Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc we wskrzeszeniu trupa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc we wskrzeszeniu trupa

Koledzy moi!

Podjąłem się karkołomnego zadania naprawy starych kolumienek ojca mojej panny. Z wiadomych względów chcę to wykonać jak najlepiej, ale napotkałem kilka problemów.

Krótki opis konstrukcji:
    Dwudrożna, zamknięta konstrukcja na różnych głośnikach. Jedna sztuka to GDN 20/40 i GDWT 90/40, druga to GDN 20/40/9 i GDWT 9/40/5. Budy dziurawe jak sito, GDWT cofnięte w głąb ściany, w założeniu wyrównane odległości z GDN'ami. Wykonane to o tyle dziwnie, że wycięcia 13 centymetrowymi miskami z pionowymi, ostrymi krawędziami.

Jakichkolwiek danych na temat tej drugiej pary głośników nie mogłem znaleźć, więc stwierdziłem, że najrozsądniej będzie, oprócz zawieszeń, wymienić też całą resztę w obu GDN (GDWT są sprawne, więc nie ruszam). Z obu zostały tylko kosze.
    Różnica w rezonansie to 5Hz na plus w stosunku do karty katalogowej, rezystancja cewki większa o 0,2 oma względem karty, a mniejsza o tyle względem starych cewek.
    Po wymianie okablowania (zwykłe przewody sieciowe 0,5mm), założenia terminalu (oryginalnie ów przewód sieciowy wyłaził przez dziurę średnicy ~1cm) i skręceniu, okazało się, że to jest... Tragiczne. GDWT skrzeczy, GDN ledwo wydaje jakieś dźwięki. Różnice skuteczności między GDN a GDWT to 10dB na papierku. W zwrotnicy brak jakichkolwiek L-padów, tylko po dwa kondensatory 4,7uF MKSE i dwie nieoznakowane cewki.

Ja mam do Was pytanie. Czy to ja coś skaszaniłem? Czy konstrukcja jest po prostu tragiczna? Jak to mogę naprawić?
    Myślę o dorzuceniu L-pada na tubki, ale w konstruowaniu zwrotnic jestem zielony, więc pytam.

PS. Nie jestem pewny działu, więc proszę o ewentualne znalezienie odpowiedniego.

Ta tubka nadaje się tylko do utylizacji, gdybyś jakoś chciał wykorzystać GDN20/40, to będzie trzeba zrobić system pomiarowy, bez tego zapomnij o chociaż poprawnej zwrotnicy.

Skomentuj

System pomiarowy mam, gorzej trochę z pomieszczeniem.
      Jakieś propozycje co do wysokotonowca? Nie chciałbym wydawać wiele, to i tak (wydaje mi się) nie będzie miało sensu.
      Kolumny robię tylko dlatego, że to konstrukcja "z duszą", że właściciel ma sentyment do nich. Ponoć to zakup za pierwszą wypłatę.

Skomentuj

Wrzuć jakieś fotki tego.

Skomentuj

Oto i zdjątka. Trochę bajzel, trochę jakość nie najlepsza, ale tylko tyle mogę na chwilę obecną.

Mamy zdjęcie całego zestawu. Gąbka, która leży na podłodze została użyta do wytłumienia. Tylna ściana przygotowana do założenia terminalu a obok jeszcze stoi maskownica.

A, jeszcze jedno. Budka ma około 20l pojemności.

Last edited by Łasica; 16.08.2015, 19:25.

Skomentuj

Dobra, Panowie, pytanie do Was.
            Jak już mówiłem, nie chcę wydawać za wiele na głośniki, bo podejrzewam, że to i tak nie zostanie docenione.
            Wybrałem dwie opcje.
            GDWK 9/80/8 i T9.200.8 PC.
            Pierwszy został wpakowany w "bliźniacze" ZGC 30-4-56, drugi z kolei ma większą wytrzymałość mocową. To byłoby przydatne, bo wiadomo, jak jest. Czasem po prostu jest za cicho i właściciel kręci gałkami jak tylko się da a i podział chciałbym nisko ulokować, na pewno grubo poniżej proponowanych 4,8kHz dla Tonsila, dlatego też skłaniam się ku propozycji STX-a.

Powiedzcie mi, czy dobrze myślę? Albo czy macie jakieś sensowniejsze propozycje w podobnych kwotach?

Skomentuj

Jesli jedyna opcja jest naprawda, to zregenerowalbym basy na nowy zestaw membran z cewka. Wywalilbym tubki i poszukal na aukcji niedrogich glosnikow kopulkowych, uzywanych. Do tego odkurzyc system pomiarowy i wykonac nowa zwrotnice pod glosniki, napchac welny do srodka i tescioo bedzie zadowolony.

Skomentuj

Tak, tu działa sentyment, nie dążenie do najwyższej jakości.
                Jeden niskotonowy jest zrobiony, drugi czeka na swoją kolej, tak, jak mówisz, membrana, cewka są wymienione. Drugi czeka na swoją kolej.
                Tubki już są spisane na straty (ew. spróbuję odzyskać trochę kasy sprzedając je). Mówisz, jakiekolwiek kopułki? Prawdę mówiąc, chyba wolałbym cosik nielosowego. Tym bardziej, że niewiele tego widzę na Alledrogo. GDWK 10/80?
                Jest jeszcze OLX i Audaxy albo zdezelowane ARV-104-03/8, ale daleko ode mnie, a na OLX jakoś średnio mi się uśmiecha wysyłkowo kupować.

Skomentuj

Ile mozesz wydac na pare tweeterow?

Skomentuj

Powiedzmy, że nie chciałbym przekraczać 80 złotych. Wiem, że to niewiele, ale kolumny brałem z myślą o regeneracji GDN'ów, odnowieniu "powierzchowności" i wsio, więc każdy wydatek ponad to jest niemile widziany. A do tego jeszcze zwrotka...

Skomentuj

To w tej cenie kupisz nowe STX. O Tonsilach to nawet nie mysl. Zostaja jeszcze niezle uzywki, ale tu juz brak gwarancji, ze bedzie z nimi wszystko ok.

Skomentuj

Właśnie też do tego się skłaniam. W sumie nawet wygrzebałem gdzieś w czeluściach pokoju jedną sztukę PC, więc mogę się zabierać do roboty.

Skomentuj

Czaruję...