi poprawne wykonanie zwrotnicy, a jednak tam jest jak bym nie mierzył. Myślałem czy by zamiast onaxis nie zastosować pomiary nearfield do symulacji. Pomiary udało mi się w takim stopniu dokładnie przeprowadzić, że pomiar nearfield jest na szerokości 400Hz-2kHz niemal identyczny do onaxis i się nakłada co do mm po przeskalowaniu, potem powyżej 2kHz nie ma już tego doła i można się bawić.

Skomentuj

Ten dół wynika pewnie z wpływu obudowy. Dlatego w pomiarach w polu bliskim nie jest zaznaczony na charakterystyce. Zwłaszcza, że jest zaznaczony także na charce midwoofera.
                                  Pomiary z 1 metra robi się także po to aby mieć poprawnie zmierzone zależności fazowe. To one są kluczowe w dobrym projekcie zwrotnicy.

Skomentuj

Faktycznie, to bardzo możliwe, dzięki za pomysł! Tylko co z tym zrobić? Zostawić taką charakterystykę jak widać i ewentualnie po odsłuchu ingerować dalej? Żaden filtr mi tego nie załatwi.

Skomentuj

Pokaż zdjęcie frontu i podrzuć jakiś zwymiarowany rysunek frontu z rozmieszczeniem głośników.

Skomentuj

Niestety nie mam foty i dziś nie będę miał, ale co do wymiarów to szerokość łacznie ze ściankami bocznymi to 170mm, wysokość to 300mm, głośniki w jednej linii, jeden od drugiego w odległości 1cm, niskośredniotonowiec 2,5cm nad podstawą. Całość żeby wytłumić nierówności oklejona taśmą malarską (taśma na dotyka zawieszenia membrany).

Skomentuj

To podaj jeszcze średnice głośników :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X