Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subik do FX300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mogę polecić od siebie 10" AWX. Zrobiłem na nim suba kiedyś i grał świetnie, w filmach można było poczuć się jak w kinie, bas był mocny, niski i było go na prawdę dużo. Panel jaki mu dałem to filtr Irka + H250, ale teraz jakbym robił panel, na na czymś pokroju dx600

Skomentuj

Ja mam 32 m2 miałem przez chwilę takie fx300-ustawienie niezbyt szczególne ale jakoś dawały radę choć basu faktycznie było trochę mało i na pewno nie schodził do deklarowanych wartości, teraz mam F3 Klipscha i choć basu im na pewno nie brakuje to właśnie skończyłem budowę suba bo do kina niema innej opcji. Oczywiście słyszałem opinie że do tych kolumn nawet w kinie sub jest niepotrzebny ale chyba to piszą tacy którzy filmów w kinie z subem nie "słuchali, oglądali".Wiec buduj suba a jak te fx-y w nowym miejscu nie będą dawać rady to on im pomoże,więc lepiej jak byłby dość szybki.

Skomentuj

Po głębszym namyśle chyba zdecydowałbym się chyba na 10". Testowałem w sobotę JL'a 8w3 i było sporo lepiej ale jedna 8 nie dała radę uzupełnić to czego brakuje. 2 sztuki zajmą chyba za dużo miejsca, ale z jednej strony łatwiej będzie upchac dwie mniejsze skrzynki niż jedną dużą.

Może ktoś poleci jakiś inny niż STX subik 10" w cenie powiedzmy ok. 300zł. Ew. dwie 8", chciałbym mieć jakąś alternatywę dla STX.

Skomentuj

Jeśli STX to może W.27.500.8.FCX jest trochę sprawniejszy a jeśli chcesz bardzo małą skrzynkę to jest chyba membrana bierna dedykowana do niego.Jeśli nie chcesz za dużo wydać to na pewno nie dwa głośniki w osobnych budach choć w razie problemu z basem zawsze można by było je odpowiednio rozstawić.:)Zobacz coś takiego http://allegro.pl/sph-250tc-glos-bas...545422043.html cena przyzwoita i panel mógłby być odrobinę słabszy,i buda wystarczy mu stosunkowo mała.STX ma generalnie trochę niższe sprawności a pewnie dane producenta są trochę naciągnięte,osobiście wybrał bym coś innego.

Skomentuj

Z STX jeżeli będę brał to awx 10" lub dwie 8" samochodówki stxa. Ale przydała by się jakąś altenatywa

Skomentuj

SPH-250TC czyli ten ci nie odpowiada?

Skomentuj

Tego nie powiedziałem :), ale może jest coś jeszcze "lepszego"

Skomentuj

Może trochę nie w temacie, ale napisze tak. Głośnik głośnikiem, ale ważne czym chcesz napędzać. Kiedyś zrobiłem suba, pierwsza konstrukcja na TW3000, wyszła jak wyszła, napisałbym że raczej kiepsko. Ostatnio chciałem wykonać nowy subwoofer, czytałem sporo, po wielu przemyśleniach zacząłem się zastanawiać nad tym głośnikiem AWX 10", ale stwierdziłem że wykonam sobie nowy panel ( jest jeszcze testowany i występuje jako oddzielne klocki), który oparty jest na BG7, nowy zasilacz z zabezpieczeniami i nowy filtr z korekcją mimo że Sub jest BR. I na koniec napiszę że grubo się zastanawiam nad wymianą konstrukcji, bo teraz zaczęło to fajnie grać, mało to jeszcze testowałem, ale naprawdę jestem z tego bardzo zadowolony.

Skomentuj

Jak będzie potrzeba to samochodowy F4-560 (2x500W 4r) będę miał do dyspozycji :) Mam do niego potężny zasilacz, więc da radę bez problemu, jakbym nie mógł dobrać panelu.

Skomentuj

Ja póki co jestem bardzo zadowolony z tego "panela" i uważam że regulowana faza to podstawa, poprzednio miałem tylko przełączany 0-180 i ciężko było to zgrać z całością, tworzyło się kolejne źródło dźwięku i trzeba było strasznie obcinać pasmo filtrem. Nie mówię że nie zrobię nowego subwoofera, ale napęd napewno zostanie ten, tylko jeszcze dopracuję filtr, dorobię clip detector i układ przeciwzwarciowy.

Skomentuj

A jaki masz ten filtr z regulowaną fazą?

Skomentuj

Nie bardzo rozumiem, ale bazą był filtr Ravena http://diyaudio.pl/showthread.php/22...t-by-raven1985 , nie mam tylko wejścia wysokopoziomowego, ale dołożyłem auto on/off i podbicie w okolicy 20-25Hz około 6dB, płytkę robiłem sobie sam, ale jak pisałem wcześniej muszę go jeszcze dopracować jak będzie czas, ponieważ traktuję go jako prototyp. Oczywiście nie wymyśliłem nic nowego, można wykonać filtr Ravena i będzie grało aż miło :)

Skomentuj

Wybór padł na 2szt 8" STX'a (samochodówki) chyba :) ale o tym dalej.

Przeglądając forum pomyślałem że można by zaoszczędzić hajs na przesyłce i dokończyć wreszcie swoje kino. Początkowo jako efektowe miały być MX-140 ale wydaje mi się to przerost formy nad treścią, potem w oko wpadł mi pomysł Pawła z 15AWX zamiast 18AWX ale myśląc dalej, po co wydawać hajs na coś z czego korzystam i tak rzadko, a przy filmach wydaje mi się że nie odczuję że kolumny efektowe, central czy sub jest sporo niższej jakości niż fronty. Czy może się mylę?

Dlatego myślałem, żeby efektowe zrobić:
                            http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S
                            Subiki na 8" STX'a samochodowym
                            I brakuje do kompletu centralnego, jakieś propozycje?

Przyznam że nie stoję najlepiej z funduszami na ten cel a kino by się przydało mieć do nowego miejsca.

Skomentuj

Zamieszczone przez dario67 Zobacz posta
                              Nie bardzo rozumiem, ale bazą był filtr Ravena http://diyaudio.pl/showthread.php/22...t-by-raven1985 , nie mam tylko wejścia wysokopoziomowego, ale dołożyłem auto on/off i podbicie w okolicy 20-25Hz około 6dB, płytkę robiłem sobie sam, ale jak pisałem wcześniej muszę go jeszcze dopracować jak będzie czas, ponieważ traktuję go jako prototyp. Oczywiście nie wymyśliłem nic nowego, można wykonać filtr Ravena i będzie grało aż miło :)
                              O to pytałem - też zrobiłem ten filterek tylko bez linkwitza i wejść wysokopoziomowych i również gra ładnie :thumbup:

Skomentuj

Centralny w brew pozora jest bardzo ważny, nie tylko dialogi nim idą więc warto się przyłożyć przy nim, może mx140 właśnie w tym celu zrobić, daj znać jak zrobisz już suba jak ci to gra

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                  Centralny w brew pozora jest bardzo ważny
                                  Popieram. Jest dużo ważniejszy niż tylne kanały. Warto żeby jakościowo grał podobnie jak fronty.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                                    Popieram. Jest dużo ważniejszy niż tylne kanały. Warto żeby jakościowo grał podobnie jak fronty.
                                    Powinien być maksymalnie zbliżony do frontów

Skomentuj

Dobra to będzie coś lepszego na centralny ale do centralnego to raczej 2 srednio/niskotonowe + TW czy raczej jeden średni i tw?

Może jakieś propozycje projektu z forum ?
                                      Last edited by luki343; 08.08.2015, 11:51.

Skomentuj

Raczej 2+1 bo centralny zazwyczaj w poziomie leży nad/pod tv i dlatego się daje 2 żeby było symetrycznie.
                                        Jak dasz po jednym może być to słyszalne.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                                          Raczej 2+1 bo centralny zazwyczaj w poziomie leży nad/pod tv i dlatego się daje 2 żeby było symetrycznie.
                                          Jak dasz po jednym może być to słyszalne.
                                          właśnie lepszy będzie wf i tw niż wtw , poszukaj info na temat tego co się dzieje w miejscu podziału jak położysz głośnik i jak siądziesz na wprost niego a jak zejdziesz z linii, jeśli będziesz siedział zawsze na wprost niego to ok, albo jeszcze się stosuje myk z wf pod kątem 45

Skomentuj

Czaruję...
                                          X