Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory na Seasach ER18RNX + 27TBCD/GB-DXT - czy ktoś z Was robił?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory na Seasach ER18RNX + 27TBCD/GB-DXT - czy ktoś z Was robił?

Panowie, naszło mnie na ten projekt:

http://er18dxt-backer.blogspot.com/2...1_archive.html

Chodzi mi szczególnie o połączenie ze sobą wymienionych głośników, gdyż ciekaw jestem jak zabrzmi ten tweeter (ciekawi mnie jego szerokokątna charakterystyka), natomiast do woofera mam zaufanie i wiem, że to dobry przetwornik.

Mam już wykonane obudowy z frezami pasującymi do tych głośników.

Czy ktoś z szanownego grona miał okazję zbudować i posłuchać tych zestawów?. Chodzi mi o zweryfikowanie poprawności konstrukcji zwrotnicy, oraz poprawności brzmienia całości.

Ewentualnie dopuszczam inny projekt, ale najchętniej z tweeterem 27TBCD/GB-DXT i wooferem o średnicy 176mm.

Nikt nic nie wie w temacie?, nie wierzę, że nikt z Was nie otarł się o ten projekt.

Czy może swoim zuchwałym zapytaniem zniechęcam Was do zabrania głosu?

Skomentuj

Możliwe, że nikt tego nie robił.
      Projekt wydaje się być dobrze opracowany, zwrotnica pierwszego rzędu z korekcjami. Wg mnie nie zgra się fazowo bez pochylenia przedniej ścianki i trzeba mieć to na uwadze.
      Trzeba mieć także na uwadze, że z racji zwrotnicy pierwszego rzędu trzeba siedzieć od tych monitorów kawałek, w polu bliskim mogą się nie zgrać fazowo.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        Projekt wydaje się być dobrze opracowany, zwrotnica pierwszego rzędu z korekcjami. Wg mnie nie zgra się fazowo bez pochylenia przedniej ścianki i trzeba mieć to na uwadze.
        Trzeba mieć także na uwadze, że z racji zwrotnicy pierwszego rzędu trzeba siedzieć od tych monitorów kawałek, w polu bliskim mogą się nie zgrać fazowo.
        Hej, dzięki za uwagi!

Co do pochylenia przedniej ścianki, to zauważ, że membrana tweetera jest sporo cofnięta ze względu na tubę DXT. Czy to nie załatwi sprawy?
        Słucham z odległości około 3 metrów, czy to wystarczy?

Będę wdzięczny za kolejne uwagi, gdyż temat zestawów głośnikowych wciąż pozostawia dla mnie wiele tajemnic.

Mam wykonane obudowy BR o poj. 16 litrów pod projekt Zapha SR71, ale intryguje mnie szerokokątność tweetera DXT. Może jednak odpuścić i kontynuować - jak by nie było - sprawdzony projekt Zapha na zwykłym szmaciaku 27TDFC/G?

Skomentuj

27 TDFC/G to dla mnie jeden z gorszych głośników jakie słuchałem :P
          Tego cofnięcia może być za mało, z doświadczenia jakie mam to jakieś 15-20 mm :)
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ktoś od nas robił ale nie pamiętam kto .
            To projekt Marka.K niestety jego strona jakiś czas temu znikła z sieci . (może jest coś w WebArchive)
            Jedyne co mi się nie podoba to brak korektora impedancji dla dxt co będzie miało znacznie na dużych głośnościach .

Teraz tyle fajnych głośników jest, że zostawił bym to DXT w spokoju :)
            U mnie gra teraz z SS 12mu i ... szukam zamiennika :)
            A kiedyś lubiłem tą kopułkę :???:

SB17NRXC35+ SB29RDC.
            Słyszałem takie zestawienie w wykonaniu szanownego przedmówcy i raczej ciężko będzie przy tej kasie zrobić coś fajniejszego :)

Skomentuj

LuSzTi, SR71 dopuszcza też aluminiowca 27TBFC/G, ale typowa średnica podfrezowania 105mm pozwala na dość szerokie eksperymenty. Moje skrzynki mają też frezy dla wooferów 177mm, dla tego też zostaje przy Seasach.

Raven1985, może i ciekawie byłoby ożenić woofer ER18RNX z gwizdkiem SB29RDC, ale wolę uniknąć prób tworzenia zwrotnicy, a w sieci pewnie takiej i dla tych głośników nie znajdę.
              Jak już pisałem, w DXT ciekawi mnie jego szerokokątność i nie wiem czy jakieś inne tweetery zapewnią takie wypełnienie pokoju dźwiękiem jak DXT właśnie.
              Owszem, jak mi ktoś napisze, że ten głośnik to całkowite nieporozumienie, że konstrukcja zupełnie nieudana to odpuszczę.

U Ciebie DXT gra ze SS i kiedyś DXT lubiłeś, co się więc stało?, co Ci w nim obecnie nie odpowiada? Rozwiniesz temat?

Skomentuj

Wybitnie widać problem ze zgraniem fazowym, reverse null słabiutki. Brak pochylenia :)

Skomentuj

Wybitnie widać problem ze zgraniem fazowym, reverse null słabiutki. Brak pochylenia :)
                  Czym to się objawia w odsłuchu?, bardzo to przeszkadza?
                  Czy ewentualnie głębsze zanurzenie tweetera we froncie może pomóc? rontu nie pochylę, gdyż skrzynki mam już wykonane.

Skomentuj

Tym że głośniki działają w przeciwnych kierunkach i znoszą się nawzajem co powoduje, że nie słyszysz tego dźwięku :-) (tak w prosty sposób ujmując sprawę)

Skomentuj

Może zmiana nachylenia poprzez kolce?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                        Tym że głośniki działają w przeciwnych kierunkach i znoszą się nawzajem co powoduje, że nie słyszysz tego dźwięku :-) (tak w prosty sposób ujmując sprawę)
                        No więc w takim razie zamiana polaryzacji tweetera nie wystarczy? Rzuciłem okiem na zwrotke i tam faktycznie tweeter ma zamienioną polaryzację.

Ostatecznie fizyczne pochylenie całego monitora na standzie też jest możliwe, chociaż estetyka ucieka.
                        Last edited by Robertinus; 20.08.2015, 12:28.

Skomentuj

Brak fazy najbardziej wpływa na kreowanie sceny i źródeł pozornych. Ale to o wiele grubszy temat - bo wymaga także pewnej dyscypliny od słuchacza. Oś odsłuchu (czyli ucha) na osi pomiaru (prawdopodobnie na osi głośniki wysokotonowego).
                          Odwrócenie polaryzacji tweetera jest konieczne przy filtrach pierwszego rzędu co wynika z przesunięcia fazy wnoszonego przez elementy filtra (cewka i kondensator), ale to zmiana fazy o 180 stopni (co się zgadza).
                          Przy filtrach pierwszego rzędu problem jest zawsze taki sam, jest w zasadzie tylko jeden element, który wpływa na fazę i nie można go za bardzo zmienić nie tracąc miejsca podziału i odpowiedniego sklejenia głośników.
                          Dlatego trzeba fizycznie cofnąć głośni wysokotonowy - no poprzez pochylenie :)

Trzeba by jakiegoś arta na ten temat machnąć żeby ludziska na forum zrozumieli, że dobra zwrotnica pierwszego rzędu to nie tylko jeden kondensator i jedna cewka :)

Skomentuj

Odwrócenie polaryzacji tweetera jest konieczne przy filtrach pierwszego rzędu co wynika z przesunięcia fazy wnoszonego przez elementy filtra (cewka i kondensator), ale to zmiana fazy o 180 stopni (co się zgadza).
                            Chyab drugiego rzędu przesuwa fazę o 180 stopni a nie pierwszego :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                              Chyab drugiego rzędu przesuwa fazę o 180 stopni a nie pierwszego
                              Tak, dla jednego głośnika...a głośniki są dwa...i filtry są dwa :)
                              Idealna cewka (dla midwoofera) przesuwa fazę o 90 stopni w jedną stronę, a idealny kondensator (dla tweetera) o 90 stopni w drugą stronę, razem przesunięcie to 180 stopni więc odwraca się fazę jednego z głośników :)

Skomentuj

Panowie, podsumowując uzyskane od Was informacje dochodzę do wniosku, że wszelkie konstrukcje oparte na tych przetwornikach (ER18RNX + 27TBCD-GB-DXT) i nie posiadające pochylonego frontu są konstrukcjami błędnymi.

Czyli zestawy:
                                1 - https://web.archive.org/web/20141010...XT/ER18DXT.htm
                                2 - http://er18dxt-backer.blogspot.com/2...1_archive.html

są błędnie zaprojektowane, gdyż nie posiadają pochylonego frontu - czy dobrze wnioskuję?

Seasowy IDUNN też posiada DXT i nie jest pochylony, czy też jest to błąd?
                                http://www.seas.no/index.php?option=...its&Itemid=365

Nic już z tego nie rozumiem...

Może takie pytanie: weźmy skrzynki BR o poj. 16 litrów z pionowym frontem i z zamontowanymi równo jeden pod drugim głośnikami ER18RNX + 27TBCD-GB-DXT.
                                Co powinienem począć, jaką zwrotnicę zastosować, czy w ogóle mam szansę by te zestawy zagrały w sposób właściwy, odpowiednio sfazowany i zgodnie ze sztuką reprodukcji dźwięku? Czy osiągnięcie tego efektu z wyżej wymienionymi komponentami jest w ogóle możliwe?

Skomentuj

Zamieszczone przez Robertinus Zobacz posta
                                  Panowie, podsumowując uzyskane od Was informacje dochodzę do wniosku, że wszelkie konstrukcje oparte na tych przetwornikach (ER18RNX + 27TBCD-GB-DXT) i nie posiadające pochylonego frontu są konstrukcjami błędnymi.

Czyli zestawy:
                                  1 - https://web.archive.org/web/20141010...XT/ER18DXT.htm
                                  2 - http://er18dxt-backer.blogspot.com/2...1_archive.html

są błędnie zaprojektowane, gdyż nie posiadają pochylonego frontu - czy dobrze wnioskuję?
                                  Źle wnioskujesz - to jest jeden i ten sam projekt. Kluczowe są tu filtry pierwszego rzędu, to przez nie wymaga pochylenia.
                                  Idunn od Seasa ma filtry 2r od dołu i 3r od góry, więc pewnie pochylenia nie potrzebują :)

Skomentuj

Kazdy projekt posiada jakies kompromisy. Mozna zrobic zestaw z DXT z plaskim frontem bez pochylenia, ale bedzie to wymagalo innej zwrotnicy, ktorej sam nie zaprojektujesz. Poza tym piszesz o tym, ze chcialbys uzyc DXT z uwagi na jakiego charakterystyki katowe, wiec to wlasciwie automatycznie odrzuca projekty na zwrotnicach pierwszego rzedu, bo takie zestawy maja kiepskie charakterystyki kierunkowe.
                                    Musialbys zlecic zaawansowanemu uzytkownikowi zaprojektowanie zupelnie nowej zwrotnicy, tak aby wlasciwie wykorzystac glosniki.
                                    Czesto jest tak, ze konstruktorzy celowo stosuja plaska scianke, po to zeby zachowac wyglad wizualny kolumny, badz aby nie komplikowac samej budowy glosnikow. Wtedy spychaja na dalszy plan wlasciwosci akustyczne calego zestawu, godza sie na pewien kompromis. Tak naprawde nie ma zle zaprojektowanych kolumn glosnikowych, sa po prostu rozne koncepcje, zalezne od projektanta.

Skomentuj

Zrobiło się znacznie jaśniej - dzięki!

Czyli by nie bawić się w projektowanie zwrotnicy potrzebuje znaleźć gotowca, który uwzględnia prostą ściankę.

Zawsze mogę skończyć projekt zgodnie z rozpoczęta koncepcją, czyli SR71 Zapha, ale nie chciałbym się tak od razu poddawać.

DZIĘKi, że mi pomagacie!

Skomentuj

U Ciebie DXT gra ze SS i kiedyś DXT lubiłeś, co się więc stało?, co Ci w nim obecnie nie odpowiada? Rozwiniesz temat?
                                        Wszystkie te metalowe seasy mają jakąś taką swoją manierę .
                                        Kiedyś mi się to podobało teraz denerwuje :)

DXT ciekawi mnie jego szerokokątność i nie wiem czy jakieś inne tweetery zapewnią takie wypełnienie pokoju dźwiękiem jak DXT właśnie.
                                        Ta tubka rzeczywiście jest ciekawa i sprawia, że kolumny potrafią znikać :)
                                        DXT to fajna kopułka jak masz już budki to spróbuj zobaczysz czy Ci odpowiada .
                                        Jednak w obecnej cenie (ponad 250PLN i ponad 300PLN za ER18 ) można już znaleźć jakąś alternatywę :)
                                        Wspomnienie SBA czy HDS tw (SS 913000).

Wybitnie widać problem ze zgraniem fazowym, reverse null słabiutki. Brak pochylenia
                                        Tak ale pamiętaj, że to pomiar z 1m i przy filtrach 1 rzędu rzadko udaje się uzyskać dobre sumowania na takiej odległości .
                                        Z 3m sumowanie będzie dużo lepsze i nie będzie problemu .
                                        Widać też że RN jest tylko 10dB ale charakterystyki się dodają w praktycznie całym zakresie więc nie widzę problemu .
                                        Niewielkie pochylenie zawsze można dodać np. kolcami .

ochylonego frontu są konstrukcjami błędnymi.
                                        Wyciągasz z byt pochopne wnioski :)

Seasowy IDUNN też posiada DXT i nie jest pochylony, czy też jest to błąd?
                                        Ten nie jest na filtrach 1 rzędu .

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        wiec to wlasciwie automatycznie odrzuca projekty na zwrotnicach pierwszego rzedu, bo takie zestawy maja kiepskie charakterystyki kierunkowe
                                        Właśnie nie .
                                        Charakterystyki kątowe będą dobre mimo 1 rzędu właśnie dzięki DXT :)
                                        Co zresztą widać na pomiarach .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X