Jest sporo propozycji konstrukcji wykonania subwoofera, ale takiego wątku nie znalazłem, dlatego pozwoliłem sobie coś napisać. Zasymulowałem kilka głośników w programie WinISD alpha, z czego wybrałem dwa, nie wiem czy dobrze, ponieważ nie mam zbyt dużego doświadczenia w sprawach z tym programem i nie wiem na ile to jest wiarygodne. Chciałbym wykonać sobie drugi subwoofer, bazując na doświadczeniach z poprzedniego, jego tez ująłem w symulacji dla porównania. Chciałbym go wykorzystać głównie do kina, na muzyce raczej mi nie zależy. Poprzedni jest oparty o głośnik Raveland TW3000, teraz chciałem wykonać coś na lepszym przetworniku, jak pisałem wcześniej wytypowałem 2 w kwocie do 1000zł, jest to Eminance LAB 12 i Scan-Speak 30W-4558T00.
Obecna obudowa to około 55L strojona na 36Hz kolor czerwony.
LAB 12 – obudowa 80L strojona na 26Hz kolor zielony.
Scan-Speak – obudowa 80L strojona na 24Hz kolor niebieski.
Chciałem się zapytać czy w ogóle z takich symulacji da się coś wywnioskować o potencjalnej konstrukcji. Jako wzmacniacza chciałem użyć BG7 Borysa, przy czym LAB 12 potrzebuje około 400W/6R, a Scan-Speak 150W/4R czyli łatwiej go napędzić choć ma niższy SPL.
I kilka zdjęć z symulacji.

Obecna obudowa to około 55L strojona na 36Hz kolor czerwony.
LAB 12 – obudowa 80L strojona na 26Hz kolor zielony.
Scan-Speak – obudowa 80L strojona na 24Hz kolor niebieski.
Chciałem się zapytać czy w ogóle z takich symulacji da się coś wywnioskować o potencjalnej konstrukcji. Jako wzmacniacza chciałem użyć BG7 Borysa, przy czym LAB 12 potrzebuje około 400W/6R, a Scan-Speak 150W/4R czyli łatwiej go napędzić choć ma niższy SPL.
I kilka zdjęć z symulacji.

Skomentuj