Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak poprawić jakość dźwięku?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak poprawić jakość dźwięku?

Witam Wszystkich. To moja pierwsza wizyta na tym forum i mam nadzieję, ze nie ostatnia.
    Mam następujący problem:
    mam Golfa II. W sobotę kupiłem radio Panasonic 1120, 4*45 W. Do tego głośniki Alpine 4*6" na tylne parapety i Boschmanny 87 mm na podszybie przednie. Po podłączeniu tego wszystkiego (bieguny OK), nie jestem zadowolony z dźwięku - basy są jakieś przytłumione, radio ma skalę głośności do 40, a już przy 25 głośniki zaczynają charczeć. Co mogę zrobić tanim kosztem, aby ten zestaw zaczął grać nieco lepiej? Myślałem o wycięciu kratek z parapetów - czy to coś może dać? Nie chcę dokładać woofera, wzmacniaczy ani głośników w półkę (złodzieje), chcę pozostać przy oryginalnych miejscach mocowania, ewentualnie (jako ostateczność) dołożyć głośniki w drzwi przednie. Co radzicie? Jakie są koszty (zależy mi na jak najniższych)?

Co rozumiesz przez cienkie basy?
    Moze porównujesz sie do jakiegoś systemu z subwooferem. Wtedy zawsze będzie cienko. Jak ustawienie radyjka? Czy korzystasz z jakiejkolwiek korekcji? Jesli tak to w jakim stopniu?
    Pozdrawiam
    PS
    Witan na forum kolege golfiarza :-)

Skomentuj

witam.
      jesli dobrze zrozumialem, masz 6 glosnikow podpietych pod 4 wyjscia wzmacniacza. wiec przynajmniej na dwoch wyjsciach masz podpiete po dwa glosniki. jesli sa podlaczone rownolegle, to koncowka mocy nie daje rady na mniejszej impedancji wypadkowej tych dwoch glosnikow. efektem jest przesterowanie wzmacniacza, czyli charczenie glosnikow.
      opisz sposob polaczen i z korych glosnikow wydobywa sie to charczenie.
      powodzenia i pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez ditomek
        Co rozumiesz przez cienkie basy?
        Moze porównujesz sie do jakiegoś systemu z subwooferem. Wtedy zawsze będzie cienko. Jak ustawienie radyjka? Czy korzystasz z jakiejkolwiek korekcji? Jesli tak to w jakim stopniu?
        Pozdrawiam
        PS
        Witan na forum kolege golfiarza :-)
        Cześć, witam.

Porównuję jakość dzwięku z firmowym radiem bez woofera zamontowanym w Astrze II 2000 rok i w porównaniu z nim moje radio gra b. cienko. Zdaję sobie sprawę, że woofer wzmocnia i poprawia jakość dzwięku i nie oczekuję takiego, ale chcę słyszeć basy. Mam na max+ ustawione basy i max+ soprany i nieco więcej dźwięku na tył (3 w skali 15 stopniowej) oraz "wzmocnienie basów" na POP.

[ Dodano: 2005-01-14, 09:44 ]
        Zamieszczone przez hummer
        witam.
        jesli dobrze zrozumialem, masz 6 glosnikow podpietych pod 4 wyjscia wzmacniacza. wiec przynajmniej na dwoch wyjsciach masz podpiete po dwa glosniki. jesli sa podlaczone rownolegle, to koncowka mocy nie daje rady na mniejszej impedancji wypadkowej tych dwoch glosnikow. efektem jest przesterowanie wzmacniacza, czyli charczenie glosnikow.
        opisz sposob polaczen i z korych glosnikow wydobywa sie to charczenie.
        powodzenia i pozdrawiam.
        Hej,

mam dwa głośniki podpięte na przód (Boschmanny 87 mm) i dwa podpięte na tył (Alpine 4*6").

Skomentuj

hummer, 4*6 to wymiar :)
          Agamek12, Szkoda, że nie możemy posłuchać Twojej instalacji. Raczej nie dziwi fakt ze z maxymalnym wzmocnieniem basów nie możesz osiągnąć połowy skali wzmocnienia na radyjku. Na pewno odłączenie WSZYSTKICH korekcji spowoduje ze z VOLUMEM będziesz mógł zajechać duzo dalej. Ale pełne wysterowanie wzmacniaczy (zakładając ze wszystkie balanse, fadery, basy, soprany itp masz na 0) będzie i tak osiągalne przed VOL 40.
          Tak dzisiaj sie robi radia zeby cichszym sygnałem także możnabyło wysterować w pełni końcówki.
          Czy możesz pożyczyc od kumpla inne radio?
          A może Twoje radio można podłączyć w aucie kolegi?
          Nie chciałbym wyrokować ale to chyba przez tą całą korekcję jaka masz włączoną radio sie dusi i gra jak gra (cienko) Ilośc basu nie zawsze idzie w parze z jego jakością.
          Zmuś się kiedyś i posłuchaj jakiejsc fajnie (naturalnie a nie przez korektor) nagranej płytki i zobaczysz jak może grać radio.
          Zastanawiam sie jaki sprzet jest w Astrze ale chyba nie zadna rewelacja (flota w mojej firmie opiera sie o Corolle i tam sprzet jest do bani - wyrażnie pomaga wyłączenie korekcji)
          Napisz jak coś poeksperymentujesz.
          Pozdrawiam

Skomentuj

hummer, 4*6 to wymiar :)
            Agamek12, Szkoda, że nie możemy posłuchać Twojej instalacji. Raczej nie dziwi fakt ze z maxymalnym wzmocnieniem basów nie możesz osiągnąć połowy skali wzmocnienia na radyjku. Na pewno odłączenie WSZYSTKICH korekcji spowoduje ze z VOLUMEM będziesz mógł zajechać duzo dalej. Ale pełne wysterowanie wzmacniaczy (zakładając ze wszystkie balanse, fadery, basy, soprany itp masz na 0) będzie i tak osiągalne przed VOL 40.
            Tak dzisiaj sie robi radia zeby cichszym sygnałem także możnabyło wysterować w pełni końcówki.
            Czy możesz pożyczyc od kumpla inne radio?
            A może Twoje radio można podłączyć w aucie kolegi?
            Nie chciałbym wyrokować ale to chyba przez tą całą korekcję jaka masz włączoną radio sie dusi i gra jak gra (cienko) Ilośc basu nie zawsze idzie w parze z jego jakością.
            Zmuś się kiedyś i posłuchaj jakiejsc fajnie (naturalnie a nie przez korektor) nagranej płytki i zobaczysz jak może grać radio.
            Zastanawiam sie jaki sprzet jest w Astrze ale chyba nie zadna rewelacja (flota w mojej firmie opiera sie o Corolle i tam sprzet jest do bani - wyrażnie pomaga wyłączenie korekcji)
            Napisz jak coś poeksperymentujesz.
            Pozdrawiam
            Bardziej zależy mi na jakości dźwięku niż na głośności (mam już nieco więcej niż 18 lat) i dlatego wyciągnąłem wszystkie parametry. Spróbuję jeszcze dzisiaj odsłuchać oryginalnej płyty, może to coś da. Dzięki.

Skomentuj

Po pierwsze podepnij radio bezposrednio z aku GRUBYM kablem(oczywiscie przez bezpiecznik).

Po drugie 165mm głosniki sredniej klasy w przednich drzwiach(wytłumionych matą bitumiczną) powinny dac wiecej basu niz boschmanny w podszybiu. Są pewne miejsca w samochodzie gdzie byle jakim nakladem osiągniesz dobry bas, ale są i takie w ktorych, zebys sie zesrał, nic basu nie usłyszysz(np. podszybie).

Po trzecie spróbuj w tylnich odwrócic faze względem przednich(czasami pomaga).

Po czwarte, jesli to nic nie da, przykro mi ale czeka Cie zakup suba. Niekoniecznie jednak musisz odrazu kupowac 30cm głosnik w wielkiej budzie i do tego wzmacniacz za 500zł. Są też bardziej compactowe rozwiazania. Sprobuj najpierw punktow 1,2,3, a potem sie zobaczy.

Skomentuj

miałem podobną sytuację w swoim aucie. po zamontowaniu radyjka byłem przekonany ze fazy wszystkich głośników sie zgadzają, wiec wączyłem a ty lipa -basu brak. wiec odączyłem wszystkie głosniki od radyjka i zaczołem podłączać po koleji po jednym głosniku. ku mojemu zaskoczeniu jedna 13stka dawała wiecej basu niz dwie. w ten sposób nie patrząc na oznaczenia seryjnej instalacji i podączyłem po kolei wszystkie głośniki w ten sposób aby grały najlepiej, teraz jest super. jestem pewnien ze wszystkie głosniki sa w fazie, pomimo tego ze cała instalacja głośnikowa jest wykonana z czarnych jednokolorowych przewodów.

ps. z samochodowego radja można wycisnąć maksymalnie ok 20W na kanał i to przy włączonym silniku.

Skomentuj

Sprawdz osobno jak gra tył i przód ale nie poprzez sciszanie tylko najlepiej jakby sie dało fizycznie odłączać głosniki. Wg mnie jak komus zależy na jakośći to nie winduje basu i sopranu na korektorze do maxa. Chyba ze pojęcie jakosci ma dla niego szczególny "wydzwięk" :-)
                  Pozdrawiam :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez dziejok
                    miałem podobną sytuację w swoim aucie. po zamontowaniu radyjka byłem przekonany ze fazy wszystkich głośników sie zgadzają, wiec wączyłem a ty lipa -basu brak. wiec odączyłem wszystkie głosniki od radyjka i zaczołem podłączać po koleji po jednym głosniku. ku mojemu zaskoczeniu jedna 13stka dawała wiecej basu niz dwie. w ten sposób nie patrząc na oznaczenia seryjnej instalacji i podączyłem po kolei wszystkie głośniki w ten sposób aby grały najlepiej, teraz jest super. jestem pewnien ze wszystkie głosniki sa w fazie, pomimo tego ze cała instalacja głośnikowa jest wykonana z czarnych jednokolorowych przewodów.

ps. z samochodowego radja można wycisnąć maksymalnie ok 20W na kanał i to przy włączonym silniku.
                    Nie znam się na audio, wiem jedynie jaki dźwięki mi się podoba. W domu na wieży mam basy podciągnięte na max i nawet przy cichym słuchaniu czuję "drżenie" ścian a dźwięk jest rzeczywiście głęboki. I coś takiego chciałbym osiągnąć w aucie.

Skomentuj

to znaczy że masz spaczone pojęcie jakości.... w takim razie potrzebny ci jest subwoofer

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
                        to znaczy że masz spaczone pojęcie jakości.... w takim razie potrzebny ci jest subwoofer
                        Jakbyś przeczytał kilka postów wyżej to byś wiedział, że porównywałem jakość mojego "zestawu" ze sprzętem standardowym opla astry II kombi z 2000 roku i w porównaniu z nim mój gra beznadziejnie. Nie jestem głupi, więc nie spodziewam się głębokiego basu bez skrzyni, ale oczekuję też czegoś więcej, szczególnie po porównaniu z Astrą.

Skomentuj

astra ma inną konstrukcje miejsc na tylne głośniki i dla tego tam jest bass. pozatym kufer kombi działa jak pudło rezonsnsowe (powżnie mowie)... ale dla święcego spokoju jak mówili przedmówcy sprawdź faze!!

Skomentuj

Agamek, tak wiec powtórze jeszcze raz. Odłącz wszystkie głosniki od radyjka i podączaj po jednym sprawdzając jak gra. jeśli jeden głosnik da wiecej basu niz dwa to znaczy ze musisz + z - zamienić. to najprostsza metoda.

Skomentuj

zgodze sie z SW co do bagażnika astry combi bo sam takową posiadam i na seryjnych głośnikach i bardzo rozlatanej klapie tylnej przy umiarkowanie dobrym radiu (powiedziałbym przeżytku:-) ) niskie tony są naprawde dobre.. oczywiście głośność w miare rozsądku bo plastiki w astrze to nie BMW i wszystko sie tak tłucze ze w pewnym momencie nie wiadomo czy to jeszcze głośnik gra czy już coś innego..

no i podszybie to bardzo cienkie miejsce na głośniki.. nawet słabe głośniki w dobrze wytłumionych drzwiach potrafią zadziwić

Skomentuj

Znalazłem głośniki Daewoo 16,5 cm, które kiedyś miałem w Polonazie i pamiętam, że całkiem fajnie grały, chcę je zamontowac w przednich drzwiach. Moim celem byłoby podłączenie do jednego wyjścia głośników w drzwiach (165 mm) i na podszybiu (87 mm), a do drugiego wyjścia głośników z tyłu. Jak podłączyć te głośniki z przodu? Potrzebuję jakąś zwrotnicę, czy mogę podłączyć je równolegle? (Nie mam pojęcia o audio - jestem inż. budown., więc nie śmiejcie się, jeśli moje pytania są niemądre)

Skomentuj

Najprostsza zwrotnica to kondensator w szeregu z "wysokotonowcem" na podszybiu.
                                  Montaż głośników w drzwiach to wiekszy nakład pracy. Zakładma jednak ze masz drzwi do tego już przystosowane więc polecam sprawdzić i uzupełnić ich wytłumienie.
                                  Powinno być dobrze. Tak jak powiedzieli koledzy 16 cm głosnika potrafi wyprodukowac konkretną dawke basu.
                                  Pozdrawiam

Skomentuj

Najprostsza zwrotnica to kondensator w szeregu z "wysokotonowcem" na podszybiu.
                                    Montaż głośników w drzwiach to wiekszy nakład pracy. Zakładma jednak ze masz drzwi do tego już przystosowane więc polecam sprawdzić i uzupełnić ich wytłumienie.
                                    Powinno być dobrze. Tak jak powiedzieli koledzy 16 cm głosnika potrafi wyprodukowac konkretną dawke basu.
                                    Pozdrawiam
                                    Mógłbyś mi narysować jakiś schemat podłączenia tych 4 głośników do jednego wyjścia?

Skomentuj

Co tu rysować w szereg z głosnikiem kondensator. tak powstały obwód ma 2 wyprowadzenia i te dwa wyprowadzenia równolegle z wyprowadzeniami duzego głosnika podłączasz do radia np pod wyjscie lewego albo prawego przodu.
                                      Pozdrawiam

Skomentuj

Co tu rysować w szereg z głosnikiem kondensator. tak powstały obwód ma 2 wyprowadzenia i te dwa wyprowadzenia równolegle z wyprowadzeniami duzego głosnika podłączasz do radia np pod wyjscie lewego albo prawego przodu.
                                        Pozdrawiam
                                        Jaki kondensator (jaka pojemność)?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X