Mam pytanie odnośnie położenia tunelu br, a mianowicie w jakiej odległości powinien znajdować się od ścianek/wytłumeinia. Obecnie rura ślizga się po warstwie wełny owczej, leżącej na spodzie obudowy, a nawet wełna może trochę wchodzi na tunel. Wełna ma gruboś 3cm, usunąć ją jedynie z okolic końca rury, czy z całego spodu ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Położenie tunelu br
Collapse
X
-
Ta...a BR szczelinowy widzi tylko nie całą połową swojego obwodu pojemność skrzyni i jakoś działa i to całkiem dobrze :)
Jak dla mnie to okrągły BR dołem może spokojnie dotykać dolnej ścianki, jeśli od góry i z boku będzie wystarczająco dużo miejsca żeby powietrze mogło swobodnie przepływać.
Co do materiały w rurze - lepiej tego unikać jeśli BR ma wydajnie pracować, chyba, że chcemy przytłumić jego działanie to wtedy dopuszcza się tłumienie BR :)Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Nie mogę edytować więc post pod postem. Ale czy umieszczenie rury przy dolnej ściance nie spowoduje np. świstów lub obniżenia sprawności.
LuSzTi , sam przecież napisałeś że
BR szczelinowy widzi tylko nie całą połową swojego obwodu pojemność skrzyni.
Hermes dziękuję zmobilizowałeś mnie.
Jest to jeden z tematów który powinien zostać opisany w poradniku dla początkujących.
Doświadczenie moje samo nauczyło mnie że za blisko głośnika niskotonowyego rura nie powinna być.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Artmag Zobacz postaNie mogę edytować więc post pod postem. Ale czy umieszczenie rury przy dolnej ściance nie spowoduje np. świstów lub obniżenia sprawności.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Artmag Zobacz postaMinimum to średnica rury od ścianek i żadnego materiału w rurze.
Jak autor będzie chciał pogadać o mechanicznej resytancji przepływu powietrza w rurze to pogadamy o jej "wytłumienu". Niespotykamy się na codzień z tą opcją.
Stawiając BR bliżej jakiej kolwiek przeszkody wirtualnie przedłużamy BR oraz zwiększamy turbulencje przepływającego powietrza. Dla częstotliwości strojenia portu powoduje to zwiększenie drugiej harmonicznej.
OStatnio miałęm w rękach raport dotyczący badań nad optymalnym kształtem rury BR i profilu jej szyjek.
Skomentuj
-
A czy przypadkiem wzorek rury B&W nie ma na celu ułatwienia opuszczenia powietrza z rury bez świstów ? A może mamy jakiegoś specjalistę forumowego od ANSYS który mógłby zasymulować różne kształty rury? Gdzieś kiedyś widziałem takie symulacje. Ogólnie najlepiej wyglądało to tak: wlot zaokrąglony, kształt rury rozszerzający się ku wylotowi, zaokrąglony wylot. Ale żadnych danych niestety nie było.
https://www.google.pl/url?sa=t&sourc...4iaqTdPKZL_6rg
Choć to nie to o czyma pisałem to daje jakieś pojęcie o kształcie rury.Last edited by Artmag; 20.08.2015, 23:46.
Skomentuj
-
Oryginalny wylot B&W
http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...FUGyFAodqJ4Ejg
I dla niedowiarków:
http://diyaudio.pl/content.php/35-Ob...(bandpass-4th)
Proponuję przeczytać wskazówki praktyczne na końcu.Last edited by Artmag; 21.08.2015, 20:11.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postapokażcie tą rurę B&W
Najprościej mówiąc w srodku jak piłeczka golfowa
Podobno najlepszy br na rynkuJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Czyli tak, aby zminimalizować turbulencje przepływającego/rezonujacego powietrza w tunelu BR:
- potrzebne są profilowane szyjki w obu stron, o promieniu r
- sam tunel BR musi się liniowo rozszerzać, startując od środka po długosci, w kierunku obu krańcy. Jest jeden optymalny kąt alfa( albo wąski przedział kąta ).
- minimum o średnice zdala od przeszkód
- obliczona minimala średnica portu d, zależna od średnicy membrany przetwornika, podatności powietrza w obudowie, oraz maksymalnego wychylenia przetwornika, a raczej maksymalnego przyspieszenia ukłądu drgajacego.
Teraz ta rura B&W. Tak, zastosowanie wzoru piłeczki golfowej jest dobrym rozwiązaniem, szkoda że tylko na wylotach a nie po całosci, ale są ważniejsze rzeczy. Ważniejszy jest kształt/promień wyprofilowania oraz fakt zastosowania liniowego rozszeżania się rury o pewien kąt alfa. Na rynku nie spotkałem się z takimi rurami.
I na koniec zdrowy rozsądek. Nie wiem ile ksoztuje ta rura B&W, ale gwarantuje, że nie ma potrzeby dopłacać aby mieć wzór piłeczki golfowej. Do domowych zastosowań wystarczy jak:
-zadbamy o odpowiednią szerokość rury
-rura będzie profilowana z obu stron
-umiejscowić o średnicę od przeszkód.
Dalsze zabawy należą do domeny "professional use" i myślę, że będą słabo słyszalne różnice. B&W może najlepszy na rynku, ale nie najlepszy na świecie :)Last edited by El_liero; 23.08.2015, 16:05.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaSamego portu niekupisz
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaZnasz lepsze?
Skomentuj
-
Nie na temat...Elektroakustyka to dziedzina gdzie trzeba liczyć się z obiektywnym i subiektywnymi opiniami. Dla jednych nasze, jego, jej, moje, twoje kolumny grają super, dla drugich już nie.
Mądrzejsi? Czasem, ale żadko. :) Jedyne co nas charakteryzuje, to:
umiejętność zaprojektowania czegoś, przy użyciu jakiś urządzeń, z niczego i będzie to grało tak jak chcemy czyli super.
Skomentuj
Skomentuj