Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subwoofera 15" TL czt BR

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa subwoofera 15" TL czt BR

Witam

Już od długiego czasu nosze sie z zamiarem zbudowania konkretnego suba.

Moje audio to
    B&W 604 i monitory B&W DM17

Za niskie tony odpowiadał sub w obudowie 6th Syrnics BP300 przy fajnym cisnieniu ale nie schodził za nisko.
    Zasilone to było jednym kanałem cyfrowego wzmacniacza CROWN XLS 1500

Szukam czegoś do kina ale również aby przy muzyce potrafił pokazać pazur.

Myśle o zbudowaniu suba w oparciu o taki głośnik
    http://www.parts-express.com/dayton-...-coil--295-514

Podobają mi sie projkekty TL

Obudowe myśle zrobić z 2 rur prasowanego kartonu
    Fajna prosta i tania
    http://www.tarnopak.pl/tuleje_szalunkowe.html

Strojona oczywiście na 1/4
    Jak to zagra

Ciete w okolicy 80-100Hz przez cyfrową zwrotnice Crowna

Zagra to lepiej niż np 2 szt PARADIGM PS-1200 ???
    http://www.top-audio.pl/paradigm_sub..._1200_v_4.html

Co myślicie o takiej TLce

Pytanie TL vs BR czy 2 gotowe suby 30cm (uzywki do 2500) Poradzcie prosze

Do ciecia 80-100hz takich TL nie polecam.

Jak masz miejsce na takie kloce, to pomysl o 3-4 mniejszych subwooferach.

Skomentuj

Obudowa z kartonu, do 15 calowego głośnika

Skomentuj

W takiej obudowie cisnienia wielkiego nie ma, wiec dziala nawet gruby karton.

Skomentuj

Panowie a MDF to co to jest jak nie karton

Jak wlewają do tego 1,5t betonu to cisnienie z głosnika też wytrzyma.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

Co do miejsca to nie napisalem

Pokój ok 25m ale otwarty z jednej kuchnia z drugiej klatka schodowa

2 ok ale 3 czy 4 suby to przegiecie

Dlaczego nie polecasz takiego ciecia
            Z tego co przegladalem to wszystkie TL maja dolek w okolicy 120 - 150HZ

Jak bedą ciete to zobaczymy w praktyce ale ostatniego suba ciolem na 150 a schodzil do 40

Zalezy mi na niskich czestotliwosciach
            Do 100 HZ 604 radza sobie bdb a graja nawet -3db przy 50hz (4 glosniki 180mm)
            Tu chodzi raczej o ostrego kopa podczas filmow ew jakas czarna muza czy impreza kiedy trzeba podniesc cisnienie

Skomentuj

Zamieszczone przez MMHammer Zobacz posta
              3 czy 4 suby to przegiecie
              Nie przegiecie, tylko kierunek ku bezkompromisowej jakosci basu.

Dlaczego nie polecasz takiego ciecia
              Bo subwoofery z TL, projektowane pod infra dzwieki nie powinny pracowac wyzej niz 50hz. Spowodowane jest to tym, ze brzmienie bedzie rozwleczone i malo precyzyjne. Nie dotyczy to tylko TL, ale rowniez innych subwooferow.

Z tego co przegladalem to wszystkie TL maja dolek w okolicy 120 - 150HZ
              Nie wszystkie.

Zalezy mi na niskich czestotliwosciach
              Do 100 HZ 604 radza sobie bdb a graja nawet -3db przy 50hz (4 glosniki 180mm)
              To najpierw sobie zrob porzadny system trojdrozny, ktory bez problemu radzi sobie z czestotliwosciami 50hz, a dopiero pozniej dokladaj do tego wielkie suby TL.

Tu chodzi raczej o ostrego kopa podczas filmow ew jakas czarna muza czy impreza kiedy trzeba podniesc cisnienie
              Jak tak, to zapomnij subach TL w takich wariantach jakie pokazales.

Slyszalem wielokrotnie bardzo duzy sub TL strojony na okolice 20hz, zejscie do hadesu, efekt swietny, ale calosc brzmienia ciezka, bez impetu, raczej slaba wytrzymalosc mocowa. Zupelne zaprzeczenie tego, do czego bys chcial uzywac.
              Da sie zrobic sub TL, ktory to potrafi pogodzic, ale trzeba glosnik o dosc specyficznych parametrach i idealnie zaprojektowana obudowe.

Skomentuj

Jak bedą ciete to zobaczymy w praktyce ale ostatniego suba ciolem na 150 a schodzil do 40
                Tylko że sub zupełnie inaczej zagra cięty do 80 a inaczej puszczony samopasem do 150, mi właśnie wtedy brakuje basu, lepiej jest mieć około 80 jeśli masz dobre 18

Skomentuj

Nie przegiecie, tylko kierunek ku bezkompromisowej jakosci basu.

Bo subwoofery z TL, projektowane pod infra dzwieki nie powinny pracowac wyzej niz 50hz. Spowodowane jest to tym, ze brzmienie bedzie rozwleczone i malo precyzyjne. Nie dotyczy to tylko TL, ale rowniez innych subwooferow.

Nie wszystkie.

To najpierw sobie zrob porzadny system trojdrozny, ktory bez problemu radzi sobie z czestotliwosciami 50hz, a dopiero pozniej dokladaj do tego wielkie suby TL.
                  Uważam że B&W 604 to całkiem ciekawy zestaw z ładnym zejściem Ok ok ja też słyszałem dużo lepsze.

Co do ciecia subów to masz racje

Jako 2gą opcje brałem

1. Sub TL 1x15" zasilany z jednego kanału 525w 4Ohm pasmo 80Hz do dołu
                  2. 2 sub 2 głośniki 25 - 30 z obudowie zamknietej pasmo do ok 200 zasilany z drugiego kanału 525w (tu mogę ciąć tylko górą na zwrotnicy dół otwarty)
                  3. B&W z zaslepionymi basrefleksami

Rozwiniecie dalej ew tego co myślałem zrobić. Jeżeli zajdzie taka potrzeba.

Jak tak, to zapomnij subach TL w takich wariantach jakie pokazales.

Slyszalem wielokrotnie bardzo duzy sub TL strojony na okolice 20hz, zejscie do hadesu, efekt swietny, ale calosc brzmienia ciezka, bez impetu, raczej slaba wytrzymalosc mocowa. Zupelne zaprzeczenie tego, do czego bys chcial uzywac.
                  Da sie zrobic sub TL, ktory to potrafi pogodzic, ale trzeba glosnik o dosc specyficznych parametrach i idealnie zaprojektowana obudowe.
                  Tu właśnie ja mam ogromny problem bo w TL słyszałem jedynie zestawy 3way na chyba 16kach które grały bardzo fajnie dynamicznie i mega nisko jak na zestaw.

Pomysł z budową suba bardzo mi sie podobał ale zbieram sie z braku przedewszytkim czasu do tego już ponad rok i zaczęło mnie to wkurzać,

a że co jakiś czas oglądam co sie pojawia na używkach z gotowych to mam klika ciekawych propozycji i od nowa zastanawiam czy bedzie warto a uzyskany efekt bedzie taki jak chce. Stąd prośba do Was o podpowiedz czy sie w to bawić.

OK czyli chyba jednak nie kombinować i wejść 2-3 suby gotowe.
                  Last edited by MMHammer; 24.05.2015, 11:02.

Skomentuj

Mógłbyś podać jakieś przykłady 3 małych subwooferów właśnie do kina, zamiast jednego dużego.

Skomentuj

Przykłady subow czy przykłady takich rozwiązań?

Skomentuj

Zamieszczone przez dario67 Zobacz posta
                        Mógłbyś podać jakieś przykłady 3 małych subwooferów
                        Przykłady subow czy przykłady takich rozwiązań?
                        No masz wyżej że subów :P

Skomentuj

To jakas slepa kicha ze mnie.
                          Tak czy siak przykladow nie podam, bo mnie nie interesuja gotowe konstrukcje. Gdybym mial malo miejsca i chcial zastosowac 3-4 suby, to bym zrobil obudowy z membrana bierna. A na jakich glosnikach to juz kwestia kasy, na co kogo stac.

Skomentuj

Kolego, symulacje czysto teoretyczne dla obudów TL dla głośnika UM15-22:
                            - dla Linii zwężanej o przekroju od 1.5*Sd do 1*Sd i długości 2.5m: czerwona linia to odpowiedz obudowy, niebieska to głośnik w nieskończonej odgrodzie dla porównania

- dla Linii MLTL (krótszy tunel z portem BR na końcu, takie połączenie TL i Bass Reflex), przekrój stały 2*Sd :

...ale group delay skacze do ponad 40ms <20hz,

- oraz obudowa z innej beczki - dla U-Frame o wymiarach 40cm*40cm*30cm :

Skomentuj

kamillos, kupowales akrusze MJK, czy moze masz jakies zrodelko?

Skomentuj

kupowałem, musiałem się troszkę prosić bo już nie sprzedaje

Skomentuj

No wlasnie, oficjalnie juz sa niedostepne... Choc w zasadzie mozna sie bez nich obyc.

Skomentuj

Zamieszczone przez kamillos Zobacz posta
                                    Kolego, symulacje czysto teoretyczne dla obudów TL dla głośnika UM15-22:
                                    - dla Linii zwężanej o przekroju od 1.5*Sd do 1*Sd i długości 2.5m: czerwona linia to odpowiedz obudowy, niebieska to głośnik w nieskończonej odgrodzie dla porównania

- dla Linii MLTL (krótszy tunel z portem BR na końcu, takie połączenie TL i Bass Reflex), przekrój stały 2*Sd :

...ale group delay skacze do ponad 40ms <20hz,

- oraz obudowa z innej beczki - dla U-Frame o wymiarach 40cm*40cm*30cm :
                                    Przyznam że o MLTL i U-Frame nawet nie słyszałem

Skomentuj

Czaruję...
                                    X