Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Teoretyczne najlepsze ustawienie sprzętu w tym pokoju

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Teoretyczne najlepsze ustawienie sprzętu w tym pokoju

Witam serdecznie wszystkich. Planuję nowe meble, podłogę i ściany do swojego pokoju, chcę godnie spędzić te parę lat dopóki się prawdopodobnie wyprowadzę. W każdym bądź razie przy tej okazji myślałem żeby zmienić układ mebelków. Wszystko już rozrysowałem wraz z siatką basu (podział na równe części a więc na liniach uzyskuje podbicie basu). Aktualnie sprawy mają się tak:
    http://scr.hu/1i7x/0s5ni
    Grubsze linie przy krótszej ścianie - 0,5m, przy dłuższej 1m(pokój trochę ponad 4x2m), kółko to miejsce w którym się "kręcę", kropka to teoretycznie najlepsze położenie, kropki w rombach to środek membrany (wszystko jest zmierzone i zaznaczone z dokładnością co do 5cm można powiedzieć)

Kiedyś ktoś z audiostereo zasugerował mi zmianę na inny układ, miało by to zapewnić możliwość dobrego rozchodzenia się basu mimo małego pokoju:
    http://scr.hu/1i7x/undc2
    Jak widać kolumny nie stały by w rogach pokoju, miały by znacznie większą swobodę głównie na boki. Co o tym sądzicie od strony teoretycznej? Mógłbym to wypróbować oczywiście nawet na obecnych mebelkach z tym że to dość dużo pracy fizycznej (mała przestrzeń + duże meble = manewry jak na L'ce). Z góry dziękuję za jakiekolwiek wypowiedzi

Nie napisałeś co to za meble, ale obstawiam opcję ustawienia nr. 2.

Skomentuj

Wybacz, uznałem że będzie to łatwe do domysłu. Największe jest łóżko, pomiędzy kolumnami biurko, w rogu szafa a obok niej komoda.

Zastanawia mnie też aspekt biurko z nogami vs biurko ze ściankami, czy ścianki po bokach nie degradują znacząco dźwięku powodując dodatkowe odbicia fal etc.?

Skomentuj

Zamieszczone przez Painballer Zobacz posta
        Zastanawia mnie też aspekt biurko z nogami vs biurko ze ściankami, czy ścianki po bokach nie degradują znacząco dźwięku powodując dodatkowe odbicia fal etc.?
        No to na pewno jeśli kolumny będą głębiej niż biurko.

W ustawieniu nr. 1 jest plus taki, że lepiej będzie się oglądało film leżąc na kanapie (też bym to brał pod uwagę).
        Rozważ jeszcze opcję, gdzie na szerszej ścianie jest łóżko a na przeciwko biurko i sprzęt, oraz w rogach pokoju komoda i szafka (ja tak mam, gdyż inaczej mieć nie mogę, i jest spoko).

Skomentuj

Za mały pokój, taka opcja nie ma szans, rozłożone łóżko (wersalka 120cm szerokości, ~70 po złożeniu) + biurko po drugiej stronie nie zostawiałyby nawet miejsca na fotel. Filmów za bardzo nie oglądam (może kilka w roku) także to nie jest problem.

No to na pewno jeśli kolumny będą głębiej niż biurko.
          Będą ale minimalnie, do biurka miały by powiedzmy z 35cm i jakieś 10cm głębiej by były o ile w ogóle. Mimo wszystko w krytycznej sytuacji wolałbym szukać innego biurka lub zamówić jakiś blat

Skomentuj

Czaruję...
          X