Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt obudowy- wzmocnienia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt obudowy- wzmocnienia

Witam,
    Jestem w trakcie rysowania obudowy do swoich nowych kolumn, ogólnie to więcej jest zastanawiania się niż rysowania :) Mam kilka znaków zapytania, jednym z nich jest obawa o to czy za głośnikiem nie zrobiłem za dużo wzmocnień, i czy cała kratownica nie jest przerostem formy nad treścią. Elementy kratownicy wykonane będą z MDF 16mm, tak to wygląda:

Bardzo przykładam wagę do szczegółów i dla tego wolę zapytać Was co o tym sądzicie. Staram się aby ta konstrukcja była zrobiona jak najlepiej potrafię.
    Zapraszam do dyskusji.

Przerost, nie przerost, ale przy ściankach daj pełną deskę, a nie te wypustki, wtedy ścianka z przyklejoną deską tworzy coś w rodzaju przekroju "teowego" co bardzo zwiększa sztywność.

Skomentuj

Nie wiem czy dobrze odczytałeś rysunek, te wypustki będą wchodzić w gniazda na ścianie bocznej- będą chować się całkowicie w niej. Wtedy boczna krawędź kratownicy będzie przylegać do ściany bocznej.

Skomentuj

Jakiej daleko zrobione będą te wypusty? Z jakiej grubej płyty będą wykonane ściany boczne?

Skomentuj

Prawdopodobnie przez całą grubość ściany bocznej- 25mm. Zastanawiam się, czy te wzmocnienia na wysokości głośnika nie będą powodować jakichś problemów.
          Last edited by d3211; 10.06.2015, 10:38.

Skomentuj

Zadnych problemow. Powiem wiecej, jesli dobrze wymierzysz glebokosc glosnika to dobrze go oprzec (przez warstwe np. grubego filcu) o te pozioma poprzeczke.

Skomentuj

Ja bym dał spokój z tymi wypustami bo klej do drewna dobrze trzyma, IHMO nie ma potrzeby (przy próbie rozerwania puszcza materiał, nie klej) a wprowadzi dość dużo roboty. Z taką kratownica tylko jeden problem widzę, mianowicie będzie bardzo trudno zmodyfikować wygłuszenie, gdybyś chciał później dołożyć lub odjąć. Zrobiłbym taką, żeby spokojnie dało się wsadzić rękę przez otwory.

Skomentuj

Jakie beda glosniki w tej obudowie?

Skomentuj

Całość pewnie będę na CNC wycinał, także wypustki nie są problemem. Na basie będzie Revelator 26cm, wyżej Illuminatory. Faktycznie, nie za wygodnie będzie manipulować wygłuszeniem, ale coś za coś.

Skomentuj

Dla takich glosnikow, warto zrobic dobra obudowe. Jak masz mozliwosc wyciecia na CNC to mozna szalec. Wypustki moga pozniej pomoc w skladaniu, o ile precyzja bedzie naprawde wysoka.

Skomentuj

Tylko może nie na przelot. Bo się skończy na oklejaniu hdfem.

Skomentuj

Będę obklejał boki HDF lub sklejką. Obudowa ma kształt trapezu (patrząc z góry) i boki będą zaokrąglone. Pomiędzy MDF a HDF czy sklejką prawdopodobnie będzie piasek, lub coś żeby wypełnić tą przestrzeń. Kolega wcześniej wspomniał, żeby oprzeć głośnik na wzmocnieniu. Czy to dobra opcja? Trochę kiepsko bo jak bym tak zrobił to zatkam ten otworek z tyłu głośnika, co prawdopodobnie ograniczy wentylację cewki. Chyba że zrobię małe wcięcie :)

Skomentuj

Ja tak zrobiłem zaokrąglenia (na trapezie) i po zrobieniu stwierdziłem że więcej tak nie będę robił. Lepiej zrobić stelaż o odpowiednim kształcie zewnętrznym i obklejać kilkoma warstwami cienkiego materiału (cienki mdf, hdf czy sklejka albo mieszanina, ewentualnie nacinany mdf). Szkoda objętości na te trapezy, trudno jest złapać ładny kąt, ciężko jakiś sztywniejszy materiał naciągnąć (ja robiłem ze sklejki 5mm i wspominam to nieciekawie).

Skomentuj

Mozesz ponacinac mdf i zagiac w luk.

http://s1088.photobucket.com/user/So...G0370.jpg.html

Skomentuj

Hmm, początkowo myślałem właśnie zrobić od razu zaokrąglony szkielet, jednak później stwierdziłem, że sposób z trapezem będzie mniej skomplikowany. Wiadomo, oba sposoby mają swoje wady i zalety. Przy trapezowym wnętrzu stracimy trochę objętości, ale za to mamy litą płytę MDF na ścianach, oraz wygodę przy składaniu całości ze względu na te wypustki. Chyba że kleimy warstwa po warstwie, co podejrzewam też nie jest łatwe. Również w przypadku przegrody między basem a średniakiem będzie prościej to rozwiązać- planuję żeby ta przegroda była pod kątem (patrząc z boku), co w jakimś stopniu wyeliminuje równoległe ściany. Precyzja maszyny CNC jest bardzo dobra, składałem już tak jedną obudowę. Należy tylko pamiętać żeby zostawić trochę luzu na klej przy projektowaniu, bo później może być niefajnie :)

Skomentuj

Czaruję...
                              X