Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zaczynamy od zera - 2way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zaczynamy od zera - 2way

Witam po długiej przerwie
    Potrzebna jest mi pomoc w doborze głośników do typowego 2way.
    Zakup głośników będzie rozłożony w czasie, najpierw dół, w kolejnym miesiącu góra.
    Kwota: +/- 400zł na dół + +/- 300zł na góre
    Pokój w którym będą grać to przez krótki okres ok 10mk2, docelowo w ok 15mk2
    Używane będą do wszelkiego rodzaju muzyki począwszy od hh, przez trance, rock a kończąc nawet na muzyce poważnej + oczywiście chociaż możliwe że bardzo rzadko do kina. Co do midbasa ma grać w miare nisko.

Byłbym skłonny nagiąć swój budżet na nowe kep'y 165 (głośniki miałem i szukam czegoś podobnego), czy w obecnej cenie rynkowej (patrząc z allegro) ok 270zł za szt. znajdę coś podobnego, może lepszego? Uprzedzając fakty: tak przeglądałem forum
    Był również plan zakupu używanych kolumn ale nic ciekawego nie znalazłem, a jak już się coś trafiło to nie odpowiada mi obudowa.

Wstępne info myślę przedstawione.

Usher bedzie dobrym wyborem
    tańsze fountek lub peerless

Skomentuj

Ja od siebie polecę seas-a 27tdfc albo tdc. 160 zł sztuka a gra według mnie całkiem przyzwoicie.

Skomentuj

Za 180 zł SB Acoustics SB29RDC-C000-4 na górę.
        Na dół - może STX AWX, może SB Acoustics SB17NRXC35 (z tym, że tutaj całkowicie inny bas niż w przypadku KEPa).
        Seasy bym sobie darował, to technologicznie stare głośniki.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Awx nan dol to male sd. Lepiej dolozyc choćby do wavecora. Suma sumarum to juz bym wolal tonsila gdn 17-100 od awx.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi Zobacz posta
            Witam po długiej przerwie
            Byłbym skłonny nagiąć swój budżet na nowe kep'y 165 (głośniki miałem i szukam czegoś podobnego), ...
            Wstępne info myślę przedstawione.
            Czyli mają byc podstawkowce na 6" głosniku. To raczej nie idź w uniwersalność. Tak sie nie da. Posłuchasz na nich wszystkiego ale nie zawsze skala będzie odpowiadał wymaganiom brzmienia (twoim i autora utworu).

Za 270zł. kupisz w tej chwili Monacora SPH-6M. Jest na nim gotowy projekt z K+T ze stycznia 2014 roku. Zestaw nazywa sie GT-6.
            Link.
            http://www.lautsprechershop.de/index...ifi/gt6_en.htm
            Drugie tyle kosztuje DT-350F.

Obawiam sie że przekracza zakładany budżet, ale z zabawa w DIY tak zawsze że wydaje sie dwa razy wiecej niz sie planowało.

Tutaj jest recenzja tej konstrukcji
            Link
            http://www.hifitest.de/test/selbstba...or-kt_gt6_8989.

Gdybyś zrezygnował z tego warunku bardzo niskiego basu z małego w sumie 6" głosnika i dodał trochę pięniędzy do jakosci to mógłbyś zastapic niskotonowy SPH-170C.

Jeśli koniecznie musi to grac nisko to wtedy raczej projekt Akustyka na USHER AUDIO 8935A - tylko że w tej chwili nie widze takiego projektu na Loudspeakershop.pl i jest jakaqs nowa wersja tego głosnika. Ale moze ktoś poradzi kto miał już z nią styczność.

Skomentuj

Zamieszczone przez Chwostek Zobacz posta
              Usher bedzie dobrym wyborem
              tańsze fountek lub peerless
              Jeśłi ma grać z rozciagnięciem w dół pasma, to Fountek raczej nie.
              Może Peerless 164HDS ?

Skomentuj

Witam
                Niestety brak czasu i slaby dostep do sieci skutkuje odpowiedzia po duzszym czasie

Koncepcja sie zmienila, bedzie to gralo jednak w ok 10mk2
                Maja to byc monitorki, szerokosc max jaka moze miec monitorek to 20cm.

Beda stac przy tv i teraz kolejne pytanie, czy przy obecnych tv led glosnik musi miec ekranowanie, czy da rade to jakos "obejsc"?
                Dodam, ze od dluzszego czasu nie slyszalem jakiegos "lepszego" zestawu, obecnie dzwiek "plynie" ze starej wiezy lg

Skomentuj

Nie musi mieć ekranowania. Jaki budżet?
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Powiedzmy zebym sie zmiescil w 700zl (głośniki + zwrotnice)
                    Obudowy to osobny temat

- - - - - aktualizacja - - - - -

Przegladalem przed chwila allegro ale nic ciekawego w kwocie powiedzmy 700zl nie znalazlem

Skomentuj

Za 870zł moge miec 2x 165kep + 2x seas 27 tbc/g
                      Glosniki nowe z gwarancja, pytanie czy szukac czegos innego? Kepa mialem jakies 8 lat temu, a od tego czasu na pewno sporo sie zmienilo...
                      Troche sie na te kepy znow napalilem ;/

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        Seasy bym sobie darował, to technologicznie stare głośniki.
                        Ale wciaz oferujace znacznie wiecej w dzwieku niz konkurencja za wieksza kase

Od siebie polecam 27TBCG
                        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                          Ale wciaz oferujace znacznie wiecej w dzwieku niz konkurencja za wieksza kase
                          Polemizowałbym z tym stwierdzeniem. Ale to akurat gusta są :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Maxi - a same KEPy możesz kupić? Bo Pharoh sprzedaje CSSy za 500zł za parę (bardzo warte tej kasy).
                          Jeśli KEPy zmieściłyby Ci się w budżecie, znasz je i Ci się podobają to byłby ciekawy zestaw:)

Skomentuj

No wlasnie maly rabat dostane jak wezme kepy z seasami...
                            No i kwestia zwrotnicy, bo z css'ami to moglby byc problem... a z tymi seasami to widzialem ze projekt zwrotnicy jest na forum.

Skomentuj

Czaruję...
                            X