Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa sub do 21m2 do kwoty 1500zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa sub do 21m2 do kwoty 1500zł

Witam.
    Chce sobie zbudować suba do domu, wielkość pokoju 21m2, przeznaczenie filmy, gry (konsola) i muzyka. Na budowę chce przeznaczyć około 1500zł. Posiadam amplituner Onkoy TX SR 805, wzmacniacz Denon PMA-860, kolumny to set 5.0 Monitor Audio Bx6, Bx central, BX2.

Chce poczuć dobre efekty w filmach i grach. Co do muzyki to się jeszcze zastanawiam bo nie wiem czy mnie to drażnić nie będzie. Największy problem to wzmacniacz do suba bo sam nic nie wykonam (brak doświadczenia itp) co mi możecie polecić gotowe?

Co myślicie o tych gotowych z tej strony:
    http://www.subwoofery.pl/page22.php

Co budy może być duża mam dużo miejsca w pokoju:-)

Może poczekaj na okazję jakiejś końcówki bo trochę tego przez forum się przewija, jak sygnał będzie z amplitunera to nie potrzebujesz nic więcej jak samą końcówkę mocy, a czy to będzie uni czy bg9 to już zależy jakiego potwora będziesz chciał wsadzić, gdzie ten sub będzie stał, czy duża skrzynia br czy mniejsza oz czy też będziesz się chciał ratować membraną bierna, na panel można liczyć około 500zl, zawsze możesz dać ogłoszenie i ktoś na pewno się znajdzie kto to złoży, resztę przelicz materiał bo nie wiem czy masz, będziesz kupować czy też zlecisz komuś

Skomentuj

Sygnał pójdzie z amplitunera ale muszę mieć na subie jakieś ustawienia żeby go ładnie wyregulować np. odcięcie czy głośność...

Skomentuj

Odcięcie ustawia się w ampli, nie jest potrzebne w subie, przed końcówka wystarczy potencjometr chociaż wiem że i to nie jest potrzebne bo też tym steruje amplituner

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
          Odcięcie ustawia się w ampli, nie jest potrzebne w subie, przed końcówka wystarczy potencjometr chociaż wiem że i to nie jest potrzebne bo też tym steruje amplituner
          Proponuje najpierw przetestować i porównać jakosc filtrów tych w ampli i na panelu
          Wyniki mogą byc zaskakujące
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            Proponuje najpierw przetestować i porównać jakosc filtrów tych w ampli i na panelu
            Wyniki mogą byc zaskakujące
            Nie raz już miałem i nie powiesz mi że na ampli dajesz 80hz a później kręcisz gala na panelu żeby doregulowac, chyba że sprawdziłes jakoś że nie odcina tak

Skomentuj

Nie chodzi o to, ze nie działa tylko z jaka jakością
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale my tu o amplitunerze kina rozmawiamy więc nie mówił bym tu o jakości, na tyle ile to gra nie przejmował bym się tym, a puszczeniem głośników pełnym pasmem i suba z panela to się robi jeszcze większy bajzel, trzeba to dobrze wszystko ze sobą pozostawiać a będą dobre efekty

Skomentuj

Czyli rozumiem, ze chodzi o to aby poprostu dzialal tak?
                  To poprostu ułatwia sprawe

Irek kiedys zrobił test panela matronixa
                  Nie wiem czy pamiętasz wyniki

Jak bedziesz miał kiedys chęć to proponuje ci porównać filtry cyfrowe z procesora w ampli a te aktywne z panela

Z ciekawości ci powiem, ze kiedys przy zgrywaniu suba do systemu przedniego (stereo) odwróciłem fazę o 180st na procesorze, potem o kolejne 180st płynnie na wzmacniaczu i wtedy trafiłem w punkt
                  Czyli 180st nie było tym sugerowanym przez producenta
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mam panel irka o ma trochę tych filtrów, tego testu niestety nie widziałem, wiem że masz rozległą wiedzę w temacie audio, ale kalibrowales tak kilka systemów kina domowego? W większości serwisowek jest by odcięcie na subie zrobić na max i głośność na pół i kalibrowac, chyba że jest super wypas panel który mierzy sobie sam i koryguje pod akustyke pokoju, wtedy bym dodatkowo ustawial, tak to zlal bym sprawę, chyba że ktoś lubi dużo kręcić, ale też trzeba dokładnie w ustawieniach amplitunera zobaczyć czy czasem zostawia oryginalne pasmo głośników, czy nagina charakterystykę pod głośniki frontowe, czy też wszystkie robi na naturalne itp

Skomentuj

Kalibrowalem swój jamo

Ale odnoszę sie do niego dostawiadczenia w ca
                      Czyli zgrania suba w bagazniku z frontem
                      Ale zasada jest dokładnie ta sama
                      Procesorowe filtry w radiu (amplituner) i na wzmacniaczu
                      Regulacja zazwyczaj to hi-pass, low-pass, subsonic, gain (nie mylić z volume!!) i najważniejsza faza
                      W przypadku procesora z regulacja opoźnienia fazę mozna pominąć
                      Ale tylko w momencie gdy wie sie jak z tej regulacji korzystać
                      Jak ograniczyć swoje działanie aby zminimalizować wpływ procesora na dzwiek
                      Choc ja z własnego doświadczenia wole aktywna regulacje fazy niz opoźnienia w procesorze

Niestety sub w kinie to nie tylko skrzynka wstawiona w róg pokoju i podłączona
                      Czas strojenia samego suba w system moze zająć nawet cały dzien jak ktos wie co robi

A mowię tu o systemach z przedziału 10-60tys zł tak mniej wiecej
                      Last edited by lklukasz; 20.07.2015, 09:09.
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Że z tym biegania jest to wiem, suba bym na pewno w narożnik nie dawał, bawiłem się puszczając z generatora przez kompa sygnały na amplituner i tak sprawdzałem ustawienia głośników, ustawienia na small czyli odcięcie ich w moim przypadku 80hz dawało odpowiednie ofekty i kręcenie fazą na panelu nie przynosiło efektów, ost miałem tani panel z maudio w rękach to był tylko przełącznik fazy 180, ale nie próbowałem co prawda ustawić w ampli odwrócenia fazy 180 i dodatkowo kręcenia na panelu, tego muszę spróbować, chociaż wiem gdzie w pokoju mi zanikają niskie tony, znoszą się i muszę bardziej powalczyć z umiejscowieniem go. Inna sprawa że ścieżki filmowe są z osobnym kanałem na suba nagrane, a my tu dziwne teorie tworzymy a rozmowa o subie całym za 1500 do takiego nie ma się co przejmować, a jak co jest filtr na forum i borysa i ravena

Skomentuj

Mylisz sie
                          Tani sub dobrze zgrany da lepszy efekt niz drogi bez odpowiedniego zgrania

Zabrałes sie za to od złej strony
                          Do czego ci generator
                          Puszczasz muzyke z dobra stopa lub dynamicznym basem i szukasz

Żadna nawet najlepsza teoria nie zastąpi ci praktyki

A 1500zl to juz jest bardzo duzo na suba tylko trzeba ta sumę dobrze rozdysponować
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tyle że ja amplitunera używam tylko do filmów, do muzyki mam osobne stereo bez suba, dlatego aż tak się nie bawię z tym, w filmach wystarczy mi odcięcie z amplitunera.

To co piszesz miało by sens zgrania do słuchania muzyki z ampli na 2 kanałach i sub, bo wtedy żeby tak zgrać trzeba fronty puścić pełnym pasmem i kręcić subem, a co z resztą kanałów, nie jedno kino przerobilem i w kinie najlepsze efekty dają głośniki na small czy odcięte i reszta na suba cięcie 60 a 80 ale mówię o kinie, bo muzyki na tym nie słucham

Kwota nie mała i nie duża zależy za ile znajdzie elektronikę i czy sam zrobi obudowę, później można myśleć o głośniku
                            Last edited by szastal; 20.07.2015, 10:24.

Skomentuj

Nie ma znaczenia czy to muzyka czy film
                              Całośc ma byś zgrana poprawnie bo inaczej jaki sens tego używać

Z tymi cieciami nie masz racji ale pobaw sie jeszcze i powiedz do jakich wniosków doszedłeś
                              Ja chetnie o tym porozmawiam
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Chętnie sprawdzę jak będę miał chwilę, ale jak sugerujesz, pełne pasmo na głośniki i frontowe i resztę i odcięcie suba z panela, jedyne co kiedyś próbowałem żeby to się wszystko nie nakładalo to jak były fronty pełnym pasmem a reszta w ampli odcięta bo inaczej robi się meksyk między kanałem centralnym a frontami, ale mimo wszystko nie było to odcięte z panela, więc spróbuję jak mówisz, tylko chyba zrobił się temat na inny wątek

Skomentuj

Wy tak gadu, gadu a tu proszę:

Zamieszczone przez szakaldg Zobacz posta
                                  Największy problem to wzmacniacz do suba bo sam nic nie wykonam
                                  Wszystkie panele diy wtedy odpadają, samą końcówkę trzeba wiedzieć jak połączyć. Nie jest to trudne i jak chciałbyś to byś to ogarnął. Przy okazji nauczyłbyś się czegoś nowego :)

Na gotowych panelach do suba ostro zdzierają, głównie przez to, że ludzie nie wiedzą o co chodzi.

Skomentuj

Szastal robił się Meksyk ze względu na pozycje kolumn
                                    Nic innego
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przez ciebie znów będę musiał grzebać w ustawieniach. Spróbuję dać pełne pasmo na głośniki, suba na maxa ale ustawie na panelu (odcięcie oczywiście) , na jakiejś muzyczce ustawie to z frontami, później włączę resztę i potestuje w kinie, tylko poziomy głośności ustawie wszystkich najpierw i odległości wbije ręcznie z miary a nie będę kalibrowac mikrofonem i korekcję charakterystyki też wyłącze

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                        Nie raz już miałem i nie powiesz mi że na ampli dajesz 80hz a później kręcisz gala na panelu żeby doregulowac
                                        Suba dajesz pelnym pasmem, filtr ustawiasz a ampli.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X