Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[3.5-drożne] Pomysł na paczki (Sonus Faber Venere)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3.5-drożne] Pomysł na paczki (Sonus Faber Venere)

Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy wpis na forum wiec proszę o wyrozumiałość .

Mam zamiar zbudować moje pierwsze kolumny z prawdziwego zdarzenia i dlatego potrzebuję waszej pomocy.
    Wybrałem już głośniki i wygląd kolumn lecz wygląd to zewnętrzna skorupa, bardziej interesuje mnie to co wymyśliłem w środku.
    Zacznę od przetworników bo tu będę potrzebował najwięcej pomocy

Średnio niskie - Seas U18RNX/P H1571 - Prestige Series

wysokie - Peerless Vifa XT25BG60-04

I teraz najtrudniejszy etap, woofer tu sprawa jest skomplikowana bo chce przerobić swoje 2 subwoofery (jednakowe) z logitech bo mam 2 zestawy głośników komputerowych lecz to nie byle pierdziele tylko potężne konstrukcje jakich już dziś nie produkują. Woofery chciałbym umieścić w środku kolumn tak żeby nie były widoczne a schodziły bardzo nisko. I tu pytanie czy w ogóle warto, czy nie przegnę z tym basem.

I kolejna sprawa to zwrotnice które po omówieniu sprawy z Basem chciałbym kogoś obarczyć wyliczaniem i jakimś schematem co jak połączyć.

Wygląd to Sonus Faber Venere 2.5

Spróbuje wykonać jakiś projekt na te kolumny z Subwooferem w środku i pokaże co mam na myśli bo chciałbym żeby kolumny grały pełną gamą dźwięków.
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedź co do wyboru przetworników.

Konstrukcja nie będzie 3.5 ale 2.5 drożna. Te subwoofery logitecha to trudno powiedzieć czy takie dobre czy Ci się tylko wydaje. Najlepiej byłoby ściągnąć pomiary tego głośnika lub całego subwoofera i zobaczyć co to jest warte i czy da się to jakoś skleić. Ewentualnie mozesz wykorzystać te logitechy jako glosniki basowe i zrobić z tego konstrukcje 3 drożną a nie 2,5 .

Skomentuj

Co to za zestaw logitecha ? stare 5.1 z serii Z ?

Skomentuj

Dzięki za szybką odpowiedź. Te Logitech to Z-2300

A co do dróg to nie jestem ekspertem mogłem się pomylić ale wydaje mi cie ze 1 x sopran, 2 x średnio niskie, 1 x subwoofer to w sumie będzię 3.5 ale mogę się mylić. Jeśli zostaniemy przy samych 1 x sopran i 2 x średnio niskie to sie zgadzam że 2.5 drogi

Skomentuj

Mam ten zestaw od dawna, robiłem próby kiedyś z inna obudowa. Ogólnie sugeruje zapomnieć o tych głośnikach bo one nie grają tylko głównie buczą.

Skomentuj

Chyba najlepiej sprzedać te logitechy i kupić prawdziwe głośniki basowe.

Skomentuj

To może zrezygnować kompletnie z tego dodatkowego basu i zostać przy 2.5 drogach ?
              Kupno woofera to raczej już nie te koszta które chciałem zainwestować.
              A co do buczenia Dragon to są to subwoofery i nie będzie z nich twardego basu ten twardy chciałem osiągnąć tymi Seas-ami.

A co myślicie o reszcie przetworników ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
                A co myślicie o reszcie przetworników ?
                "takie se"
                znaczy da się lepiej za podobną kasę.

Skomentuj

A co do buczenia Dragon to są to subwoofery i nie będzie z nich twardego basu ten twardy chciałem osiągnąć tymi Seas-ami.
                  Czyli wg Ciebie sub charakteryzuje się tylko buczeniem ? bo nie wiem zabardzo o co Ci chodzi... ale skoro podobają ci się te logitechy plus zdanie zacytowane, dochodzę do wniosku że nie słyszałeś nic lepszego. Dobry głośnik basowy potrafi nisko zejść i walnąć typowym kickiem wtedy kiedy trzeba. Kombinujesz jakieś półśrodki z kiepskich głośników, dołożysz do tego kilka stów za zrobienie sensownej zwrotnicy bo tania nie będzie przy takich połączeniach i wyjdzie na to że lepiej było sprzedać to co jest i zrobić od podstaw normalne sensowne 3 drogi.

Nie chcę Cie zniechęcać tylko przestrzegam przed popełnieniem błedu i wydaniu niepotrzebnie gotówki.

Kolejna sprawa jak rozumiem chcesz logitecha w band pass wsadzić, nie wiadomo jak to będzie grać.

Przemyśl sprawę jeszcze raz bo te logitechy to kompletny low end. Lepiej kupić jeden sensowny głośnik niż kupować te seasy i próbować je łączyć.

Skomentuj

Chłopaki chciałbym zrobić te paczki na wzór Venere. Seasy wybrałem ze względów stylistycznych bo na wszystkich parametrach się nie znam a myślałem ze nie są najgorsze dlatego pisze na forum. Macie wiedze co i z czym wiec proszę o wskazówki bo sam sobie nie poradzę na tyle żeby to miało ręce i nogi. Pewnie wygląd by się zgadzał ale nie brzmienie . Co do odsłuchu hi endu to się zgadza że nigdy nic takiego nie słyszałem ale chciałbym żeby moje Venery były chociaż w połowie tak dobre.
                    Więc proszę jeśli macie propozycje na zmiany Seasów na inne to prosiłbym o rade. Cena gra role ale można trochę ją nagiąć.
                    Logitech to tylko wymysł jak już wcześniej pisałem, jeśli lepiej było by je kompletnie skasować to ja już zamykam ten temat z logitechami i zostajemy przy 2.5 drogi bo na nowe woofery mnie nie stać (znaczy stać ale baba łeb urwie )

Skomentuj

Napisz w jakim stanie są te logitechy, czy satelitki są w zestawie itd, zobaczymy ile to warte.

Określ się ile maksymalnie jesteś w stanie przeznaczyć na nowe kolumny, będziemy wtedy mniej więcej wiedzieć co zasugerować.

Skomentuj

Dragon Logitechy suby są z bardzo dobrym stanie ale satelitki z jednego zestawu są w opłakanym stanie wiec nie ma sensu ich sprzedawać bo wezmę grosze a te grosze to spokojnie moge wydać i zostawić te zestawy do kompa czy na działkę . Co do kwoty jaka mogę poświęcić to myślę że ze 2500zł na same głośniki plus zwrotnice moge wydać bo sprzęt do montażu juz powoli skupuje fornir też już mam klej lakier i skóra też już do mnie jadą z PL więc trochę wydatków juz za mną
                        Last edited by Janeczek; 18.07.2015, 13:02.

Skomentuj

Pogrzebałem trochę i znalazłem pewne rozwiązanie może zbudować typowe 3 drogi tylko nie wiem czy to co znalazłem ma sens czy jest sens łączenia midwoofer i midrange ? Czy ten midwoofer wystarczy. Cenowo nie odbiega od moich kryteriów a nawet jeśli zrezygnuje z midrange to będzie taniej. Zamiast 2x Seas zastosuje 1x Scan Speak tylko to rujnuje wygląd kolumny i dlatego chce ten trzeci głośnik midrange ale jeśli jest zbędny to jakoś się z tym pogodzę.
                          Co o tym myślicie
                          Last edited by Janeczek; 19.07.2015, 13:10.

Skomentuj

Próbowałem obliczyć litraż kolumny dla skanspeaka ale coś mi się nie podoba. W programie istnieje starsza konstrukcja tego samego głośnika i wychodzi że potrzebuje 47.4 litra a kiedy wpisałem parametry nowej wersji wyszło mi 6,8 pewnie coś źle wpisałem ale nie mam pojęcia co jedynych parametrów których nie byłem pewien to Xmax i dia i wpisałem tak jak mi się wydawało że to będzie odpowiednie
                            zrobiłem screena z tymi parametrami może ktoś to obejrzy i mi podpowie co zrobiłem nie tak.

Nie ukrywam że zależy mi na czasie bo za 2 miesiące już nie będę miał tyle czasu dlatego chciałem teraz zrobić jak najwięcej żeby później móc coś zrobić w max godzinkę dziennie.
                            Paczki już sobie zrobię jak już będę miał odpowiedni litraż bo używam skrechupa który bardzo mi pomaga w takich sytuacjach.

Skomentuj

Prośba do moderatorów. Usuńcie proszę ten temat bo i tak się nie doczekam. Dzieki

Skomentuj

Spojrzałem na datasheety. Jest wersja głośnika 00 i ona ma takie parametry: http://akustyk.com.pl/public/upload/...8w_8545_00.pdf i jest wersja ...-01 która ma takie jak wpisałeś. One się sporo różnią.

Ale nie patrz tylko na sugerowaną objętość. Zobacz wykresy, jak wygląda pasmo przenoszenia. Wpisz jakiś poziom mocy sygnału (np 50W) i zobacz jaki masz spl, jake masz wychylenia (czy przy danej obudowie nie przekraczasz za bardzo Xlim), zobacz na delay, gdzie ci rośnie i do jakiej wartości, bo jeśli opóźnienie będziesz miał duże na wysokim basie to będzie buczydło.

Objętość jest liczona na podstawie 3 parametrów: Qts, Vas i Fs.

Skomentuj

Próbowałem obliczyć litraż kolumny dla skanspeaka ale coś mi się nie podoba. W programie istnieje starsza konstrukcja tego samego głośnika i wychodzi że potrzebuje 47.4 litra a kiedy wpisałem parametry nowej wersji wyszło mi 6,8 pewnie coś źle wpisałem ale nie mam pojęcia co jedynych parametrów których nie byłem pewien to Xmax i dia i wpisałem tak jak mi się wydawało że to będzie odpowiednie
                                  zrobiłem screena z tymi parametrami może ktoś to obejrzy i mi podpowie co zrobiłem nie tak.

Nie ukrywam że zależy mi na czasie bo za 2 miesiące już nie będę miał tyle czasu dlatego chciałem teraz zrobić jak najwięcej żeby później móc coś zrobić w max godzinkę dziennie.
                                  Paczki już sobie zrobię jak już będę miał odpowiedni litraż bo używam skrechupa który bardzo mi pomaga w takich sytuacjach.
                                  Strasznie niecierpliwy jesteś

A druga sprawa - nie dziwię się, że nie możesz doczekać się odpowiedzi.
                                  Czytałeś tutorial na stronie głównej odnośnie WinISD?
                                  Szukałeś informacji na forum?
                                  Po tym co napisałeś na początku wnioskuję, że nie.

WinISD podaje pojemność obudowy teoretycznie (tylko teoretycznie) optymalną i w większości przypadków ma to się nijak do rzeczywistości bo program dąży chyba do uzyskania maksymalnie płaskiej charakterystyki.
                                  Głośnik 18cm w budzie 47 litrów raczej nie zagra dobrze, w 6,8 pewnie też.
                                  Wartości wyliczone w programie musisz pozmieniać patrząc na wykresy i podpierając się odrobiną teorii, tak jak napisał Micwoj.

A kolejna sprawa - używaj znaków przestankowych bo się czytać nie da tego, co piszesz.

Skomentuj

Dzięki za podpowiedzi Micwoj. Rzeczywiście nie czytałem tego artykułu jakimś cudem czytałem inny. Lektura przeczytana spróbuję coś w domu pokombinować. A co do tych głośników midrange i midwoofer ma to sens ? Warto je łączyć czy midwoofer wystarczy? Chłopaki pytam o takie rzeczy bo naprawdę się na tym nie znam i dlatego tu z wami pisze. Jak bym się znał to bym nie musiał się tu produkować . Wiem że dla Was te pytania to śmiech na sali ale dla mnie to normalne że jak się nie znam to się pytam. Chcę zbudować parę kolumn i nauka tego wszystkiego mija się z celem, może jak mi to wiejdzie w krew to będzie to miało większy sens . Narazie projekt ten traktuje jako ucieczkę od patrzenia cały dzień w telewizor. Nie zrozumcie mnie źle poprostu mam potrzebę stworzenia czegoś fajnego a nie znam się na wszystkim co bym chcial zrobic.
                                    Apropo pośpiechu to za 2 miesiące urodzi mi się drugie dziecko i chce zrobić jak najwięcej teraz żeby później móc tylko dopieszczać ten projekt. Niestety na odpowiedz pewnie dla większości z Was oczywista, muszę czekać kilka dni. I dlatego troszkę się niecierpliwie .

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zacznij używać przecinków i akapitów bo to jest jakaś papka..
                                      Zwykle jestem w stanie przeczytać cały tekst ale ten po drugiej kropce sobie odpuszczam i myślę, że spora część użytkowników robi podobnie stąd małe zainteresowanie.

Dzięki za podpowiedzi Micwoj.
                                      Rzeczywiście nie czytałem tego artykułu jakimś cudem czytałem inny.
                                      Lektura przeczytana spróbuję coś w domu pokombinować.

A co do tych głośników midrange i midwoofer ma to sens ? Warto je łączyć czy midwoofer wystarczy?
                                      Chłopaki pytam o takie rzeczy bo naprawdę się na tym nie znam i dlatego tu z wami pisze. Jak bym się znał to bym nie musiał się tu produkować . Wiem że dla Was te pytania to śmiech na sali ale dla mnie to normalne że jak się nie znam to się pytam.

Chcę zbudować parę kolumn i nauka tego wszystkiego mija się z celem, może jak mi to wiejdzie w krew to będzie to miało większy sens .
                                      Narazie projekt ten traktuje jako ucieczkę od patrzenia cały dzień w telewizor.
                                      Nie zrozumcie mnie źle poprostu mam potrzebę stworzenia czegoś fajnego a nie znam się na wszystkim co bym chcial zrobic.

Apropo pośpiechu to za 2 miesiące urodzi mi się drugie dziecko i chce zrobić jak najwięcej teraz żeby później móc tylko dopieszczać ten projekt.
                                      Niestety na odpowiedz pewnie dla większości z Was oczywista, muszę czekać kilka dni. I dlatego troszkę się niecierpliwie .
                                      ps. dopiero teraz po lekkim zredagowaniu przeczytam, że zbliża Ci się następne dziecko, gratulacje.
                                      Last edited by malikowy; 23.07.2015, 22:56.

Skomentuj

To nic z tego, jeśli chcesz coś mieć szybko to musisz robić gotowca. Chyba że jako dopieszczenie traktujesz naukę projektowania zwrotnicy.

Właściwa metodologia postępowania jest taka, że kupujesz głośniki, robisz obudowę (może być testowa albo docelowa), robisz pomiary głośników i na podstawie pomiarów projektujesz zwrotnicę.
                                        Zlecenie komuś obliczenia bez pomiarów jest na tym forum niewykonalne (a to ze względu na niepoprawnośc takiego podejścia). Być może gdzie indziej ktoś się zgodzi tak zrobić. Oznacza to że próbuje cię oszukać.

W konsekwencji, musisz kupić głośniki, sklepać obudowę i wysłać do kogoś kto pomierzy i zaprojektuje ci zwrotkę. Tyle, ze jesteś jak rozumiem poza Polską, więc trochę cię to będzie kosztowało (transport w tę i nazad) chyba że dogadasz się z kimś geograficznie w twoich okolicach (może Borys?).
                                        W dwa miesiące masz realną szansę wybrać sobie jakiś gotowy projekt z forum i go po prostu fizycznie wykonać pomijając etap projektowania. Zresztą na pierwszy raz IMO jest to najlepsza opcja.
                                        Dodatkowo, ponieważ jeszcze należy się gratyfikacja dla projektanta, oszczędność za użycie jakichś głośników z szafy bierze w łeb, lepiej już kupić coś normalnego.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X