Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil Maestro

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil Maestro

CO sadzicie o tych kolumienkach. Warto wykonac replike takich kolumienek, w DEXONIE sa tonsile gdn 13/40/10,15 ktore sa chyba wykorzystywane w tych kolumnach. Martwi mnie jedynie Qts tych głośniczków wynoszace 0.52. Moze jednak lepiej pozostac przy ARN 150/03/4 posiadajace nizsze Qts ??

jeśli uzyjesz ARNów to nie bedzie juz kopia Maestro. Według mnie Maestro sa naprawde porządnymi kolumnami.

Skomentuj

Uzywajac ARNow byla by to konstrukcjia w stylu Yoshiego. Moze tak:
      konstrukcja w stylu Yoshiego vs. replika tonsil Maestro

[ Dodano: 2005-01-15, 14:08 ]
      zobaczcie ch-kę GDn 13/40/10,15 http://www.dexon.pl/index1.htm
      nie ma dobrej dolnej granicy czestot. 80 dB na poziomie 100Hz a 70 dB 50Hz

[ Dodano: 2005-01-15, 14:17 ]
      w odniesieniu do 87 dB przy 1-2 KHz

Skomentuj

Maestro sa fajne bo ladnie wykonczone. Zrobienie kopii na ARN150 bedzie zupelnie w pozadku.
        Kiedys zrobilem kolumne z obiciem srodkowej czesci welurem. Efekt bardzo spodobal sie koledze i zostal ich wlascicielem.

Skomentuj

wg mnie to tak. styl audiophisic Vigro czyli: front D27 + GDN13/40 a z boku GDN20/80 i winiatamy :) będzie na pewno bardzo ciekawie :)

Polecam poczytać recenzje Totema Mite - monitory na GDN13/40 kasujące monitorki B&W.....a to tylko Tonsil ....albo aż Tonsil ??? kto to wie :P

Be or not to be :P

Skomentuj

A odnosni Totem Mite to one zrobione sa chyba na GDN 13/40/2.
            Jesli sie myle to prosze o zweryfikowanie tego. I jak jest włąsnie z tymi glosniczkami.
            Symulowałem je w programi i nie potrafia zbyt niski schodzic.

[ Dodano: 2005-01-17, 00:15 ]
            gdn 20/80/2 w bocznej sciance odpada - mayl,y ciasny pokoik i bede stały blisko meble
            przednia scianka rowniez odpada - beda za szeroki.
            uwazeam ze max to 18 cm głośnika

[ Dodano: 2005-01-17, 00:16 ]
            gdzie znajde recenzje Totem Mite najlepiej po polsku

Skomentuj

jezeli mialbym wybrac miedzy tesla 150 a tonsilem 13 to bez chwili namyslu wybrał bym tonsila. Jest wart swojej ceny, robilem monitory na 13 i porówywalem je bezposrednio z teslami. Tonsil gra 100* lepiej, w połączeniu z vifa dziwiek bedzie porażający. Pozatym kupując tonsila wspierasz polski przemysł- pomyśl nad tym..

Co do maestro1 to nie słyszałem jeszcze lepszych kolumn co prawda mialy przerobiona zwronice i nowe kable a ja nie słyszałem nigdy hiendowych kolumn, np Eltax discovery wypadają blado. Dziwie się że ludzie kupuja np takie eltaxy zamiast tonsilowych zestawów które grają bardziej naturalnie...

Skomentuj

A co byście powiedzieli nad tym by zastosować dwa takie szkraby tonsilka i po boku GDN 20/80/2 w 34 litrach na filtrze 300hz. Między te 13 jakaś porządna kopułka i kolumy rodem CANTON KARAT :):):):)

Skomentuj

TAK TAK mufon ale podzial musi byc nizszy 150 gora 200Hz.
                  Zreszta chyba tonsil cos takiego juz robil ale z jednym GDN13.

Skomentuj

Tak masz racje co do podziału a i owszem tonsil robił coś takiego http://www.tonsil.com.pl/english/products_frame.htm tylko nie wiem jaka tam 13 była.

A jak się ma rozłożenie mocy jeśli zastosujemy jedną 13 która ma 40 W z GDN'em który ma 80 bo nie wiem. Nie chciałbym np. spaluć puźniej tej 13 jak puszcze głośniej

Pozdro 4all

Skomentuj

Czaruję...
                    X