Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsza konstrukcja - pytania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsza konstrukcja - pytania

Witam

To moj pierwszy post na forum. Od 3 tygodni siedze i po nocach (co widac po godzinie tego postu) czytam forum.

Uzbrojony w jakas tam wiedze przymierzam sie do zlozenia swojej pierwszej konstrukcji.

Zalozenie jest takie, zeby zmontowac dwudrozne kolumny, ktore zagraja dosc glosno w pomieszczeniach do 30m^2. Oczywiscie nie kosztem jakosci, aczkolwiek nie musi byc ona jakas supermistrzowska. Muzyka to house, ale zaznaczam, ze nie zalezy mi bardzo na tym, aby nisko zejsc z basem, ew. pozniej uzupelnie sobie pasmo jakims subem.

Czy do takich pomieszczen glosnik Tonsil GDN 20/80/2 bedzie zbyt maly/cichy?
    (z tego co wyczytalem, przy tej srednicy to Beyma chyba dalaby rade z glosnoscia, ale zabija cena)

Z drugiej strony jesli dam wiekszy glosnik to strace na srednich tonach (chyba dobrze kombinuje), a nie chce narazie brac sie za 3-way.

Czy STXy sa duzo gorsze od Tonsili? (bo cenowo wypadaja duzo lepiej)

Czy mozliwe jest zlozenie takich kolumn tak, aby cena przetwornikow zamknela sie w 400zl (max 500zl)?

I czy przy takim zalozeniu jak powyzej w ogole zastanawiac sie nad obudowa zamknieta czy musi byc b-r.

Aha. Wzmacniacz bede dobieral do kolumn, wiec nie pytajcie sie czym chce to napedzac.

Pozdrawiam

proponuje zrobić kolumny wg projektu Yoshiego - wersję na gwizdku tonsila gdwk 11/100

http://audiomania.sart.pl/articles.php?id=17

tonsil 20/80/2 nie nadaje sie za bardzo do dwudrożnych konstrukcji

Skomentuj

tonsil ma 20cm wiec to chyba troszke za duzo pomysl nad jakas 17cm do 2way i te 17cm to tez chyba maks do 2way, moze w jakis lepszych konstrukacjach za X$$$ sa w 2way uzyte glosniki 20cm ale na kosntrukcje budzetowa to za duzo, bedzie zero srednicy

Skomentuj

ale ARNy maja 84dB skutecznosci. Tego chyba w ogole nie bedzie slychac. Poza tym przedzial cenowy STXa to jest, jak z jakoscia Tesli?

Dlaczego nie robic na tych wysokotonowych co Yoshi na koncu? Jesli oszczedzam na Teslach to moze warto lepszy wysokotonowy dac?

Skomentuj

Tesla jest bardziej porównywalna do tonsila, każda firma ma swoje flagowe produkty, mówiłem o gwizdku gdwk 11/100 czyli o tańczej wersji ponieważ tych lepszych gwizdków audaxa po pierwsze nie ma w Polsce jak narazie (były ale producent wstrzymal produkcje) i nie wiadomo czy w ogóle będą, a po drugie nawet jeżeli będą to pewnie koszt ich wyniesie jak poprzednio 150 zł za sztuke w porownaniu tonsil kosztuje 70 zl za sztuke. Ja osobiście też jestem w trakcie robienia w/w kolumn ale niestety juz miesiac czekam na gwizdek ktory zalatwiam przez wujka z U.S.A , tam jest i kosztuje 21 dolarow za sztuke czyli po okolo 60-70 zl.

a co do arn no to mają 84 dB ale po łaczeniu szeregowym mają +3 dB tak jak inne glosniki, a to jest naprawde nie malo, uslyszysz na pewno, cisza ma 0 dB wiec to troche roznicy pozdrawiam

Skomentuj

Mam drobne pytanko tak przy okazji:) To jak to jest w końcu z tym przyrostem głosności? Na Diyaudio przeczytałem, że przy łączeniu zarówno szeregowym jak i równoległym jest przyrost +3dB. Natomiast jakiś sprzedawca na wolumenie powiedział, że przy łączeniu szeregowym nie ma wogóle, a dopiero przy połączeniu równoległym jest przyrost +3dB. Ktoś tu kłamie

Skomentuj

2 way
              arv 104
              2x stx 17 ss 4 ohm polaczone szeregfow zwrotka janbo jak sam nie zrobisz ,

Skomentuj

sprzedawca z wolumenu :P
                SPL mocowo zawsze +3dB
                SPL napięciowo przy szeregowym bez zmian przy równoległym +6dB

Skomentuj

A skad w takich np. Zeusach Tonisla biora sie srednie tony, jak tam sa dwa niskotonowce po 12" i gwizdek z tuba?

Bo tak sobie mysle ze zrobilbym cos na ich ksztalt.
                  Czy z glosnika 12" tonsila uzyskam szybki bas czy raczej nie?

Pozdrawiam

Skomentuj

Może i uzyskasz ale pamietaj, ze takiego głosnika nie mozesz wstawic do konstrukcji 2 drożnej. Trzymaj się mniej wiecej zasady, że go 2way niskotonowy < 20 cm, a niski > 20 w konstrukcjach 3 drożnych. Na twoim miejscu bym przeglądnął wszystkie konstrukcje a jest ich okolo 100 i przeanalizował jak ludzie glosniki dobierają, jakich firm itd. Jeżeli chcesz troche samemu sie w to pobawić musisz posiąść pewną wiedzę, którą na pewno nikt ci tu teraz nie przedstawi. Więc trochę samozaparcia i chęci a przede wszystkim czytania.

Skomentuj

Nie, no jasne ze czytac trzeba. Czytam calymi dniami forum i rozne strony.
                      Ale odpowiedzi na niektore pytania znalezc nie moge, dlatego pytam.

To teraz inaczej sformuluje moje poprzednie pytanie:
                      Glosniki estradowe sa konstrukcjami dwudroznymi,
                      a maja ogromne glosniki niskotonowe,a graja ladnie, Why?

Skomentuj

nie graja ładnie,, na dyskotece gdzie wiekszosc pijana wtedy jest ładnie, estradowe robia chałas a domowe dzwiek, estradowe nie graja ładnie !!!!!
                        jestes nie doswiadczony i dlatego bierzesz sie za srednice głosnika basowego a nie za jakosc dzwieku,
                        rób arv 104 + 2x17 stx ibedzie bardzo dobrze !

Skomentuj

estradowki graja z driverami ktore przenosza od np2000 albo jeszcze mniej

Skomentuj

na estradzie liczy się skuteczmość i głośność a na chacie jakość i czystość, często estradówki nie radzą sobie w domu np tubsko Eqtom'a

Skomentuj

No wiec poczytalem, pobawilem sie WinISD i mam juz pewien zarys.

2x STX GDN-17-40-4-SS

1x TVM ARV-104-4-8 (dobrze dobralem, bo 104ek sa 3 rodzaje)

Jaka ta zwrotke z Janbo? Bo tam ich jest duzo i nie wiem ktora pasuje.

Posymulowalem sobie te dwa STXy w WinISD i wychodza mi cuda.
                              Chce mi zrobic obudowe 76litrow. To chyba "troche za duzo".
                              Wydaje mi sie ze 32litry beda dobrze. A moze jeszcze mniej?
                              Symulowalem tez dla 16 litrow, tak jak kolumny Yoshiego.

I teraz pytania na ktore nie znalazlem odpowiedzi, a naprawde sie staralem:

1) Jak duzy Group Delay jest za duzy? Maksimum krzywej w 16ms to duzo (Taki uzyskalem przy 27Hz w obudowie 32l@40Hz)? Bo udalo mi sie minimalnie zrobic 13ms przy 30Hz w obudowie 32litry strojonej na 45Hz.
                              Ale wtedy w zakladce Gain mam w 65Hz podbicie o ponad 3dB, a to chyba nie dobrze.
                              (w tej na 40Hz mam podbicie o 2dB przy 68Hz ale Group Delay jest 16ms)

2) Czy krzywa Gain powinna sie schowac pod linie 0db? Bo z tego co ktos gdzies na forum napisal, to moze maksymalnie do 2dB dochodzic?

3) Czy przeciecie krzywej Gain z linia -3dB powinno wypadac w okolicy Fs glosnika?

4) Czy strojenie tez powinno byc okolo Fs glosnika? (jesli tak to w jakich granicach)

Dla obudowy 16litrow uzyskalem podobne podbicia na Gainie, ale Group Delay na poziomie 17-19ms ale przeciecie krzywej gain z linia -3dB wypada powyzej 50Hz, a w 32l obudowie okolo 40Hz to chyba lepiej.

Czy ja w ogole w dobra strone kombinuje z tym WinISD?

Doradzcie jaka wielkosc i na ile stroic to potestuje sobie jeszcze w WinISD.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2005-01-18, 17:06 ]
                              Poczytalem jeszcze troche i sie zamyslilem tak: ;-)

Moze by tak dac to do obudowy zamknietej (bo te glosniczki i tak nisko nie zejda, a impuls bedzie lepszy) i dopchac to potem subwooferem jakims?

Czy to nie lepszy pomysl niz bass reflex?

Jakies propozycje co do obudowy zamknietej?

[ Dodano: 2005-01-19, 16:32 ]
                              Dobra, przeczytalem juz wszystko co jest na tym forum o STX GDN-17-80-4-SS i postanowilem.

2x STX GDN-17-80-4-SS - Szeregowo

1x ARV-104 (ciagle nie wiem ktory dokladnie, ale podejrzewam, ze ten na 8 ohmow)

Obudowa ZAMKNIETA, tylko nie moge sie doczytac jaka objetosc, bo w postach jest zamotane, jeden mowi ile dla pojedynczego glosnika inny ile dla kolumny i w koncu nie wiem ile dla dwoch glosnikow mam dac.

Dla 20l jest Qtc=0,85
                              Dla 30-32l jest Qtc=0,74.

Linia -3db okolo 55Hz w obu przypadkach. (dopcha sie subem potem)

impuls w obu przypadkach jest ponizej 5ms, nim wieksza obudowa tym maksimum przesuniete w strone nizszych czestotliwosci.

Zakladajac te 10-20% dla wytlumienia, to najchetniej zrobilbym obudowe 22-24l, czy to nie za malo dla DWOCH GDNow?
                              Ciagle mnie zastanawia jak Yoshi zrobil dla dwoch ARNow 16l, wydaje mi sie to strasznie malo.

Prosze was, niech ktos mi wreszcie powie jaka ta obudowe zrobic, bo ze zamknieta to juz zdecydowalem (zreszta tak wiekszosc na forum poleca), ale jaka objetosc, bo juz sie pogubilem.

Bo chcialbym juz zaczac montaz obudowy, a potem bede sie dalej dopytywal o zwrotki itd.

Skomentuj

Czaruję...
                              X