Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Reflekasie na temat tylnych kolumn.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Reflekasie na temat tylnych kolumn.

Postanowilem wymienic tylne kolumny na cos mniejszego, poniewarz obecne podłogowce ze wzgledu na swoje gabaryty nie dają sie odpowiednio ustawic.
    Zalozenie jest takie, że maja to byc monitorki wiszane na scianie w rogach pokoju.
    Zastanawiam sie tylko jaka to ma byc konstrukcja, napewno 2 drozna tylko w jakiej konfiguracji ?
    standardowo : głosnik wysokotonowy i nisko-sredniotonowy
    czy moze na wzór kolumny centralnej 2 głosniki nisko-sredniotonowe, a pomiędzy wysokotonowy.
    Przy tej drugiej konfiguracji efektywność głosników wzrosnie.
    Głośniki jakie chcę zastosować to tonsile 16cm, w kolumnie centralnej mam je i jestem zadowolony.

Czekam na wasze rady, może ktoś ma doświadczenie co do kolumn tylnych robionych na cele kina domowego.

a jakie masz fronty?? moim zdaniem wszystkie 4 powinny byc takie same
    chcesz zrobic niby d'apollito; obie beda dobre z tymze 2x16 bedzie mial wiecej basu,
    jaki masz pokój?

Skomentuj

Efektowe powinny znajdować się powyżej uszu słuchacza (0.5 - 1m) I biorąc to pod uwagę, oraz niespójności fazowe z tego wynikające nie jest dobrym pomysłem robienie układu symetrycznego (nie mówcie d'apollito bo za to można do sądu trafić Joseph d'Apollito bardzo się wkurzył za używanie tej nazwy bez pozowlenia i opatentował hehehe).

Ale wracając do sprawy. To już może 2xniskośrednio ale klasyczny układ dwudrożny. Chyba że ten symetryczny ale głośniki na wysokości uszu.
      A jeszcze inny pomysł, który może wciele w życie - głośniki dipol/bipol.

Skomentuj

Pokój mam nie wielki, kolumny przednie za to są znacznych gabarytów, i ich efektywność dość spora dlatego chciałem umieścić w tylnych kolumnach po 2 głośniki nisko-średnio aby nie były zagłuszane przez przód. Dodatkowo dzięki takiej konstrukcji całość wyglądała by jak komplel bo jak już wspominałem kolumna centralna tak wygląda.
        Chyba zamieszcze w końcu fotki mojego zestawiku kina domowego wtedy bedzie łatwiej wszytsko opisać.

Skomentuj

Co do rozmieszczenia głośników to nie dawaj ich w naroża. Dla wysokich to jeszcze nie ma różnicy bo są kierunkowe ale niskie mają ch-kę dookólną i umieszczenie go blisko ściany spowoduje, żę różnica pomiędzy dźwiękiem odbitym a bezpośrednim będzie niewielka przez co ten pierwszy będzie nie taki jak powinien. Dodatkow w narożach jest silne podbicie niskich f i pomieszczenie ma w nich mody(rezonans pomiesczenia). Takie jest moje zdanie:) pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
          X