Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaką zrobić obudowę do głośnika szerokapasmowego Sony ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaką zrobić obudowę do głośnika szerokapasmowego Sony ?

Witam serdecznie , chcę zrobić obudowę do głośnika z linku http://www.akustyka.com.pl/produkt/g...ny-12cm-8-ohm/ , czy możecie mi doradzić jakie wymiary powinna ona mieć, proszę o nie pisanie że to szmelc itp. nie zamierzam ładować w głośniki 300 zł, zestaw będzie współpracował z 1554Q. Chodzi mi o taniość, ale też o to aby grały lepiej niż zestaw głośników do komputera za 100 zł które są nic nie warte. Proszę o odpowiedzi.

niestety musisz robic to doswiadczalnie
    zacznij od 5 litrow b-r
    strojenie raczej wysoko zeby wydobyc cokolwiek basu z tych glosnikow

a nie znalazles glosnikow 4r?
    byloby lepiej pod TDA

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      niestety musisz robic to doswiadczalnie
      zacznij od 5 litrow b-r
      strojenie raczej wysoko zeby wydobyc cokolwiek basu z tych glosnikow

a nie znalazles glosnikow 4r?
      byloby lepiej pod TDA
      A że tak się zapytam jakie najczęściej są dawane b-r w głośnikach 5l ?

Skomentuj

roznie
        zaczalbym od zakupu 8 lub wiecej tuneli HD-4 alpharda (tanie)
        10cm glosniki mozna stroic nawet na 70-80hz
        ale takie 13cm to juz mozna stroic nawet na 50hz
        trzeba to dobrac na sluch

Skomentuj

Jeśli masz już te głośniki, możesz użyć np. modułu Limp'a z pakietu ARTA i pomierzyć parametry T-S. Pomoże Ci to wybrać, zasymulować obudowę.
          Podpowiem, że ja w takich tanich właśnie monitorkach (z tą różnicą, że użyłem TDA1555 :) i Monacora SPX 30) mam strojenie na jakieś 74Hz. Na ucho jest spoko, ale pomiary impedancji (właśnie w LIMP'ie) pokazały, że BR jest trochę za mało skuteczny. Jak będzie czas, to jeszcze posiedzę nad budką, uszczelnię, gdzie się da i pomierzę całość.

Skomentuj

Zamieszczone przez Łasica Zobacz posta
            Jeśli masz już te głośniki, możesz użyć np. modułu Limp'a z pakietu ARTA i pomierzyć parametry T-S. Pomoże Ci to wybrać, zasymulować obudowę.
            niestety w przypadku takich glosnikow nic to nie pomoze. za malo w tym basu :p

Skomentuj

Przepraszam Was bardzo koledzy ale Paweł S. ma rację lepiej zastosować głośnik 4 ohm , no i teraz pytanie czy wiecie może coś o Visaton FR 10 HM, O 100 mm, 20/30 W, 95-22 000 Hz, 4 Ohm ?, bo wybór w tanich głośnikach 4 ohm jest niezbyt wielki.

Skomentuj

raczej bym szukal wynalazkow na allegro/olx
                a moze satelitki od kin domowych?

Skomentuj

Sorry że mieszam jak w betoniarce, skupię się jednaka na tych głośnikach sony 8 ohm, (do szerokopasmowych z tego co wiem to nie trzeba zwrotnicy), TDA 1554Q co prawda polecane są głośniki 4 ohm, lecz w tym wypadku 8 ohm będą miały mniejszą moc lecz na mały pokój wystarczą, a przyszłości podepnę je pod inny sprzęt nie martwiąc się że je uszkodzę przez zbyt małą impedancję, poza tym prawdę mówiąc to myślę że głośniki takie zagrają lepiej niż zestaw 2.1 do komputera za 80 zł. Czy możecie mi podać przykładowe wymiary mdf-u na obudowę 5 litrów ? , bądź jakiś program do samodzielnego obliczenia, kiedyś widziałem prosty program gdzie można było swobodnie rozciągać bryłę a program pokazywał ile cm , ma każda ze ścian, proszę o pomoc.

Skomentuj

no bez przesady przeciez to matma na poziomie 3klasy podstawowki. Glosniki maja 12cm wiec daj front 14cm na szerokosci odejmij od tego grubosc plyt i dobierz proporcjonalnie pozostale 2 wymiary... Ewentualnie naszkicuj w Cadzie i policzy Ci objetosc.

Skomentuj

Ok szytko już mam narysowane teraz tylko do stolarza na pocięcie, a właśnie użyję płyty meblowej wiórowej laminowanej jak przyklić okleine na nabrzerzach gdy nie są one laminowane ?

Skomentuj

nie kupuj 18mm bo to strata miejsca przy tak malej kolumnie

a obrzeża sa juz z klejem aktywowanym termicznie. czyli albo zelazko, albo opalarka

Skomentuj

Szerokość jest na 13 mm , w płycie raczej tego nie ma (jest ona z starych mebli) , gdy stolarz odetnie kawałek to na nim nie widać żadnego kleju i okleina słabo trzyma na brzegach macie na to jakiś patent ?

Skomentuj

klej jest na obrzeżach ktore kupujesz osobno w sklepie!
                            dobierasz pod kolor plyty...

albo lepiej popros stolarza zeby pocial to na 45 stopni i wtedy odpada problem krawedzi

Zamieszczone przez luzik1980 Zobacz posta
                            jest ona z starych mebli
                            plyta w castoramie z cieciem max 10zl
                            a tu pewnie zaplacisz za samo ciecie wiecej :p

Skomentuj

klej jest na obrzeżach ktore kupujesz osobno w sklepie!
                              dobierasz pod kolor plyty...

albo lepiej popros stolarza zeby pocial to na 45 stopni i wtedy odpada problem krawedzi

plyta w castoramie z cieciem max 10zl
                              a tu pewnie zaplacisz za samo ciecie wiecej :p

A no widzisz, myślę i myślę a tutaj najprostsze rozwiązanie jakie mi podsunąłeś jest najlepsze :-) , spytam majstra czy da radę , jak nie to będę kombinował , czytałem że można wyszlifować papierem ściernym zaszpachlować i zetrzeć papierem ściernym aby pozostała cienka warstwa szpachli, chociaż pomysł z kątem 45 stopni jest najlepszy. :)

Wiem że płyta w Castoramie jest niedroga, ale muszę zrobić kilka kilometrów więcej (ok 15), muszę czekać, poza tym płyt mam trochę więc , pojadę też dociąć sobie aby zrobić regał z półkami na graty, stolik dla dziewczyny, podstawkę na drukarkę, podstawkę na xboxa itp. Płyt jest trochę i szkoda aby się zmarnowały, zresztą nowe nie są za darmo.

Skomentuj

roznie
                                zaczalbym od zakupu 8 lub wiecej tuneli HD-4 alpharda (tanie)
                                10cm glosniki mozna stroic nawet na 70-80hz
                                ale takie 13cm to juz mozna stroic nawet na 50hz
                                trzeba to dobrac na sluch
                                Ok wszystko już mam płyty pocięte i zmontowane , powiedz mi kolego czy taki głośnik jest sens wytłumić matą w środku, i powiedz mi coś jeszcze o b-r , pisałeś o HD-4 (chodzi o średnicę 4 cal ?).

Skomentuj

nie, chodzi o model
                                  http://elzet.com.pl/p-ag-1780-rura-b...-hd-4/156/1132
                                  sa tanie, latwo dostepne (jeszcze do niedawna), dobrze wykonane i pasuja tutaj rozmiarami

tylko poszukaj innego sklepu bo ci wolaja duzo za wysylke

a co do wygluszania to zobacz przyklejony FAQ

Skomentuj

Co do HD-4 to rzeczywiście jest kłopot z dostaniem a w jednym sklepie są po 7 zł więc trochę śmiech, a czy nadadzą się też HD-19 śr. wew - 75 mm, śr .zew - 98 mm, dł. - 105 mm ?
                                    A napisz mi jeszcze czy można wytłumiać obudowę matą bitumiczną zamiast pianką akustyczną ?

Skomentuj

Witam serdecznie, po kilku tygodniach pracy w wolnym czasie przedstawiam efekt mojej pracy, co prawda popełniłem kilka błędów lecz jak na pierwszy raz udało mi się je dość dobrze skorygować, co do dźwięku to jestem zadowolony, lecz jest trochę mało basu (lecz co oczekiwać po głośnikach za 20 zł) ogólnie według mnie opłacało się, i mam już mała doświadczenie, następny raz będzie lepszy , a mam do was pytanie , czy tda 1554Q ma jakieś odbicie co do basu dla głośników 8 ohm ? (chodzi mi o to że poprzednio podłączyłem od tego wzmacniacza głośnik 6 ohm Philips - jakiś z wieży i bas był o wiele większy niż przy obecnych 8 ohm)

Skomentuj

W zlych kategoriach rozpatrujesz kwestie ilosci basu. Duze znaczenie poza moca ma sam glosnik i jego aplikacja. O akustyce pomieszczenia juz nie wspominajac :-)
                                        Last edited by Adam_85; 12.06.2015, 22:58.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X