Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potrzebna pomoc: Budowa fx-300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potrzebna pomoc: Budowa fx-300

Zamierzam zbudować własne fx-300, ale mam parę pytań odnośnie budowy. Na schemacie http://stx.pl/fx-300-diy.html nie napisano jak trzeba rozłożyć watę poliestrową. Co prawda jest ona narysowana z tyłu kolumn, ale co z bokami ? Robimy to samo co z tyłu?
    Czy mogę przyciąć np. od frontu kolumny, aby nadać im designu? https://www.google.pl/search?q=fx+30...nt%3B800%3B533
    Jak obić front skórą? Na zdjęciu wygląda jakby kolumna była zrobiona dokładnie na podstawie oryginalnych wymiarów, ale od przodu dodatkowo została przyłączona obita skórą płyta. Czy trzeba właśnie tak robić? W jaki sposób połączyć tą płytę z kolumną (klejem, wkrętami)? Im więcej napiszecie tym bardziej będę wdzięczny.
    Czy trzeba robić i jakie ma znaczenie cokół z kolcami pod kolumny? Może wystarczy zrobić tylko zrobić po bokach jakieś odnóża z tymi kolcami?
    Jeśli macie jeszcze jakieś uwagi, wskazówki, które siedzą wam w głowach odnośnie budowy kolumn to śmiało piszcie.
    Przepraszam za moją okropną niewiedzę, ale jestem w tym zielony, a to będą moje pierwsze kolumny.

:) Witamy

Poczytaj sobie w temacie Toolbox, tam jest dużo praktycznych porad o tym jak obijac i łączyć przód z kolumną ( lub artykuł na stronie głownej)/ najlepiej klej + ściski aby równo połączyło i do tego wkręty w najważniejsze miejsca typu narożniki i boki / lub kołki ( to już bardziej zaawansowanie, musiałbyś mieć sprzęt). Cokól wg uznania, może go nie być:) ale kolce w kolumnie lub w "odnóżach" warto zrobić
    Last edited by ruffpl; 13.06.2015, 17:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
      :) Witamy

Poczytaj sobie w temacie Toolbox, tam jest dużo praktycznych porad o tym jak obijac i łączyć przód z kolumną ( lub artykuł na stronie głownej)/ najlepiej klej + ściski aby równo połączyło i do tego wkręty w najważniejsze miejsca typu narożniki i boki / lub kołki ( to już bardziej zaawansowanie, musiałbyś mieć sprzęt). Cokól wg uznania, może go nie być:) ale kolce w kolumnie lub w "odnóżach" warto zrobić
      Pięknie! Dzięki wielkie! :)

Skomentuj

takie cos mialem jako alternatywe

niestety nie mam zdjec po zamontowaniu - musialem sprzedac zanim skonczylem :(

kolce wystaja po bokach kolumy

watolina w oryginale idzie dookola!
        ja u siebie mate z filcem dalem tylko na tylna scianke, a stx daje rowniez na boczne!
        watoliny dalem juz odpowiednio duzo

przeczytaj temat o moich fx'ach

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          takie cos mialem jako alternatywe
          W tym tygodniu będę robił podobne tylko zcięte( na kształt skrzydła)/ jak znajdę chwilę czasu

Skomentuj

Super dzięki

Skomentuj

Czy czegoś jeszcze brakuje?

W wakacje buduje swoje pierwsze kolumny (dokładnie fx-300) i mam już w namyśle chyba wszystkie rzeczy do tego potrzebne. Czegoś brakuje w tym zestawie?
              płyty mdf, głośniki, klej do mdf, eko skóra, zwrotnice, klej do skóry, fornir, klej do forniru (chyba użyje ten sam co do skóry, czyli jakiś Pattex), wosk barwiący Antiquaire, przewody do wnętrza kolumny, przewody zewnętrzne, mata filcowo bitumiczna, wata poliestrowa i to chyba tyle.
              Czego użyć do sklejenia maty i waty? Też Pattexu?

Skomentuj

-wszystkie akcesoria potrzebne do złożenia i wykończenia obudów, typu frezarka, wiertarka, papier ścierny itp.
                -płyty HDF w razie potrzeby do zmniejszenia efektu klawiszowania
                -lutownica + cyna
                -wkręty do głośników
                -terminale (chyba ze masz oryginalne zwrotnice z STX-a na terminalach)
                -Rur bas reflex (jeśli mają takie być)

Patex nie nadaje się do klejenia skóry (ale to zależy też jakiej).
                Maty filcowo bitumiczne mają klej, tzn. można takie kupić. Niestety nie raz nie trzyma tak jak byśmy chcieli, więc też na klej możesz dać.

Skomentuj

Dzięki!

Skomentuj

UWAGI PANA ADMINISTRATORA
                    nie widze potrzeby zakladania nowego tematu o kazde glupie pytanie!
                    pisz wszystko tutaj

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                      W tym tygodniu będę robił podobne tylko zcięte( na kształt skrzydła)/ jak znajdę chwilę czasu
                      Czasu nie znalazlem i znowu wszystko sie przedluzylo :)
                      W koncu tak to wyszlo finalnie:

Skomentuj

Czaruję...
                      X