Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Położenie tunelu br

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Położenie tunelu br

Mam pytanie odnośnie położenia tunelu br, a mianowicie w jakiej odległości powinien znajdować się od ścianek/wytłumeinia. Obecnie rura ślizga się po warstwie wełny owczej, leżącej na spodzie obudowy, a nawet wełna może trochę wchodzi na tunel. Wełna ma gruboś 3cm, usunąć ją jedynie z okolic końca rury, czy z całego spodu ?

Minimum to średnica rury od ścianek i żadnego materiału w rurze.

Skomentuj

Ta...a BR szczelinowy widzi tylko nie całą połową swojego obwodu pojemność skrzyni i jakoś działa i to całkiem dobrze :)
      Jak dla mnie to okrągły BR dołem może spokojnie dotykać dolnej ścianki, jeśli od góry i z boku będzie wystarczająco dużo miejsca żeby powietrze mogło swobodnie przepływać.

Co do materiały w rurze - lepiej tego unikać jeśli BR ma wydajnie pracować, chyba, że chcemy przytłumić jego działanie to wtedy dopuszcza się tłumienie BR :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Oj dobra... Tak na szybko odpowiadałem. W pracy jestem [emoji1]

Skomentuj

Nie mogę edytować więc post pod postem. Ale czy umieszczenie rury przy dolnej ściance nie spowoduje np. świstów lub obniżenia sprawności.
          LuSzTi , sam przecież napisałeś że
          BR szczelinowy widzi tylko nie całą połową swojego obwodu pojemność skrzyni.
          Hermes dziękuję zmobilizowałeś mnie.
          Jest to jeden z tematów który powinien zostać opisany w poradniku dla początkujących.
          Doświadczenie moje samo nauczyło mnie że za blisko głośnika niskotonowyego rura nie powinna być.

Skomentuj

Zamieszczone przez Artmag Zobacz posta
            Nie mogę edytować więc post pod postem. Ale czy umieszczenie rury przy dolnej ściance nie spowoduje np. świstów lub obniżenia sprawności.
            Jeśli BR będzie przy dolnej ściance, to i tak od obu boków oraz od góry będzie miał prześwit powietrza :) Więc lepiej niż w szczelinowym :)
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Artmag Zobacz posta
              Minimum to średnica rury od ścianek i żadnego materiału w rurze.
              przecież to prawda, nie tłumacz się z tego.
              Jak autor będzie chciał pogadać o mechanicznej resytancji przepływu powietrza w rurze to pogadamy o jej "wytłumienu". Niespotykamy się na codzień z tą opcją.
              Stawiając BR bliżej jakiej kolwiek przeszkody wirtualnie przedłużamy BR oraz zwiększamy turbulencje przepływającego powietrza. Dla częstotliwości strojenia portu powoduje to zwiększenie drugiej harmonicznej.
              OStatnio miałęm w rękach raport dotyczący badań nad optymalnym kształtem rury BR i profilu jej szyjek.

Skomentuj

A czy ten raport brał pod uwagę rure z kolumn B&W?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A czy przypadkiem wzorek rury B&W nie ma na celu ułatwienia opuszczenia powietrza z rury bez świstów ? A może mamy jakiegoś specjalistę forumowego od ANSYS który mógłby zasymulować różne kształty rury? Gdzieś kiedyś widziałem takie symulacje. Ogólnie najlepiej wyglądało to tak: wlot zaokrąglony, kształt rury rozszerzający się ku wylotowi, zaokrąglony wylot. Ale żadnych danych niestety nie było.

https://www.google.pl/url?sa=t&sourc...4iaqTdPKZL_6rg

Choć to nie to o czyma pisałem to daje jakieś pojęcie o kształcie rury.
                  Last edited by Artmag; 20.08.2015, 23:46.

Skomentuj

pokażcie tą rurę B&W

Skomentuj

http://www.psp-inc.com/Graphics/4flare-dimpled.jpeg

Skomentuj

Oryginalny wylot B&W

http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...FUGyFAodqJ4Ejg

I dla niedowiarków:
                        http://diyaudio.pl/content.php/35-Ob...(bandpass-4th)

Proponuję przeczytać wskazówki praktyczne na końcu.
                        Last edited by Artmag; 21.08.2015, 20:11.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                          pokażcie tą rurę B&W

Najprościej mówiąc w srodku jak piłeczka golfowa
                          Podobno najlepszy br na rynku
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czyli tak, aby zminimalizować turbulencje przepływającego/rezonujacego powietrza w tunelu BR:

- potrzebne są profilowane szyjki w obu stron, o promieniu r
                            - sam tunel BR musi się liniowo rozszerzać, startując od środka po długosci, w kierunku obu krańcy. Jest jeden optymalny kąt alfa( albo wąski przedział kąta ).
                            - minimum o średnice zdala od przeszkód
                            - obliczona minimala średnica portu d, zależna od średnicy membrany przetwornika, podatności powietrza w obudowie, oraz maksymalnego wychylenia przetwornika, a raczej maksymalnego przyspieszenia ukłądu drgajacego.

Teraz ta rura B&W. Tak, zastosowanie wzoru piłeczki golfowej jest dobrym rozwiązaniem, szkoda że tylko na wylotach a nie po całosci, ale są ważniejsze rzeczy. Ważniejszy jest kształt/promień wyprofilowania oraz fakt zastosowania liniowego rozszeżania się rury o pewien kąt alfa. Na rynku nie spotkałem się z takimi rurami.

I na koniec zdrowy rozsądek. Nie wiem ile ksoztuje ta rura B&W, ale gwarantuje, że nie ma potrzeby dopłacać aby mieć wzór piłeczki golfowej. Do domowych zastosowań wystarczy jak:
                            -zadbamy o odpowiednią szerokość rury
                            -rura będzie profilowana z obu stron
                            -umiejscowić o średnicę od przeszkód.

Dalsze zabawy należą do domeny "professional use" i myślę, że będą słabo słyszalne różnice. B&W może najlepszy na rynku, ale nie najlepszy na świecie :)
                            Last edited by El_liero; 23.08.2015, 16:05.

Skomentuj

Znasz lepsze?

B&W montuje je w swoich gotowych kolumnach
                              Samego portu niekupisz
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                Samego portu niekupisz
                                Kolejna okazja na biznes :) jest luka

Skomentuj

No to do dzieła :)
                                  Juz mozesz rejestrować firme
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    Znasz lepsze?
                                    przekalkuluje pare wzorów i sam zaprojektuje lepszy, ale tylko pod daną aplikację. Więcej pomaga rozszeżanie rury niż dodanie patternu piłeczki golfowej na jej wylocie, gdzie przepłtwające, a raczej wypływające powietrze nie napotyka już na mechaniczną rezystancję pochodzącą od powierzchni plastiku.

Skomentuj

Czasami sie zastanawiam czy my jako "forum" jesteśmy rzeczywiscie mądrzejsi od wielkich firm produkujących kolumny za gruba kase i zatrudniających specjalistów
                                      Bo te "nasze" kolumny zawsze sa lepsze, wzmacniacze graja lepiej itd
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Elektroakustyka to dziedzina gdzie trzeba liczyć się z obiektywnym i subiektywnymi opiniami. Dla jednych nasze, jego, jej, moje, twoje kolumny grają super, dla drugich już nie.
                                        Mądrzejsi? Czasem, ale żadko. :) Jedyne co nas charakteryzuje, to:
                                        umiejętność zaprojektowania czegoś, przy użyciu jakiś urządzeń, z niczego i będzie to grało tak jak chcemy czyli super.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X