Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 3 way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny 3 way

Witam. Od jakiegoś czasu zacząłem zbierać pieniądze na kolumny 3 Way DIY. Dostęp do warsztatu meblowego mam więc z obudowami nie ma problemu. Piszę na waszym forum z racji doboru przetworników. Bardzo interesuje mnie niskie zejście tak jak w Tonsil Zeus ale zależy mi również na średnicy. Co do wysokich tonów to nie chciałbym zbyt piskliwych aby nie zagłuszały średnicy. Nie chcę konstrukcji na STX typu fx300, na głośnikach od tonsila owszem jakieś MTM'y itp. Zależy mi na waszej pomocy, opini ale najbardzi na doświadczeniu :) Na przetworniki + zwrotnice uzbierałem 1000zł. Mam nadzieję że coś się uda zrobić. Pamiętajcie niskie zejście:) Subwoofer też nie wchodzi w grę. Mój salon ma 25mkw. Słucham głównie... hehe no właśnie tech-hous i HH :)W razie dodatkowych informacji proszę pytać.
    PS. Czy ma ktoś dostęp do tańszych gdn 30/120 dla kolegi 4 sztuki potrzebuje.
    Last edited by avenger123; 08.08.2015, 18:03.

tak to sie nie da :p
    jak sie ochlodzi to moze wytlumacze

Skomentuj

Zamieszczone przez avenger123 Zobacz posta
      Bardzo interesuje mnie niskie zejście tak jak w Tonsil Zeus
      zeusy wcale niskim basem nie graja!
      to co wielu poczatkujacych nazywa "niskim basem" jest w rzeczywistosci mocno podbitym wyzszym basem w zakresie 50-60hz!
      taki bas "czuc na ciele"
      zeby zeusy graly niskim basem to trzeba by im zwiekszyc obudowe 2x!

Co do wysokich tonów to nie chciałbym zbyt piskliwych aby nie zagłuszały średnicy.
      to odpusc tanie tonsile

Nie chcę konstrukcji na STX typu fx300, na głośnikach od tonsila owszem jakieś MTM'y itp
      mozesz to wyjasnic?
      nie chcesz marki stx czy nie chcesz konkretnie fx-300?
      no i co to ma wspolnego z 3 drogami? bo podajesz na przyklad konstrukcje 2 drozne

Na przetworniki + zwrotnice uzbierałem 1000zł. Mam nadzieję że coś się uda zrobić. Pamiętajcie niskie zejście
      panie, za tyle to sie ledwo da kupic glosniki na 3 drogi, a co dopiero na glosne 3 drogi z dobrym zejsciem?! :p

http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi
      taniej niz to raczej nic nie znajdziesz
      tylko ze tutaj ja mialem problem z dostrojeniem TLki. albo schodzil nisko i nie kopal... albo mial dobrego kopa a nie schodzil

Skomentuj

Nie lubie marki stx poprostu. Tonsile nie koniecznie muszą być jako wysokotonowe moze jako bas. A tonsil zeus w wiekszej obudowie ze 135l jak by zagrał. Bo głośniki akurat do 1000zł mozna kupic :)

Skomentuj

w takim razie z takim budzetem nie masz czego szukac

Skomentuj

Mam jeszcze pytanie co daje zastosowanie w zeusach głośnika stx d500 czy jest lepszy od tonsilowych ? I jak miałaby wyglądać zwrotnica do tego głośnika ??

Skomentuj

D500 to driver estradowy
              mozna go ciac duzo nizej, czyli na srednich tonach bedzie lepszy
              srednica brzmi na nim bardzo dobrze. wysokie z metalicznym polotem. wyzsze pasmo juz nie brzmi za ciekawie

bez zmiany zwrotnicy nie ma sensu zmieniac. zeby zrobic nowa zwrotnice trzeba sie pobawic :p

Skomentuj

A może ktoś juz zrobił zwrotkę do nich ?

Skomentuj

do glosnika tak, do zestawu glosnikow nie :p

kazdy zestaw glosnikow potrzebuje indywidualnej zwrotnicy!

Skomentuj

Czaruję...
                  X