Kolego szastal, mógłbyś coś więcej powiedzieć na ten temat? Bo w zasadzie to nawet nie bardzo wiem czego szukać na forum.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Subik do FX300
Collapse
X
-
cyt "głośniki i zestawy glośnikowe " jerzy krajewski
"Konsekwencją poziomego umieszczenia obudowy z jednym głośnikiem niskotonowym, są wyraźne wgłębienia w charakterystyce częstotliwościowej krzywej odtwarzania , które występują w następstwie wygaszeń fazowych w pobliżu częstotliwości podziału zwrotnicy elektrycznej przy bocznej pozycji odsłuchowej słuchacza w stosunku do osi głównej "
"zestawy głośnikowe dla kanału środkowego z dwoma głośnikami niekotonowymi stały się naprawdę popularne . Zasadniczym powodem tego jest powiększona powierzchnia membrany, która umożliwia lepsze odtwarzanie stanów przejściowych o niskiej częstotliwości. Jednakże takie rozmieszczenie głośników w obudowie w porównaniu z jednym głośnikiem niskotonowym, daje przy poziomym umieszczeniu podwójne problemy z odtwarzaniem na boku osi głównej. ..... to wgłębienie w krzywej odtwarzania może np. przy częstotliwości 1,5kHz i kąta 30 stopni z boku od osi głównej osiągnąć wartość aż -25db"
co prawda ucho ludzkie nie jest mikrofonem pomiarowym ale można to odebrać jako zabarwienie dźwięku, chociaż nie koniecznie drastyczne, ja będę albo stawiać pionowy klasyczny monitor lub też podwójnie ukośną ścianką przednią z kątem 20 do 30 stopni do tyłu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez luki343 Zobacz postaWybór padł na 2szt 8" STX'a (samochodówki) chyba ale o tym dalej.
Zamieszczone przez luki343 Zobacz postaPrzeglądając forum pomyślałem że można by zaoszczędzić hajs na przesyłce i dokończyć wreszcie swoje kino. Początkowo jako efektowe miały być MX-140 ale wydaje mi się to przerost formy nad treścią, potem w oko wpadł mi pomysł Pawła z 15AWX zamiast 18AWX ale myśląc dalej, po co wydawać hajs na coś z czego korzystam i tak rzadko, a przy filmach wydaje mi się że nie odczuję że kolumny efektowe, central czy sub jest sporo niższej jakości niż fronty. Czy może się mylę?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postajak sie juz zdecydujesz to daj znac. wysle 2 "lepsze" jeszcze z tych starych
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaskoro ma byc tanio to moze kupisz gotowce stxa do kina? nie gra to zle, a jak sie nie spodoba to odsprzedasz dalej jako "fabryczne"
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez szastal Zobacz postaco prawda ucho ludzkie nie jest mikrofonem pomiarowym ale można to odebrać jako zabarwienie dźwięku, chociaż nie koniecznie drastyczne, ja będę albo stawiać pionowy klasyczny monitor lub też podwójnie ukośną ścianką przednią z kątem 20 do 30 stopni do tyłu
Skomentuj
Skomentuj