Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

POWER 15 vs Peerless XLS 12"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

POWER 15 vs Peerless XLS 12"

Witam
    Od dluzszego czasu odkladam pieniazki na pozadny glosnik do subwoofera, do tego jeszcze za miesiac z kawalkiem koncze 18lat ;] wiec jakies dodatkowe fundusze rowniez wplyna. Meczy mnie po nocach co wybrac POWER15" czy XLS 12", roznica w cenie dosc duza bo Beyma 781zl a xls 990zl oczywiscie mowa tu o cenach z polski bo gdybym zamiawial z holandii xls'a to nie bylo by az takiej roznicy cenowej miedzy beyma a peerlessem. Subwoofer mial by sluzyc czesciej do sluchania muzyki ale nie przecze ze ze dwa filmy obejrze w tygodniu na kompie ;] Muzyka jaka slucham to przewaznie Black Music (USA RAP), RnB, Dance Hall raczej spokojniejsza muzyczka z duza dawka miekkiego basu. Nie zaprzeczam ze czesto wskaznik na galce Volume jest u mnie w pionie ;] bo lubie sluchac glosno muzyki. Obecnie sklaniam sie bardziej ku Beymie poniewaz slyszalem ze XLS'y bardziej nadaja sie do kina niz do muzyki, a do tego jeszcze Beyma ma duzo wyzszy spl.
    Licze ma wasza pomoc forumowicze............

Pozdrawiam, Michał

Wisnia, jeśli tak to musi być nisko,musi być xls...inaczej sie nie da.Beyma nie zagra niżej od niego,ba,nawet TAK nisko jak xls.Sprawdzone.
    PZDR

Skomentuj

Patrzac na to ze strony finansowej to w sumie chyba wyjdzie tak samo bo xls potrzebuje mniejszego wzmaka niz power15 LUKASZ powiedzial ze do xls'a wystarczy PA300 a do beymy to ze 600W powinno sie wpakowac wiec koszta sie wyrownuja, myslalem takze zeby do xls'a dolozyc membrane bierna ale taka decyzje to juz podejme jak bede mial pieniadze na stole i jezeli oczywiscie ich ilosc na to pozwoli...
      Pozdrawiam

Skomentuj

ja bardziej bym sie zastanawiał czym to pogonic...

Skomentuj

XLS jest stworzony do działania z membraną bierną! Inna aplikacja tego głośnika to nieporozumienie. Większość konstrukcji jest tego typu (chociaż widziałem konstrukcję BR z tunelem o długości ok 1m )

Edit: To z BR to arcitec poseidon

Ale wzmak musi być monstrualny!

Skomentuj

O wzmacniacz sie nie boje uwzglednilem 1000zl na wzmak w kosztach budowy suba, pozwole sobie zacytowac slowa TatoTurbo: "sub do grobowej deski" wiec mysle ze nie ma co oszczedzac (bez przesady oczywiscie).........

Skomentuj

Umberto a jakbys mial porownac Hertz ES 300 do XLS bo stego co piszesz/pisales wnioskuje ze sluchales obu. W sumie to na XLS+MB mnie nie stac ale pytam tak z ciekawosci.
              No i jakbys sie mogl podzielic informacja gdzie najtaniej kupic Hertza.

Skomentuj

to właśnie do beymy wystarczy "mały" wzmak bo ma bardzo wysoki SPL. do XLS'a dał bym coś naprawde mocnego

Skomentuj

Power15 to naprawdę pożądny głośnik i nie wież w bzdury że nisko nie zejdzie, do kina i do muzyki będzie w sam raz, na dodatek bije na głowe XLS-a pod względem efektywności. Za tą cene jest chyba bezkonkurencyjna. Jak zasilisz tą beyme jakims porządnym wzmakiem 500-600W RMS to dosłownie zabije cie basem.

pozdrawiam!

Skomentuj

GrzMiL, powiem wam szczerze,perlesik ładnie gra i wcale nie musi być w duecie z membraną.Ja przynajmniej obcowałem z taką konstrukcją i nie zauważyłem zbytniego niedosytu.Być może mb doda mu soku,tego nie wiem.Co do porównania,hmm...ciężko coś tu powiedzieć,grają niby podobnie.Jak dla mnie nie słychać jakichś powalających różnic,być może ze względu na brak mb.W kwesti beyma kontra xls stawiałbym na xls,przynajmniej cewki o nabiegunnik nie rozklapie...
                    Ja jednak zostanę przy swoim z oczywistych względów o których nie raz już pisałem.Co do cen Hertza to najkorzystniej obecnie oferuje je Tomck.Ja jednak mam swój kanał :)
                    Jest jeszcze inne zagadnienie,kwestia gustu,oczekiwań.Dla jednych ideałem w brzmieniu będzie Power 15,inni powiedzą że nie,peerles ładniej "chodzi".
                    Najlepiej poeksperymentować choć zapewne nie będzie to takie proste.
                    PZDR

Skomentuj

Porównywanie 15' do 12' jest troche nie na miejscu sama powierzchnia membramy da przewge 2-3dB na korzyść 15' do tego jeszcze efektywnośc. Nie mówie że XLS jest zły, jednak jeżeli miałbym wybierać to tylko Beyma dodatkowy + to niższa cena niż XLS, można więcej wydać na wzmaka a to duży plus.

pozdrawiam!

Skomentuj

Sound Wave- gadalem niedawno z LUKASZEM na GG o XLS'ie on mowi ze on ma podpietego go pod PA300 i to wystarczy w zupelnosci a gdy zapytalem o Beyme to powiedzial mi ze 600RMS to conajmniej trzeba w nia wpakowac, wiec z ta moca wzmacniacza sa podzielone jak narazie zdania

Skomentuj

Umberto
                          Tomck tzn ?A tym swoim kanalem nie moglbys sie podzielic ... ? Moze jednak
                          Z tanich dojsc znalazlem tylko
                          http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/ofer...8&prod_id=1525
                          Czy mozna jeszcze taniej ?

Skomentuj

GrzMiL, gg Tomck-a 6143315
                            Ten link nie prowadzi do ciekawych cen.
                            PZDR

Skomentuj

swego czasu na alegro es300 był po 400 zł ale nie wiem jak teraz

Skomentuj

Ja bym XLS-a nie kupowal. Beyma 15 jest troche za duza. Ale POWER12 to wszystko czego trzeba. Zabije tego Xls-a jak i HZ. Gwarantuje.

Skomentuj

Zeby bylo ciekawiej Power12(BL=17,5Tm) ma mocniejszy napęd od power15(BL=16Tm) wynik tego jest taki że ten głośnik napewno kopie niemiłosiernie godny uwagi jest również Ravemaster BSW154II (Bl=18,4Tm) za cenę 450zł jest godny polecenia, mocny napęd to podstawa głosnik się nie gubi ma dobrą kontrole i wykop.

Skomentuj

600w wzmak troche przeginacie :P

Skomentuj

Hertz ze swoim 13.5Tm wypada cienko w takim towarzystwie ale...

Skomentuj

Zamieszczone przez aryan
                                        600w wzmak troche przeginacie :P
                                        Odpowiednio zestrojona Beyma przyjmie to z roskoszą a następnie zabije was basem to jest rozwiązanie optymalne, jednak już STK4050 w zupełności wystarczy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X