Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GD 30/30 kolumny na tych głośnikach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GD 30/30 kolumny na tych głośnikach

Siema wszystkim,
    Mam w posiadaniu 2 głośniki Tonsila gd 30/30 ale niestety w wersji 15 ohm. Chciałem wykonać nadstawki po jednym gd paczce i jakiś gdwt do tego. Lecz niestety na rezystancja cewki to uniemożliwia. Co mam zrobić żeby zrobic kolumny 4~8 ohm ? Jest rada aby to rozwiązać, może zwrotnica w jakiś sposób ? Głośniki wyciagnąłem z kolumny.. właśnie nie wiadomo co to, coś jak eltron 100 ale ma jeszcze półke z trzema tweeterami Co mam zrobić z głośniczków ? Może jakaś kolumna ala odsłuch ? no nie wiem bo sprzedać ich raczej nie chce, znów chce się pobawić w DIY. :lol:

Nie grasz na gitarze przypadkiem ? pasowały by do piecyka jak w mordę strzelił :)

Skomentuj

Trzeba sprzedać.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
        Nie grasz na gitarze przypadkiem ? pasowały by do piecyka jak w mordę strzelił :)
        Osobiście nie gram, do piecyka...ciekawe rozwiązanie ale raczej pod handel bym zrobił jak juz coś :)
        No ale strasznie chciałbym zobaczyć jak te legendy spisuja sie w kolumnach bo innej okazji już nie uświadcze. Moze wkleić nową cewke ? ktoś tu coś takiego robi ? bo kast za duzo nie widzi mi sie dokladac do nich

Skomentuj

Jedyna opcja jeśli już chcesz się pobawić to zrobić kolumienki do grila z tymi piezo czy co tam jest w zestawie. Jakikolwiek wzmacniacz i zagra jak znajomi wpadną popić. Nic innego sensownego nie przychodzi mi do głowy.

Skomentuj

To też odpada... Chciałem je wykorzystać no ale już żeby ten maksimum z nich wycisnąć
            A co sądzisz żeby przewinąć cewki ? A wysokotonówki jakies tonsilowe to też nie problem dokupić

Skomentuj

Po co chcesz to robić?

I pod 15Ohm da się zwrotnicę zrobić, a wzmacniacz i tak sobie z nimi poradzi, tylko zagrają pod tym samym napięciem ciszej niż odpowiedniki 8Ohm.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                Po co chcesz to robić?

I pod 15Ohm da się zwrotnicę zrobić, a wzmacniacz i tak sobie z nimi poradzi, tylko zagrają pod tym samym napięciem ciszej niż odpowiedniki 8Ohm.
                sam sobie odpowiedziałeś, zagrają sporo ciszej, a to efektywne głośniki wiec i liczylem że konkretnie napedze je domowym wzmakiem 2x60 w. Chyba zeby tak zrobic i na jakiejś imprezie pokazać ile potrafią 30 watowe Tonsile z potencjometrem na godzinie 15 na t ampie szczene z podlogi beda zbierać. Dobra a teraz na powaznie, różnica miedzy 8 a 4 ohm to ok 33% glośnosci przy tych samych ustawieniach sygnalu. A ile to bedzie wynosić naprzyklad miedzy wersja 8 ohmowa a moją 15 ? i jakiej mocy potrzebuje aby te 15 ohmowe kolumny mozna by bylo juz napedzic dajmy na to na imprezie ?

Skomentuj

DObra Panowie jednak zrobiłem z nich nadstawki , jestem zadowolony, niby 15 ohm ale na słabym wzmaku nawet nie da sie usiedziec pokoju Chciałem zrobić foto relacje z budowy, przyszykowałem aparat, rozebrałem szafe miałem fajne płyty, lecz po przecięciu tejze płyty okazała sie że jest w srodku prawie ze pusta z komorami To sie zdziwilem bo z zewnatrz jak normalna wiorowka wygladala, no i musialem sztukować w innych płyt a to brzydko wygladalo. Dziękuje za odpowiedzi oraz dla LuSzTi za pomoc na pm. POZDRO!!
                  Last edited by _AMD_; 19.08.2015, 19:07.

Skomentuj

Czaruję...
                  X