Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Efektywne kopułki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Efektywne kopułki

Witam,
    Możecie polecić mi jakieś kopułki wysokotonowe o stosunkowo dużej mocy i efektywności? Najlepsze chyba byłyby takie z 'koszem' w kształcie tuby, tzn. lekko wklęsłe.
    Pozdrawiam.

Audax TW034 w dedykowanej tubie.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Beyma T2030

Skomentuj

lepiej napisz do czego chcesz uzyc ten glosnik
        moze sie okazac ze wystarczy cos "normalnego"

Skomentuj

Z tą Beymą to trafny strzał. Też potem na to wpadłem. Audaxa nie mogę znaleźć w polskim sklepie i nie mogę porównać cen, a to jeden z istotnych parametrów głośnika
          Co do tego z czym to będzie grało, nie jestem jeszcze pewien. Po głowie chodzą mi małe i głośne kolumny, pozbawione basu. Coś jak słupki od kina domowego, tylko porządnie grające i głośno od ok. 200Hz. Mam niecałe 10cm na głębokość dla tych kolumn więc driver z dużą tubą się nie zmieści.
          Myślałem nad Faital-Pro 5FE120 2szt. 'Normalne' no może by wystarczyło, na styk. Choć ze wstępnych obliczeń w głowie.. wątpię.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
            Audaxa
            http://audiotransducers.com/pl/ponad...34x0-p47n.html

audaxy z neo magnesem mają 95dB ale kosztują już 300-400PLN sztuka .

Skomentuj

Co do tego z czym to będzie grało, nie jestem jeszcze pewien. Po głowie chodzą mi małe i głośne kolumny, pozbawione basu. Coś jak słupki od kina domowego, tylko porządnie grające i głośno od ok. 200Hz. Mam niecałe 10cm na głębokość dla tych kolumn więc driver z dużą tubą się nie zmieści.
              to lepiej poszukaj pierw reszty glosnikow zeby sie nie okazalo ze efektywnosci wooferom nie starcza :p

Skomentuj

A tak przy okazji. Z małych głośnych głośników 4-5" co byście polecali?

Skomentuj

Szkoda, ze jakosc dzwieku z tej Beymy jest troche dyskusyjna. Glosnik raczej do 3 way niz 2.

Skomentuj

Może to? http://audiotransducers.com/pl/104mm...tw030wa10.html - chociaż jak tak teraz patrzę to te 93dB wynikają u nich z testu 2,83V na 4 omach :razz:
                    A co do midbasów, jakieś propozycje?
                    Last edited by Granat; 05.06.2015, 12:08.

Skomentuj

A tak przy okazji. Z małych głośnych głośników 4-5" co byście polecali?
                      no i widzisz - szukasz efektywnej kopulki a nawet nie masz pomyslu na woofery...

4" by fajnie wygladaly, ale raczej bym odpuscil bo efektywnosc mierna
                      4x GDN 14 SCX? http://stx.pl/w-15-140-8-mcx.html
                      bardzo dobry i popularny glosnik
                      szybki na basie i bardzo dobry na srednich tonach (jak na swoja cene)

ja mam glosniki na podobne kolumny - 4x GDN 13/40/10 15r
                      ale bede robil z nich 2,5 drogi

w sumie moglbys zapytac czy zrobia 8szt w wersji 16r to by bardzo fajnie pasowalo z impedancja i z efektywnoscia. teoretycznie 93db, wiec w pratyce po filtracji wyjdzie 90-91db co pozwoli uzyc tez sporej ilosci kopulek

chyba ze budzet wiekszy to sie poszuka czegos lepszego :p

Skomentuj

Nie jest łatwo spełnić wszystkie oczekiwania.
                        4x 5" to już zbyt wiele. Duże i ciężkie. Tymbardziej że nie potrzebuję grać basem z nich. Te Faitale które napisałem miałyby z 92dB więc już tak nie najgorzej. Przy 160W w samych midbasach.
                        4" Faital-Pro też by mogły być, tylko ta moc... 30W na głośnik. Ogólnie im mniejsze tym lepsze.

Skomentuj

Beyma T2030 po pierwszych testach (pasmo przenoszenia) niestety odpada. Mimo dość niskich wymagań, to co sobą reprezentuje ten głośnik dyskwalifikuje go z tego projektu.
                          Pasmo przenoszenia wygląda jak parabola ze środkiem przy 4kHz i rezonansem na 16k.
                          'Woofery' 2szt. będą takie http://www.faitalpro.com/en/products...p?id=401005100
                          czyli mocy dużo nie potrzeba do nich.
                          Najprawdopodobniej wystarczy zwykła kopułka z przyzwoitym pasmem. Najlepiej gdyby nie była droższa niż 100zł/szt. Ale jeśli warto dopłacić nieco to proszę o propozycje
                          Last edited by Granat; 14.06.2015, 16:29.

Skomentuj

http://audiotransducers.com/pl/90-10...tc-c000-4.html
                            http://audiotransducers.com/pl/90-10...x-tw025a0.html

Skomentuj

przeciez to full a nie woofer

Skomentuj

To tak tylko na wykresie na osi wygląda. Tego się nie da komfortowo słuchać bez tweetera. A poza tym, będą dwa.

Skomentuj

Chyba nic z tego nie będzie. Przetestowałem SB26STCN-C000-4 4 omową wersję. Przedstawiam porównanie. W dole 2x 4FE32 (łącznie 4 om) w odgrodzie, w górze właśnie ta kopułka.

Różnica praktycznie 4-5dB. Nawet jakbym połączył woofery szeregowo, to nie starczy mocy kopułce.
                                  Dalej jestem w kropce. Chyba nie obejdzie się bez tuby - a miało być małe.

Skomentuj

A będziesz kompensował BS? Bo to Ci zje dobre parę dB :)
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Różnica praktycznie 4-5dB
                                      To było do przewidzenia jak teraz patrze na te maluchy .
                                      Mają około 89-90dB w czyli dwa będą miały o 4-5db więcej niż kopułka :)
                                      Jedynie wspomniany audax z neo dysponuje taką efektywnością .

Skomentuj

Nie będę kompensował OB bo docelowo będzie obudowa zamknięta. OB zrobiłem tylko do testu. Sorki, nie doczytałem że chodzi o baffle step. Ale odpowiedź taka sama To nie będzie grało basem, a w zamkniętej obudowie fajnie powinno chodzić już od 200Hz.
                                        Teoretycznie ta kopułka SB ma 93dB dla 2.83V. Czyli powinna być jakieś 2dB cichsza a nie 5. Przynajmniej według wykresu producenta.
                                        Audax neo z dedykowaną tubką powiadasz? Ciekawe gdzie są pomiary producenta w tej jego tubie.
                                        Last edited by Granat; 16.06.2015, 18:11.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X