Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wharfedale crystal 2-30 - modernizacja - prośba o poradę w ramach przebudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wharfedale crystal 2-30 - modernizacja - prośba o poradę w ramach przebudowy

Witajcie. Dzisiaj się zarejestrowałem, lecz forum śledzę od kilku lat - nigdy nie mogłem zebrać się za własną pracę, jednocześnie śliniąc się na widok tworzonych tutaj zestawów.

Pierwszy mój temat dotyczy tytułowych kolumn. Posiadam takowe - otrzymałem w prezencie jakiś czas temu. Grają bez wyrazu - środkowe i górne pasmo jest do akceptacji, lecz dół praktycznie nie istnieje.
    http://obrazki.elektroda.pl/1902712700_1325891351.jpg
    Wyglądają one jak na powyższym zdjęciu - nie mojego autorstwa. Jest to zestaw dwudrożny z pasywną membraną - dolna, bez b-r. Oczywiście chodzi tylko o kolumny podstawkowe - centralnej nie posiadam.

Chciałbym wymienić przetworniki w tych kolumnach łącznie z dopasowaną do nowych głośników zwrotnicą, w grę wchodzi także wzmocnienie obudowy i jej wygłuszenie, dodanie z tyłu bass reflexu, dopasowanie objętości.

Tutaj pojawia się pytanie - czy jest sens modernizacji (w zakresie jak wyżej wymieniłem) tych kolumn, czy odpuścić sobie i zbudować coś od zera? Wizualnie podobają mi się tytułowe kolumny i byłbym skłonny zainwestować 500-800zł na przetworniki, zwrotnice i pozostałe elementy, żeby poprawić ich dźwięk.

Myślałem o 3, albo 2,5 drogach - wstawieniu kolejnego głośnika w miejscu membrany pasywnej, wykonaniu b-r z tyłu, budowie zwrotnicy. Nie chciałbym zwiększać średnicy otworów pod głośniki, aby pozostawić oryginalne ramki.

Do napędzania kolumn posiadam amp Yamaha RX-V440.

Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie? Gdybym umieścił temat w złym dziale, proszę o przeniesienie i jednocześnie przepraszam.

Z góry dziękuję.

Poniżej wymiary kolumn, przetworników:
    Last edited by majsterrr; 12.05.2015, 23:46.

Zamieszczone przez majsterrr Zobacz posta
    Do napędzania kolumn posiadam amp Yamaha RX-V440.
    Dołu nie ma może z powodu ustawień w owym amplitunerze? Niektóre odcinają bas z frontów.

Skomentuj

A co pomoże mnożenie głośników w ilości basu w takim przypadku? Obudowa nie jest z gumy nie rozciągnie się. Kolumienka przenosi do 40Hz w specyfikacji producenta.

Skomentuj

Po pierwsze to nie są kolumny podstawkowe tylko kolumny podłogowe.
        Po drugie - posiadają one już bas reflex tylny. Jest on w postaci niewielkiej średnicy otworów w dole tylnej części obudowy.
        W związku z tym, że bas-reflex jest z tyłu bardzo ważne jest ich rozmieszczenie względem ścian!!!
        I gdybyś zaglądnął do manuala producenta to zobaczysz tam, że minimalny odstęp tych głośników od tylnej ściany wynosi 20cm (200mm) i 70 cm od boku.
        Dlatego zanim zaczniesz dłubać, przerabiać i kombinować zacznij od zmiany ustawień tych kolumn. Nie napisałeś nic na temat pomieszczenia, w którym mają grać.
        Pamiętaj, że basy słychać zawsze przed przeszkodami, ścianami.
        Podejrzewam, że basy są i to duuuuże, ale słyszane 5 metrów dalej, w innym pokoju. To znaczy że są za duże do Twojego pomieszczenia.
        Albo zupełnie odwrotnie - basy są tuż przy samych kolumnach. Wtedy sprzedaj Crystale i zamień na mniejsze monitory w obudowie zamkniętej. Wprawdzie basy nie będą schodzić tak nisko, ale będą szybkie i wyraźne. Ja osobiście takie lubię :)

Skomentuj

Nie ma to jak praktyczna porada

A tak serio :)
          To to jest mb czy br w końcu?
          Bo odczytałem tu dwie sprzeczne informacje
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To co widać z tyłu na dole w tych kolumnach to nie br a prawdopodobnie tylko zaślepki.

Skomentuj

nie ma BR, to zaślepki.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                nie ma BR, to zaślepki.
                Dokładnie, to zaślepka otworu komory balastowej do której możemy nasypać np. piasku

- - - - - aktualizacja - - - - -

Żeby nie zakładać nowego tematu, podłączam się do pytania autora ja jednak nie chce wymieniać głośników bo nie mam na to funduszy poza tym moim zdaniem trudno będzie dobrać odpowiednie głośniki do obudowy zwrotnicy itp. a i tak nie wiadomo jaki wyjdzie efekt końcowy. Więc co mógłbym zrobić żeby owe kolumny grały troszkę lepiej? Wygłuszyć? (jak tak to jak i czym najlepiej?), Zmodyfikować zwrotnice? (zmiana parametrów czy wymiana podzespołów na lepszej jakości?), myślałem jeszcze nad wymianą przewodów w kolumnie bo nie są zbyt grube i do tego aluminiowe ale nie wiem czy to ma sens.

Skomentuj

Nie możliwe żeby z takiego kolosa nie było basu.

Modyfikacje gotowych kolumn to nie taka prosta sprawa.. Dopasujesz głośniki rozmiarowo, to leci pojemność i zwrotka=kolumny od zera, tylko budka zostaje, której raczej front jest do wymiany :)

Za ok 450zł masz zestaw Lusztiego bez budek (z pewnością tej obudowy do niego nie wykorzystasz). Nie wiem czy zagra lepiej, bo nie słyszałem obu, ale to jeden z najtańszych (jak nie najtańszy) projektów na forum.

Jak chcesz czegoś nowego to sprzedaj to wszystko w ... i składaj coś przetestowanego z lepszej półki (bo na taką możesz sobie pozwolić po ich sprzedaży i +800zł).

Skomentuj

Jak napisał-a Stawoska ja miałem podobny problem z moim kinem Onkio ciągle brakowało mi basu w pokoju i nie wiedziałem o co chodzi aż pewnego pięknego dnia wyniosłem to kino do salonu i myślałem że śnie moje kolumny zaczęły żyć poprostu miały czym oddychać . Jeśli masz taką możliwość wynieść je do większego pomieszczenia i zobacz efekty pozdrawiam.

Skomentuj

albo usiądźcie w innym miejscu przed zestawem głośnikowym

Skomentuj

Ja bym sprawdził na innym sprzęcie tj. wzmacniacz stereo a nie ampli. Kiedyś u kolegi tak było że kolumny basu nie miały w ogóle a było 2x165mm, po podpięciu do wzmaka stereo bas wrócił

Skomentuj

Czaruję...
                        X