Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie odnośnie charakterystyki kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie odnośnie charakterystyki kolumn

Witam wszystkich serdecznie. Ostatnio zaciekawiła mnie pewna rzecz mianowicie drobna dziura w charce kolumn na ~50Hz i powrót przy 40Hz, później spokojne zejście dalej:
    http://gadget-help.com/wp-content/up...014/08/fr_.png
    (jest to pomiar z jakiejś stronki, moje są wytłumione bitum+filc, zdjęte siatki z bass reflexów, lepsze kondy w zwrotnicy i lepszy opamp)

Paczki są podzielone na dwie komory, każdy 6,5" midwoofer ma około 15 litrów, pamiętam że liczyłem strojenie i wychodziło 55Hz (pewnie z wytłumieniem wychodzi niższe). Według mnie z takim strojeniem nie powinno być tam dziury (dziura jest nieco słyszalna przy puszczaniu testów typu 100-0Hz na youtube). Jakoś specjalnie tego przy muzyce nie słychać, jednak czasami znajdzie się utwór z mniejszym wykopem niż powinien być (przynajmniej tak to odczuwam). Co o tym sądzicie?

Btw. chciałbym wykonać własny pomiar (z miejsca odsłuchu, w końcu tylko tam ich słucham), co jest mi potrzebne? Bawiłem się w holmimpulse robiąc pomiary swoim mikrofonem z PC, jednak pomiary wychodziły podejrzanie płaskie.

jaja sobie robisz?
    chcesz sluchac "dziury" na -12dB?
    przeciez tego pasma juz praktycznie nie odtwarza ta kolumna!

Skomentuj

A właśnie odtwarza i to bardzo ładnie wbrew temu pomiarowi, możliwe że u mnie jest to kwestia umiejscowienia etc. ale dziurę zdecydowanie słychać przy teście, jak i okolice 40Hz. Ciekawi mnie spadek przy 50Hz i nagły powrót na 40Hz, nie dziwiło by mnie to gdyby strojenie było na 40Hz ale jest na trochę ponad 50, czy może to być związane z Fs głośnika ?

Nie na temat...
      Skoro już jestem u fachowców to mam jeszcze bardzo przyszłościowe pytanie. Ile kosztowałoby kupno gotowców/zleceniu lub wykonanie nowych kolumn dla mnie? Jeśli zmieniałbym sprzęt to na coś, co będzie spełniało moje oczekiwania i wymagania, nie może być niedociągnięć w charakterystyce czy przestrzeni. Preferuje brzmienie bardzo naturalne a więc lekko wyeksponowany nisko schodzący bas, dociążona średnica która jest żywa i muzykalna i wysokie tony które są detaliczne, jednak łagodne, może nawet przyciemnione. Bas musi być dynamiczny, zależy mi na szybkim jego znikaniu, musi być twardy, agresywny, musi mieć namacalny wręcz kontur, w żadnym wypadku nie mogą być to miękkie kluchy, prędzej twardy krwisty stek. Średnica jak mówiłem niższa ściśle związana z basem, dociążona. Powyżej tego pasma powinno być już równo bez żadnych ekscesów, wysokie tony nie mogą specjalnie kłuć lub sypać piaskiem, powinny być stonowane, cykacze mocne jednak nie tnące uszu, dobra rozdzielczość i detaliczność. Takie brzmienie według mnie jest w 100% naturalne, instrumenty strunowe i stopa perkusji brzmią odpowiednio, mają swoje dociążenie, wokal jest ciepły i żywy, do tego perkusja która nie sypie iskrami niczym szlifierka kątowa. Ile kasy przygotować? Da się w ogóle taki sprzęt kupić jako gotowiec jakiejś firmy w rozsądnej cenie? Oczywiście bierzcie przez palce to co napisałem, aktualnie zadowalam się słuchawkami i kolumnami aktywnymi za kilkaset złotych, chciałbym po prostu uzyskać coś pod swoje preferencje, musi być to po prostu dobry sprzęt spełniający część z tych kryteriów mniej lub bardziej, bo pewnie opis dźwięku jaki przygotowałem reprezentują jedynie Sonus Fabery za pół miliona złociszy.
      Last edited by Painballer; 16.05.2015, 23:40.

Skomentuj

Bez dobrej adaptacji akustycznej pokoju, nie bedzie dobrego dzwieku. Wiec raczej lepiej tutaj zinwestowac pieniadze, a pozniej szukac rozwiazan na lepsze kolumny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Painballer Zobacz posta
          jest to pomiar z jakiejś stronki
          A komentarz do tego pomiaru był?

Ile kasy przygotować?
          Za kilka tyś. zł. (3-4) można już zrobić kolumny DIY które naprawdę fajnie zagrają... ale też trzeba podobną kwotę wydać na sprzęt towarzyszący.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            A komentarz do tego pomiaru był?

Za kilka tyś. zł. (3-4) można już zrobić kolumny DIY które naprawdę fajnie zagrają... ale też trzeba podobną kwotę wydać na sprzęt towarzyszący.
            Jedynie "Low-frequency speaker so large relatively small." nic o systematyce etc.

Z tym 6k+ na cały zestaw trochę grubo, musiałbym się zadowolić czymś cieńszym albo zbierać nieco dłużej...

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Bez dobrej adaptacji akustycznej pokoju, nie będzie dobrego dźwięku. Wiec raczej lepiej tutaj zinwestowac pieniadze, a pozniej szukac rozwiazan na lepsze kolumny.
            Masz coś konkretnego na myśli? Póki co mam pokój 9m2 więc dno kompletne i nie wiem kiedy się to zmieni

Skomentuj

Póki co mam pokój 9m2 więc dno kompletne
              No i tu jest pies pogrzebany...

Skomentuj

Nic w tym dziwnego. Ten zestaw zagra poprawnie, ale w pomieszczeniach które mają rezonans w okolicach tych 50Hz.

Skomentuj

Witam wszystkich serdecznie. Ostatnio zaciekawiła mnie pewna rzecz mianowicie drobna dziura w charce kolumn na ~50Hz i powrót przy 40Hz, później spokojne zejście dalej:
                  Tego typu pomiarów, w wykonaniu amatorskim, nie należy traktować dosłownie. Pomiary takie są obarczone błędami metody, które świadomy tego użytkownik sprzętu pomiarowego akceptuje i uwzględnia. Ktoś kto nie wie jak był wykonany pomiar, w jakich warunkach i jakim sprzętem może źle zinterpretować taki wynik. Tu nie mamy dodatkowych informacji jak to było wykonane ale na moje oko tego typu dziura jest mało prawdopodobna jako powstała na kolumnie lecz może świadczyć o dwóch innych zjawiskach.
                  Pierwszy to rezonans pomieszczenia, powszechny przypadek zakłóceń zniekształcających pomiar. Jednak rezonanse pomieszczenia nigdy nie tworzą się na jednej częstotliwości lecz na kilku, więc mamy zwykle mod 1/4 , 1/2 / 3/4 oraz 1 falowy. Tutaj nie widać dalszych modów dlatego obstawiam drugi przypadek.

Pomiar wykonany był z bliska lub jest to pomiar łączony dwa pomiary z daleka dla większości pasma oraz z bliska dla basu. Wykonując pomiar z mniejszej odległości mamy zafałszowany wynik pomiaru basowego o silne promieniowanie głośnika oraz słabe z portu bas reflex który jest gdzieś dalej od mikrofonu. Zapadłość to tak na prawdę częstotliwość strojenia portu BR a tego typu przebieg ch-ki jest typowy dla pomiaru głośnika w polu bliskim dla bas reflexu który w miejscu rezonansu ma zerowe promieniowanie z głośnika a całość energii idzie z portu. Jednak z uwagi na fakt, że pomiar mógł być wykonany blisko głośnika i daleko od portu to promieniowanie portu nie zdołało w pełni uzupełnić dziury w paśmie.

Krótko mówiąc tej dziur tam na prawdę nie ma tylko została zmierzona bo pomiar w mojej ocenie był wykonany ze zbyt małej odległości (aby nie łapać modów rezonansowych pomieszczenia).

Skoro już jestem u fachowców to mam jeszcze bardzo przyszłościowe pytanie. Ile kosztowałoby kupno gotowców/zleceniu lub wykonanie nowych kolumn dla mnie?
                  Wszystko zależy jakiego poziomu jakości wykonania oraz brzmienia wymagasz. Można się spytać na odwrót ile masz zamiar na to przeznaczyć. Bo kolumny DIY wychodzą tanio jak odkupujesz od kogoś gotowce, wówczas zwykle sprzedawane są po kosztach materiału. Jeżeli zlecasz wykonanie to musisz doliczyć do tego robociznę. Średniej klasy przetworniki to koszt 2-3 tys zł, do tego minimum 1-1,5 tys na materiał na obudowy oraz zwrotnice, a koszt wykonania to już indywidualna sprawa wykonującego ale kolejny tysiak to bym liczył jako minimum i to przy prostym, istniejącym już projekcie.

Skomentuj

Masz coś konkretnego na myśli? Póki co mam pokój 9m2 więc dno kompletne i nie wiem kiedy się to zmieni
                    Konkretnie mam na mysli pomiar pomieszczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Konkretnie mam na mysli pomiar pomieszczenia.
                      4,1x2,2x2,5 (dłg, szer, wys), według kalkulatora mamy takie rezonanse:

Chyba, że jest mowa o takim czymś:
                      http://zakamarkiaudio.pl/2011/10/jak...eq-wizard.html
                      Last edited by Painballer; 19.05.2015, 12:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez Polusek Zobacz posta
                        Nic w tym dziwnego. Ten zestaw zagra poprawnie, ale w pomieszczeniach które mają rezonans w okolicach tych 50Hz.
                        ale bzdury gadasz :/

Skomentuj

Dobra panowie mniejsza o te 50Hz, wróćmy do wykonania toru mikrofonowego. Czy wystarczy mi wkładka WM61 + jakaś obudowa + taki pre-amp http://allegro.pl/j-250-przedwzmacni...340100628.html czy może lepiej kupić coś droższego w obudowie i w zasadzie gotowe do podłączenia tego pokroju http://allegro.pl/markowy-przedwzmac...409406711.html ? Ewentualnie kto na forum byłby w stanie wykonać taki pre-amp? Czy takiego mikrofonu z pre-ampem podpiętego do Line-IN przykładowo w NuForce Icon DAC można używać jako mikrofonu do rozmów etc.?

Skomentuj

Pomiar samego przetwornika w nearfield, zaaplikowanego w obudowie wentylowanej (o czym wspomniał autor), a dołek to spadek mocy akustycznej promieniowanej przez przetwornik, spowodowany rezonansem tunelu.
                            Czyli jest to poprostu częstotliwosć strojenia tunelu. Autor liczył na 55Hz i niżej - bardzo proszę. :)

Skomentuj

Czaruję...
                            X