Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil vs. STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil vs. STX

Witam mam problem bo nie wiem na jakie przetworniki sie zdecydowac ;/
    Bo za niedlugi czas bede robic kolumny i nie wiem czy zrobic je na:

Tonsilach

GDN 20/40
    GDM 12/60
    GDWT 9/80

czy moze na STX
    ale z STX tylko niesotonowe
    GDN 22-120-4 SC
    i do tego sredniak z Tesli
    i wysoki z Tonsila :)

nie wiem czy te glosniki beda ze soba dobrze grac

prosze was o pomoc, doradzenie
    a i w kolumnie beda 2 glosniki niskotonowe :)

DZIEKI POZDRAWIAM

w 1 konfiguracji ja bym wymienił 20/40 na 22/120/4SC - z czystym sumieniem powiem że ten STX jest lepszy od tego tonsila pod kazdym względem!!! nawet jeśli idzie o jakość dźwięku (te tonsile są bardzo starą konstrukcją membrana jest w nich mięka jak szmata i mają baardzo małą wytrzymałość mocową w 15L wymiękają przy 50watach)

Skomentuj

20/40 to konstrukcja stara jak swiat i nie do jakiegoś poważniejszego basowania.

Skomentuj

mam te 20/40 i mogę powiedzieć że nadają się jak już na jakiś tak dziwne monitorki dwódrożne bo ani nie grają nisko i dotego dosyć słabe więc tak jak Sound Wave, poradził zamiast tonsila weź stx gdn 22/120/x sc a i wtedy raczej nie będą potrzebne 2 nisko w kolumnie

Skomentuj

niski juz wiesz jaki jest polecany . Ja bym proponował zmienić - doinwestowac wysokotonowy.
          Jesli zastosujesz zwrotnice kupną to duzo stracisz na jakości bo nie jest dopasowana do głosników . Pomysl moze o czymś co bedzie na 2ch głosnikach lub 2midwofery + wysokotonowy. Zapewniam cie ze uzyskasz leprzy efekt niz w zestawie co planujesz .
          Jeśli chodzi o estetyke ( bo "podłogowce") to mozna zawsze zrobic przegrode w srodku i bedziesz miał ładne podłogowce z leprzymi głosnikami bo koszty pujda w jeden a nie 2 głosniki . Lepiej jeden dobry niz 2 gorsze. Przemyśl moze warto .

Skomentuj

GDWT 9/80 to koszmar dźwiękowy i nerwica! Tylko kopułki!! A jak kopułki to oczywiśćie Tonsil GDWK lub GTC 11/100, GDWK 9/80 albo inne albo nawet coś zagranicznego (Audax, Vifa, Monacor), a niektórzy chwalą sobie Teslę.

Skomentuj

Hm... na nieskiego i sredniego juz sie zdecydowalem:+) teraz nie wiem jakie wysoki :/ czy wysoki z Tesli bedzie dobry czy moze lepiej jakiegos Tonsila ??

[ Dodano: 2005-01-16, 08:52 ]
              A i powiedzcie mi dlaczego nie dawac 2 niskotonowych ?? jest pełno kolumn co maja 2 niskie :+) Jak mi to ktos porzodnie wytłumaczy to moze dam 1

Skomentuj

Czołem.
                Urban,
                wysoki z Tesli bedzie dobry czy moze lepiej jakiegos Tonsila ??
                napisz moze czego słuchasz i w jakim pokoju bedą stały kolumny .
                Jakosc porównywalna . teslowska kopułka jest ostrzejsza tonsilowski 11/100 jest poprawny nie wyrywa się ponad cały zestaw . jakośc tych kopułek jest taka jak ich cena . Kliknij myszką na "SZUKAJ" tam wpisz "11/100" i masz tyle materjału na forum ze doskonale sie zorjentujesz .

Skomentuj

Ja mam pokoj 12 m2 i slucham wylacznie TECHNO

[ Dodano: 2005-01-16, 12:44 ]
                  a i czy do słuchania muzyki techno musi byc sredniak ?? czy moze lepiej das jakis lepszy wysoki (wzor ZEUSOW 2 niskie + wysoki)

Skomentuj

2 niskotonowe daje sie wtedy kiedy wysokotonowy albo sredniotonowy ma wyzsza efektywnasc dla zrownania tego

Skomentuj

Zamieszczone przez reoddai
                      2 niskotonowe daje sie wtedy kiedy wysokotonowy albo sredniotonowy ma wyzsza efektywnasc dla zrownania tego
                      Chyba w tym celu się tłumik stosuje w postaci dzielnika napięcia. Zmieniasz rezystancję zmieniasz sprawność.
                      Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                      X