Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Najlepszy akustycznie materiał na front kolumn - eliminacja ugięcia fali

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Najlepszy akustycznie materiał na front kolumn - eliminacja ugięcia fali

Witam.
    Jestem w trakcie budowy monitorów na przetwornikach STX W.18.200.8.MCX i T.10.200.8.PCX. Większość rzeczy mam już zrobione, pozostał już właściwie tylko montaż, ale przejdźmy do rzeczy... Początkowo chciałem pominąć frez na froncie, myśląc że jest to jedynie element estetyczny, jeden z użytkowników uświadomił mnie jak ugięcie fali w przypadku braku frezu potrafi wpłynąć na charakterystykę zestawu. Chcąc zbudować dobrze grający zestaw zacząłem zastanawiać się nad frezowanym (bądź jakimś innym, imitującym frez) frontem. Na myśl przyszła mi mata tłumiąca. Co myślicie aby na front kolumny przykleić samoprzylepną matę tłumiącą o grubości 3mm? Wyciąłbym w niej otwory tak aby tworzyła coś a'la frezy, wtedy głośnik wysokotonowy chowałby się, byłby równo z matą. Czy to dobry pomysł? Pomyślałem że mata wyeliminowałaby krawędzie a przy okazji potrafiłaby pochłonąć część fal. Pomijam względy estetyczne, myślę że jeśli wyciąłbym to równo to nie byłoby źle. Chodzi mi o samoprzylepną matę piankową/kauczukową jakich wiele na Allegro i w sklepach internetowych. W kilku porównaniach frontów bez krawędzi / z krawędziami widziałem że zastosowanie nawet miękkich materiałów typu uszczelka piankowa a nawet papierowa taśma klejąca (?) potrafi wyeliminować krawędzie i pozytywnie wpłynąć na charakterystykę. Co o tym myślicie?
    Pozdrawiam.
    Last edited by kraken90; 08.05.2015, 21:55.

A moze hdf ? Plexy ? Filc ? Cos wypróbowanego ?

Skomentuj

pokaz przyklad tej pianki
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Rozglądałem się za czymś takim: http://www.bitmat.pl/pl/p/K3s-Pianka...m-z-klejem/264

Skomentuj

i to ma zastapic frezy?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Skoro to:

i to:

pomogło, to myślałem że coś może z tego być.

Skomentuj

Ja bym wykleił front filcem ciętym na wodzie.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To już chyba łatwiej frezy

Skomentuj

Trudno zrobić frez gdy otwory są już wycięte.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez kraken90 Zobacz posta
                    Początkowo chciałem pominąć frez na froncie, myśląc że jest to jedynie element estetyczny, jeden z użytkowników uświadomił mnie jak ugięcie fali w przypadku braku frezu potrafi wpłynąć na charakterystykę zestawu. Chcąc zbudować dobrze grający zestaw zacząłem zastanawiać się nad frezowanym (bądź jakimś innym, imitującym frez) frontem.
                    Czyli co?
                    Nie masz jeszcze zrobionych frezów i zastanawiasz się czy je wykonać?
                    Czy masz już zrobione dziury pod głośniki bez frezów i teraz chcesz to poprawić?
                    Nie napisałeś na jakim etapie prac masz te obudowy.

Jeśli jeszcze nic nie robiłeś, to rób frezy... jeśli masz już dziury zrobione ale jeszcze nie wykańczałeś obudów (fornir), to zrób pseudofrezy z HDF-u i załatwione.
                    Natomiast, jeśli masz już wykończone obudowy, to kombinuj... choć nie sądzę abyś usłyszał mega różnicę na tym etapie "rozwoju" i z takimi głośnikami.

Skomentuj

Obudowy są już oklejone i mają wycięte dziury.

Skomentuj

Tak jak mówi LuSzTi, obudowy są już praktycznie gotowe, dam tą piankę na front, może nawet zrobię jakieś pomiary. W razie czego dam znać jak to się sprawdza :)

Skomentuj

W gotowych obudowach da się zrobić przecież frezy, tylko trzeba przygotować otwór centralny pod cyrkiel no i trochę więcej ostrożności i cierpliwości a i ostry frez byłby wskazany.

Skomentuj

Wszystko da sie zrobic, nawet jak juz sa dziury http://www.troelsgravesen.dk/tips.ht...ER_HOLE_BIGGER

Skomentuj

Myślę, że polecane kilka posótw wyżej, doklejenie mdf by uzyskac pseudofrezy bedzie najłatwiejszym rozwiązaniem, chyba że obudowy są tak wykończone, że już po ptokach.

Skomentuj

Czaruję...
                              X