Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wymiary skrzynki do 22/120/4ss z dwoma BR

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wymiary skrzynki do 22/120/4ss z dwoma BR

co myślicie o tym żeby glośnik typowo home audio (chodzi mi o sub'a) zamontować w samochodzie?

1)główne problemy to warunki w jakich musiałby pracować.. może jakiś sposób żeby go troche zabezpieczyć przed wilgocią?
    2)można znależć glośniki 4ohm aby wzmacniacz samochodowy był stabilny, jaki proponujecie?
    3)czy można zamontować jakąś teslę, stx'a, tonsila?? .. głównie miałoby być to z oszczędności bo typowe carAudio o podobnych parametrach robią sie 3-4razy droższe.
    4)i chyba najważniejsze to że skrzynka do subwoofera jest w home audio ciut duża.. jakieś glośniki home które mogą być w zamkniętej skrzynce o małym litrażu możecie mi zaproponować?

uwzględniajac wszystkie za i przeciw moznaby było coś takiego zrobić czy szkoda psuć nerwy i kasy? Jesli tak to co proponujecie??

pozdro.kopułka.

coś podobnego do głośnika samogodowego
    membrana napewno nie papieowa czy inpregnowana
    zawieszenie nie piankowe
    a morze by tak przerobiś jakiś stary głośnik
    pozdro:]

Skomentuj

wolałbym nowy głośnik bo starego nie mam na przeróbki.
      wymiana membrany czy zawieszenia powoduje znaczne zmiany paramtrów głosnika i nie dobiorę wtedy do niego obudowy bez pomarów... wniosek (?) pomysł moze i dobry ale nie do realizacji...

czekam na inne pomysły,

Skomentuj

to tak jak napisała tak sie pisze że membrana nie papierowa ale w samochodzie nie ma takiej strasznej wilgoci chyba że nie jest garażowany ale tak ogólnie sie przyjeło nie papierowa i zawieszenie nie piankowe , 4 ohmowe odrazu pakujesz pod wzmaka ale jak co to smiało kupuj 8ohmowe i połączysz je rownolegle, co do wielkości skrzyni to zawsze możesz zrobić na taki wymiar żeby pasowała do bagażnika chyba że masz matiza:) wejdż sobie na konstrykcje i tam jest kilka fajnych tub do samochodu jak robisz suba do samochodu to postępuj jak byś do domu robił tylko wies e jakąś wykładzine to obij i bedzie dobrze a jaki głośnik raczej nie tonsil chyba że gdn20/80/2 może alpchard jakiś CW www.eltaj.pl

Skomentuj

garażowany.. alphard odpada na wstępie. tak samo jak tuba, to bedzie skrzynka.
          mała skrzynka musi być bardzo mała...
          prosze mi zaproponować cosik na około 20-25-30litrów..
          jak zrobić to wiem, tylko jaki glośnik konkretnie wsadzić?

Skomentuj

22/120/4SS od 20L BR wymiata :) nic mu się nie powinno stać w aucie, przeciez to laminat (żywica i mata szklana)

Skomentuj

---->SoudnWave moge dostać linka zebym sobie obejrzał 22/120/4SS ?
              br 20L a zamknieta nie daje rady? jesli tak to ile w litrażu?

[ Dodano: 2005-01-16, 00:52 ]
              znalazłem!!!
              http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...=0&vSubPage=49
              jak w zamknietej sie ma litraż?

Skomentuj

zamkniętami wyhodzi 10l optymalne
                hyba będzie lepsze br

Skomentuj

br, i to ładnie w samochodzie wychodzą 2 więc Ci koledzy na pewno obliczą jaka obudowa i podadzą długość i średnicę bass-refleksu... konkretnie proponuje dwa.. czysto z powodow ze mi sie bardziej podoba... :)

Skomentuj

prosze mi policzyć obudowe dwa razy br do tego stx'a 22/120/4ss.
                    chodzi mi o litraż strojenie br i długośc oraz srednicę rurki.
                    z góry dzięki.

Skomentuj

łe... stx 35l dwa br po śr5cm dł9cm.. lub 25l br dwa śr4cm dł14cm..
                      jesli coś spartoliłem to mnie poprawcie...

Skomentuj

aab jak to strojone?!?

czy moze mi ktoś dać pełną odpowiedz?
                        poczekam. pozdro.

Skomentuj

hehe przyszło do mne privem ze popierdziliłem te wymiary..
                          jak ktoś Ci policzy na programie to bedom wiarygodniejsze...

pozdr.

Skomentuj

a jaki masz do tego wzmacniacz

[ Dodano: 2005-01-16, 23:42 ]
                            20 ltrów,<dwie rury> br fi 4cm, dł20cm i do tego dobry wzmacniacz!!!! minimum 100W rms min

Skomentuj

co by tu napisać: program WinISD pokazał

- pierwotnie 10 litrów zamknięta czyli np.25x25x30 przy drubości drewna 1.8cm
                              - 19.7 czyli ok 20 litrów br czyli np.30x30x31 lub 25x30x40 przy grubości drewna 1.8cm i tutaj mały pikuś strojenie br 36Hz czyli srednica 6 na długość 27, jeżeli 2xbr ro tak jak doman napisał 4na 25
                              - jeżeli chcesz aby zszedł niżej to proponuje ok35 litrów czyli np.30x40x40 przy grubości drewna 1.8cm strojony 1 br 32Hz cyli średnica 6 nadługość 18 taki br to jeden z HD alphardów wiec masz gotowy

jeżeli wybierzesz 35 litrów to bedzie to wyglądać tak http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=2237 calkiem mały na pewno wejdzie do bagażnika

powodzenia

Skomentuj

zajaranyy, oczywiscie brałes pod uwage nową serie stx-a??

nie ma co za 5Hz-ów "rujnowac" sobie bagaznika

Skomentuj

ja tam tylko napisałem a wiesz jak chłopak lubi to 5 hz niżej to zawsze coś w sumie 15 litrow wiecej zrobi jak bedzie chciał a co do serii to wiesz ten głośnik ze strony stx to chyba nowa ale nie wiem dokładnie:P

Skomentuj

Czaruję...
                                  X