Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subik do FX300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subik do FX300

Hej,
    Myślę nad dołożeniem suba do swojego zestawu. Pokój ma aktualnie 15m2 ale w najbliższym czasie będę sie przeprowadzał i będzie stało w 30-40m2.
    Głównie do filmów ale często słucham muzyki i nie będzie chciało mi się włączać i wyłączać suba więc musi być w miarę uniwersalny.

Myślałem nad 10" AWX albo 2x W.20.300.2x2.MC (SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.MC). Chciałbym się zamknąć w 400zł (najlepiej 300-350zł) za głośnik/ki i ew. port). Polecicie coś ciekawego?

Puki co jest FX300 na froncie, ale w niedługim czasie dojdą na tył mx140 i coś na centralny, ale najpierw chciałbym zając się subem.
    Wiem że z FX300 jest sporo basu ale u mnie gdzieś on spier... a nie mam ochoty na walkę z tym. W nowej lokalizacji o wszystko zadbam, ale metraż będzie większy do nagłośnienia i raczej fx'ów nie starczy.

spierd bo pewnie pędzisz je amplitunerem kina a to basu na pewno nie będzie (i zależy jak masz ustawienia zrobione), z tymi głośnikami na suba ok ale myślałeś nad panelem bo jak i czym chcesz prądożerne głośniki napędzić ?

Skomentuj

Na panel jest osobna kasa, coś się powinno wybrać. Aby jedno z drugim się zgrało i na tym mi najbardziej zależy.

A co do tego basu jeszcze, nie dawno byłem z tym zestawem u znajomego, pokój metrażowo podobny (+/- 2-3m2), jeszcze nie do końca urządzony i było o wiele więcej basu. Kombinowałem z różnym ustawieniem kolumn u siebie ale nie wielkie są zmiany. Na początku jak zbudowałem te kolumny też myślałem że to wina amplitura (który w stereo ma ponad 100W mierzone), ale przerzuciłem kilka mocniejszych wzmacniaczy stereo i nie było większych różnic. Jak basu uciekał tak dalej ucieka, z reszta kolumny stoją tuż koło drzwi więc czego więcej tu chcieć, w całym domu jest więcej basu niż u mnie w pokoju....
      Last edited by luki343; 28.07.2015, 16:08.

Skomentuj

Zamieszczone przez luki343 Zobacz posta
        w całym domu jest więcej basu niż u mnie w pokoju....
        To teraz na korektorze utnij wszystko od 120Hz w górę i porównaj jeszcze raz.

Narysuj schemat pomieszczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          To teraz na korektorze utnij wszystko od 120Hz w górę i porównaj jeszcze raz.
          I czego miałbym się spodziewać?
          Zrobiłem to, ale basu na pewno nie ma więcej u mnie, a jak muzyka niesie się po domu tak niesie.

Chodząc po pokoju, najwięcej jest między kolumnami, dokładnie stojąc po między nimi i w wejściu do pokoju (na prawo od prawej kolumny).

Schemacik będzie później, na 2 z 4 ścian są półki z wiórówki z książkami, mała szafa. Na 3 ścianie jest okno, a przy czwartej (dosyć cienkiej, rozdziela pokoje) stoi ampli i kolumny.

Skomentuj

I czego miałbym się spodziewać?
            Tego że wtedy wyższe częstotliwości nie będą zagłuszać basu.
            Jeśli natomiast masz faktycznie problem z basem w pomieszczeniu, to tutaj sub nie pomoże a jedynie zainwestowanie w akustykę pomieszczenia.
            Ale najpierw daj schemat, może wystarczy przestawić sprzęt i resztę rzeczy.

z reszta kolumny stoją tuż koło drzwi więc czego więcej tu chcieć
            Obie czy jedna?
            A jak zamkniesz te drzwi to jest lepiej?

Skomentuj

Przemeblowanie nie wchodzi w grę, zresztą niedługo będę się przeprowadzał. Więc w nowym miejscu już zadbam o akustykę.

Jedna kolumna stoi jakiś metr od drzwi, druga już ma ze 3,5m do drzwi.
              Przy zamkniętych drzwiach jest dużo lepiej, ale nie chce mi się zamykać drzwi za każdym razem kiedy chcę posłuchać muzy... A przy filmach i tak by się przydał subik.

Skomentuj

W takim razie musisz się z tym trochę jeszcze pomęczyć.

Na suba w tej cenie i do takiego metrażu, no to tylko ten 10" AWX + mocny panel.

Skomentuj

A 2 x 8" te samochodówki (model w 1 poście) nie zrobią więcej zamieszania niż AWX?

Skomentuj

ty chcesz poprostu hałas robić czy to ma grać, jak daleko od ściany masz te głośniki, br z przodu czy z tyłu ?

Skomentuj

grać, ok. 30cm, wg. schematu stx (z przodu)

ile mocy przydałoby się do tego 10" awx? 300W?

Skomentuj

Musiałbyś zobaczyć w jakim położeniu masz głośniki, w jakim miejsce odsłuchowe ale widać że trudne jest, robić teraz jak nie wiadomo jak to będzie w nowym pomieszczeniu to można co kolwiek doradzić a w tym i tak cudów nie zrobisz, a próbowałeś zatkac br, odstawić od ściany?
                        Jak nowe pomieszczenie będzie przyjazne akustycznie i sub dobrze ustawiony to i mniej mu może wystarczy a jak będziesz potrzebować maksa może być mało, na forum ktoś miał tego awx i napędzal go dx250 i dawało rade, ja miałem samochodowy 12 stx spiety w 4ohm do tego panel 300w i dawało rade

Skomentuj

Jak szukasz suba do fx300 to kup s250n. Mam znajomego który ma taki zestaw i gra to w miare sensownie.

Skomentuj

mimo iz lubie te 8" samochodowki, to na twoim miejscu bym wybral 10" AWX
                            zagra nizej i na podobnym poziomie co FX-300

niestety potezna elektrownia wymagana :(
                            ja bym zamowil ten glosnik w wersji 2x4r (kosz na to pozwala, uzwojenie cewki rowniez) i wtedy byloby zdecydowanie latwiej to zasilic

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                              Jak szukasz suba do fx300 to kup s250n. Mam znajomego który ma taki zestaw i gra to w miare sensownie.
                              Nie interesuje mnie gotowy zestaw. :)

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              mimo iz lubie te 8" samochodowki, to na twoim miejscu bym wybral 10" AWX
                              zagra nizej i na podobnym poziomie co FX-300

niestety potezna elektrownia wymagana :(
                              ja bym zamowil ten glosnik w wersji 2x4r (kosz na to pozwala, uzwojenie cewki rowniez) i wtedy byloby zdecydowanie latwiej to zasilic
                              Też o tym myślałem, ale czy stx pójdzie na to? Jak pisałem o 18AWX 4ohm to mnie wysłali żebym sobie używanych szukał...
                              Spróbuje do nich jutro napisać, może akurat.

Skomentuj

Super podejście do klienta, ja właśnie dlatego sobie odpuściłem tą firmę, po 12 stx 2x2ohm dostałem visatona w300s i ten gra znacznie bardziej ciekawie jak ten stx i nie potrzebuje takiej elektrowni, wg noty potrzebuje dużej budy ale na próbę chciałem zobaczyć co jest wart w takiej małej od stx i koniec końców stx leży w kartonie w piwnicy, chyba czas się go pozbyć

Skomentuj

Jeszcze przetestuję JL'a 8w3 bo mam jedną sztukę w samochodzie a nie mogę upolować drugiego do pary (cena nowego powala). I wtedy najwyżej do samochodu wpadną 8" stx'y.

12" w domu ciężko będzie mi ustawić bo i skrzynia robi się duża. Ale pomyślę i nad tym :)

Skomentuj

Też o tym myślałem, ale czy stx pójdzie na to? Jak pisałem o 18AWX 4ohm to mnie wysłali żebym sobie używanych szukał...
                                    ale kiedy to bylo? jak juz je produkowali? czy przed wprowadzeniem wersji 4r?
                                    bo jak juz byly w produkcji to troche glupie podejscie :???:

12" w domu ciężko będzie mi ustawić bo i skrzynia robi się duża. Ale pomyślę i nad tym
                                    niewiele wieksza jak do 10" AWX. potrzebuje on az 45 litrow!

Skomentuj

Jakieś 2 miesiące temu się pytałem. Obecnie nie produkują i podobno w najbliższej przyszłości nie będą.

Skomentuj

a to ciekawe :o

Skomentuj

Czaruję...
                                        X