Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poprawność pomiarów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poprawność pomiarów

Cześć Wam. Proszę o sprawdzenie poprawności pomiarów i wskazówki. Przy wyższych głośnościach pulse wyglądał tragicznie. Wykonywane z odległości około 80cm. Podłoga wytłumiona przy pomocy kołdry i dywanu. Mikrofon w osi tweetera. Tweeter bez frezów (tymczasowo) poklejony taśmą malarską tak jak widziałem u innych forumowiczów. Pozdrawiam

Last edited by David853; 01.05.2015, 10:31.

Pulse jest źle! Tak ma być:
    Twój marker niepotrzebnie zaczyna się daleko przed głównym impulsem a końcowy jest ustawiony zaraz za nim.

Końcowy powinieneś ustawić na 8 ms ale uprzednio musisz zniwelować odbicie na 6ms, może to statyw albo jakaś przeszkoda wokół.
    W ogóle sygnał pulse jest dość słaby, próbowałeś przełączyć preamp na większe wzmocnienie ?

Skomentuj

Przy wooferze w moich warunkach chyba nie da się bardziej pozbyć odbicia na 6ms. Próbowałem wielu rzeczy najbardziej zmniejszył się gdy zatkałem otwór BR. Statyw znajduje się w odległości 60cm od mikrofonu i w dodatku jest obłożony kocami. Dodałem 3x więcej wytłumienia w całym pokoju i tyle udało mi się uzyskać. Zasymulowałem też jakąś zwrotnicę bazując na filtrze Ravena. Wszystko niżej. Proszę o uwagi i wskazówki.

Last edited by David853; 02.05.2015, 09:48.

Skomentuj

Nie jestem znawcą, ale nie użyłeś chyba funkcji delay. Mi przy pomiarach pomogły tutoriale z YT (https://www.youtube.com/watch?v=2PkC...A453431238FE46), filmiki nie są niestety po kolei (funkcja delay jest w pierwszym filmiku). Nie wiem co o nich myślą znawcy, ale może ktoś się wypowie.

Skomentuj

pomiary wygladaja na juz uzyteczne

wylacz faze na wykresach i przeskaluj os Y na zakres np (0 -60)
          na wykresie zwrotnicy dodaj jeszcze wykres przeciwfazy

Skomentuj

Jest ok ?

Skomentuj

odznacz faze, bo zasmieca widok
              cos dziwnie opada ch-ka morela

niestety ze zwrotnica musisz jeszcze sporo powalczyc

Skomentuj

Zamieszczone przez David853 Zobacz posta
                Przy wooferze w moich warunkach chyba nie da się bardziej pozbyć odbicia na 6ms. Próbowałem wielu rzeczy najbardziej zmniejszył się gdy zatkałem otwór BR.
                Ale zaraz.. TY ustawiasz pulse na wooferze kierując na niego mikrofon ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                  Ale zaraz.. TY ustawiasz pulse na wooferze kierując na niego mikrofon ?
                  mam nadzieje ze nie zrobiles takiej glupoty...
                  oba glosniki mierzymy na jednych ustawieniach!
                  nic nie zmieniamy, tylko przepinamy kable!

Skomentuj

Panowie czytałem artykuł na stronie głównej ponad 10 razy :) Nie zrobiłem takiej głupoty. Wszystko zgodnie z instrukcją. Też mnie dziwiła opadająca charka morela ale najpierw zmierzyłem go z odległości 1cm i wyszło to samo a później zmierzyłem monitorek z PCXem, monitor yamahy nx-e800 oraz monitorek jbl i tam charakterystyka nie opadała ani troszeczkę, więc wnioskuje, że ten głośnik tak ma.. Pomiary robię na SB0100 i sprawdzałem jej liniowość. Próbowałem też na integrze i uwzględniając jej spadek od 16kHz pomiar wyszedł identycznie.

"Walczyć ze zwrotnicą" - do czego mam dążyć co obrać za cel co będzie oznaką dobrze zasymulowanej zwrotnicy w SW ?

Skomentuj

Zamieszczone przez David853 Zobacz posta
                      "Walczyć ze zwrotnicą" - do czego mam dążyć co obrać za cel co będzie oznaką dobrze zasymulowanej zwrotnicy w SW ?
                      Sumowanie się charakterystyk obu głośników w całym wspólnym paśmie przenoszenia i nie opadający zbyt nisko moduł impedancji.
                      Pamiętaj o rezystacjach cewek żeby je uwzględnić oraz wartości kondensatorów takie jakie można kupić lub złożyć z innych.

Skomentuj

Wsadziłem AWXa w obudowę i zrobiłem pomiar. Wyszło mi z tego tyle, że i AWX na samej górze szybko opadł. O ile w przypadku innych monitorów, które mierzyłem i te spadki były na poziomie max 5dB w najgorszym wypadku, to tutaj mam się do czego odnieść i nie wygląda to najlepiej. Wyłączyłem preamp i uzyskałem kompletnie inny wynik. Próbowałem też na innej baterii. Co może powodować spadek wzmocnienia na skraju pasma ? Wykres oczywiście jest po przeskalowaniu. Pomiar z odległości 1cm.

Skomentuj

Na którym skaju pasma ?

Skomentuj

10kHz-20kHz

Żeby uniknąć pytania: używam preampa wallina z projektu na forum i R9 jest taki jaki ma być.
                            Last edited by David853; 02.05.2015, 17:39.

Skomentuj

Jaki masz mikrofon i czy używasz pliku kalibracyjnego ?

Skomentuj

Wkładka, którą polecali na początek - takie coś: http://allegro.pl/panasonic-wm-61a-w...296187470.html

Używam pliku kalibracyjnego od el_liero.

Po za samą górą wykresy wyglądają wiarygodnie tak ?

Skomentuj

Woofer wygląda dobrze.
                                  Ale skoro na innym głośniku jest dobrze to wina raczej nie leży w sprzęcie a w samym głośniku.
                                  Druga sztuka morela też ma taką charkę ? Gdzie je kupiłeś ?
                                  Last edited by Rfck; 02.05.2015, 18:38.

Skomentuj

Jest jakiś sposób na zbadanie wkładki ? Albo inne rozwiązanie tej kwestii ? Wolałbym nie kupować w najbliższym czasie znacznie droższego mikrofonu. W dodatku zastanawia mnie fakt, że z pominięciem preampa mimo, że sygnał jest bardzo mały to góra pasma wychodzi poprawnie, natomiast poniżej 5kHz już jest mocno w dół.

Skomentuj

Aby mieć jakiś punkt patrzenia na szybkie opadanie poprzednich tweeterów wsadziłem w obudowę SS D3004/6620. BEZ frezów niestety - i wyszło mi to samo na średnich co na symulacjach u troelsa, ale i góra wygląda całkiem nieźle(chyba). Sprawdziłem też drugiego morela i wyszedł bardzo podobnie +-1 dB powyżej 10kHz. Proszę o opinie, a Pana Moderatora o scalenie postów, jeśli to nie kłopot.

Od góry pomiar z odległości 1cm, 5cm, 50cm

http://www.troelsgravesen.dk/measurements.htm - tam znalazłem przykład różnicy w FR, gdy frezów brak.

Skomentuj

No cóż jednak coś jest ze sprzętem ;| może masz coś z prempem skoro bez niego takie rzeczy się nie dzieją, ,szczerze mówiąc nie wiem co jest ;/

Skomentuj

Czaruję...
                                        X