Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór głośników do Yamaha RX-V679

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór głośników do Yamaha RX-V679

Witam,

zostałem poproszony o pomoc wyboru audio w salonie. Pomieszczenie 40-50m. Część tv to kilkanaście metrów ale przy doborze nagłośnienia trzeba myśleć o całym pomieszczeniu. Jak widać na rzucie chce wykorzystać ampituner z 2 sterfami. W łazience i nad kuchnią będzie zamontowane po jednym głośniku do zabudowy a w sypialni miniwieża podłaczona chinnchami do amplitunera do 2 strefy.

Jako jednostke zasilająca na dzień dzisiejszy przyjęta jest Yamaha RX-V679 i zdaje mi się że do tej wielkości pomieszczenia przydało by dwie kolumny wolnostojące (lub monitory - mogły by wystarczyć?) i subwoofer.

Czy ktoś ma obycie z tym ampitunerem i mogł by zaproponować kolumny stereo i suba najlepiej jakby były z jednej linii oraz miały możliwość rozbudowy do kina 5.1 z tych głośników.

A może na rynku są inne ampitunery w podobnej cenie które powinny zająć miejsce wybranego przezemnie modelu.

Koszta narazie nie są sprecyzowane szukam czegoś co zagra w rozsądnej cenie. Diy i używane komponenty odpadają. Najlepiej jakby była możliwość odsłuchu w Szczecinie ale to już będe musiał poszukać jak będe miał koncepcje.

Muzyka to Evora Cesaria i raczej spokojne klimaty.
    Załączone pliki

Brak propozycji. Szkoda.

Co powiecie na rozwiązanie JBL Studio 290 + Studio 260 czyli trójdrożne kolumny opdłogowe plus głośnik basowy 30cm?

Nie wiem czy zmieści się te rozwiązanie w budzecie ale Studio 290 ma pozytywne opinie uzyskane w trestach.

Skomentuj

To jest forum DIY wiec nie wiem czy uzyskasz odpowiedz na swoje pytania...

Skomentuj

W takim razie poprosze o usunięcie wątku aby nie zaśmiecać forum.

Skomentuj

Amplituner i nagłośnienie takiego metrażu to nie lada wyzwanie, albo idziesz w porządne podlogowki z dodatkową końcówka i sub lub 2 dość konkretne diy albo wyjdzie mizerne, można jeszcze jakieś mniejsze na front dać i odciąć amplitunerem a resztę pasma subem wspomagać

Skomentuj

Jeśli chodzi o diy to sprawdzałem połączenie rs180 8ohm z seasem i do kina jak najbardziej się nadaje i nie tylko http://diyaudio.pl/showthread.php?t=24231

Skomentuj

Czaruję...
            X