Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Efektywne kopułki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
    Audax neo z dedykowaną tubką powiadasz?
    bez tuby :
    http://audiotransducers.com/pl/90-10...-tw025a28.html
    tego dużego z tubą nie miałem więc nie wiem co to warte .
    Ten neo ma blisko 95dB SPL ale jest drogi .

Za około ~ 200PLn jest jeszcze wstęga neo CD3.5 .
    Ona też ma blisko 95db SPL i może było by to jakieś rozwiązanie :)
    http://www.fountek.net/products.asp?id=43

Skomentuj

Czy ja wiem. Ten spl taki sobie, nie wiele większy niż klasyk. Widać bez tuby nie da się więcej z tej powierzchni drgającej :)
      Wstęga niestety ma zbyt duże wymiary. Gdyby wymiary nie stanowiły problemu to bym zainstalował ND2545 http://www.oberton.com/index.php?opt...vers&showall=1
      i tubkę ME10 http://www.bcspeakers.com/products/horn/1-0/me10
      Badałem to połączenie i gra bardzo przyzwoicie :) Ale no.. zaś z drugiej strony 100 pare dB i 40W rms nie jest potrzebne.

Co do kopułki SB 26STCN. Zrobiłem zwrotnicę próbną do tego zestawu. Powiem tak. Efektywność nawet po zbiciu do wyrównanego poziomu jest całkiem ok. Problemem może być tylko moc. Przy mocy bliskiej maksymalnej jaką zakładam, kopułka się delikatnie nagrzała. Tzn. czuć było pod palcem że nie jest chłodna jak wcześniej, ale nie jest też mocno ciepła. Wzmacniacz o napięciu wyjściowym 63V rms, ograniczony o 11dB do 18V. To daje jakieś 80W na 4omach. Pasmo wchodzące 160-20000Hz. Z czego woofery 4 oktwy, a tweeter 3. Czyli prawie 3/7 z tego przejmuje tweeter. Podział ~2750Hz.
      Obawiam się, że poprostu kiedyś przesadzę z mocą, lub będzie granie na świecącym limiterze i może pójść dym.

i jeszcze rzeczywisty pomiar:

Last edited by Granat; 16.06.2015, 20:35.

Skomentuj

bms 4524 z waveguide?

Skomentuj

To się pewnie nie zmieści, znam mniejsze drivery, ale podsunąłeś mi pewien pomysł.
          Widziałem kiedyś takie 'miski' z wlotem 1". Używali tego w monitorach scenicznych. Tylko jak to się mogło nazywać hm...

Albo spróbuję jeszcze z większą 29mm kopułką. Powinna być na styk :)
          http://audiotransducers.com/pl/poniz...nc-c000-4.html
          Last edited by Granat; 17.06.2015, 00:18.

Skomentuj

SB29RDNC-C000-4 ma się znacznie lepiej. Nie ma tak drastycznej różnicy efektywności. Do tego dojdzie filtr na niskie tony, troszkę się wyrówna i będzie gut :)

Natomiast wiecie co... Fazy głośników pokrywają się dopiero gdy wooferki wysunę ponad 20mm w przód względem kopułki. Dla niskich podziałów to nie ma wielkiego znaczenia, ale na wyższych może mieć. Kilka mm idzie skorygować frezem na kopułkę którego jeszcze narazie nie ma. Ale nie 20. Zastanawiam się czy olać to i dograć fazę an zwrotnicy, czy kombinować

Skomentuj

Ostatnio bawiłem się głośnikami SB Acoustics i natknąłem się na coś takiego co do zgrania ....
              Nie wiem gdzie to wrzucić może się innym przyda.

Skomentuj

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
                Ostatnio bawiłem się głośnikami SB Acoustics i natknąłem się na coś takiego co do zgrania ....
                Nie wiem gdzie to wrzucić może się innym przyda.

Najlepszym sposobem na wyrównanie czasowe głośników jest waveguide bo przy okazji "pieczemy kilka pieczeni na jednym ogniu". Ale na tym forum koncepcja kolumn z waveguide przyjmuje się bardzo powoli i z bulem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                  Najlepszym sposobem na wyrównanie czasowe głośników jest waveguide bo przy okazji "pieczemy kilka pieczeni na jednym ogniu".
                  Jeśli waveguide jest duży, no monacor WG-300 to mimo, że cofasz głośnik (wcale nie tak dużo, bo SBA 29RDC ma dużą membranę i trzeba ten WG sporo skrócić) to jeszcze odsuwasz centra akustyczne od siebie i okazuje się, że bez pochylenia i tak się nie da :)
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Grubość WG-300 po zeszlifowaniu wystarcza do zgrania fazowego z osiemnastką - sprawdziłem

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    to jeszcze odsuwasz centra akustyczne od siebie i okazuje się, że bez pochylenia i tak się nie da :)

Skomentuj

No właśnie...
                      Co do odległości, to zależy od konkretnych współpracujących głośników. U mnie odległość ta nie jest duża, bo i wooferki są dość płytkie. W tym momencie kopułka wystaje 5mm poza ściankę frontową. Jak by zrobić frez to zostaje do skompensowania 15mm.
                      Wymyśliłem, że można by kopułkę zamontować od środka a falowód wyrzeźbić w płycie frontowej. Taką poprostu miskę na grubość płyty. Tylko trzeba by sprawdzić jaki kształt najlepiej się sprawdzi. Stożek, wykładniczy, paraboliczny...
                      Last edited by Granat; 25.06.2015, 19:22.

Skomentuj

PS Miałem rację że to rozwiązanie z bulem tu się przyjmuje. Pewnie jak zobaczycie w jakimś Avalonie waveguide to dopiero się wszyscy rzucą na klonowanie jak na papierowe stożki wysokotonowe z WLM

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                        No właśnie...
                        Wymyśliłem, że można by kopułkę zamontować od środka a falowód wyrzeźbić w płycie frontowej. Taką poprostu miskę na grubość płyty. Tylko trzeba by sprawdzić jaki kształt najlepiej się sprawdzi. Stożek, wykładniczy, paraboliczny...
                        http://randteam.de/AxiDriver/Index.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                          Grubość WG-300 po zeszlifowaniu wystarcza do zgrania fazowego z osiemnastką - sprawdziłem
                          Wierz mi, że ja też to sprawdziłem. Najlepiej widać to na filtrach pierwszego rzędu, czy Ci się schodzi faza czy nie. Ja musiałem pochylić jeszcze kolumnę o 4 stopnie.

Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Możesz wkleić charkę SPL? U mnie jest dołek na skraju górnego pasma pochodzący od WG

Skomentuj

Ckarki nie wkleję, ale dołek w okolicach 17-18k też mam.

Skomentuj

A nie prościej patrzyć na wykres fazy i przesuwać kolumnę?

Kolego Echo1, jak w tym programie AxiDriver się, że tak powiem, uruchamia symulację?

Skomentuj

Z lewej strony masz zakładki: Solver, Diaphragm, Baffles, Baffles, Motor, Vacs w których podajesz parametry do symulacji. Symulację uruchamiasz znakiem podwójnej całki.
                                  Najlepiej rozgryźć program podglądając przykłady. File -> Open -> C:\Program Files (x86)\RDTeam\AxiDriver-Demo\Examples
                                  Żeby wyświetlić charakterystyki musisz jeszcze zainstalować VacsViewer
                                  http://randteam.de/_Software/VacsVie...acsViewer.html

Skomentuj

Nie wiem czy dobrze obczaiłem ten program. Pierwsze testy dały coś takiego:

Co do charakterystyk. Je się jakoś eksportuje z Axi?

Skomentuj

W zakładce Vacs zaznacz jaką charkę chcesz wyświetlić, a następnie w lewym górnym rogu zaznacz "Spectral curves Auto update"

i kliknij na
                                      Last edited by Echo1; 25.06.2015, 21:53.

Skomentuj

Wygląda na to że to AkAbak'owy program.
                                        Z symulacji wychodzi coś takiego:

Wykres 'nad' jest dla wykładniczej miski, a 'pod' dla stożkowej.
                                        Niepokoi mnie trochę ten spadek efektywności dla wysokich f. Ale zdaje się, że to co pokazuje ten program to sprawność energetyczna konstrukcji a nie spl w danym punkcie, np. na osi.
                                        Last edited by Granat; 25.06.2015, 22:41.

Skomentuj

To jest wykres mocy akustycznej która zależy też od charakterystyk kierunkowych. Jest opadająca bo dla dla rosnących częstotliwości zmniejsza się kąt promieniowania. Spróbuj zaznaczyć "A pressure conto"

Skomentuj

Czaruję...
                                          X