Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

końcówka mocy z DSP dla JBL 2241

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

końcówka mocy z DSP dla JBL 2241

Zastanawiam się nad wzmacniaczem mocy dla tego głośnika. W przyszłości w pokoju około 30-40 m chciałem postawić takie 2.
    Typ obudowy Jeszcze nie jest obrany. Korci mnie aby stworzyć TL ale chyba to przerost formy nad treścią.

Dla głośników JBL są dedytkowane wzmaczniacze CROWN. Najsłabszy modeł CROWN DSi 1000 który przy 8 Ohm ma moc 275W które mogłoby wystarczyć przy 2 sztukach ale kosztuje on na pierwszej lepszej stronie internetowej 3300zł co troche odstrasza. Znalazłem koncówke mocy z procesorem Behringer iNuke NU6000DSP która ma więcej mocy i kosztuje 1800zł.

Czy przy odtwarzaniu niskich częstotliwości będe w stanie usłyszeć różnice?

275W na JBL 2241 to nie za dużo a kolejny z mocą 475W na kanał kosztuje już 4700zł czego mój budżet jaki da się wyrwać na hobby nie udzwignie:/

Jakieś sugestie?
    Last edited by Kipard; 03.09.2015, 12:15.

Zbuduj/kup panel bez dsp + minidsp? minidsp+końcówka mocy?
    http://www.minidsp.com/applications/...n-with-minidsp
    Końcówka któraś forumowa, albo w klasie D z ebaya coby nie robić wielkiego radiatora?
    Tak liczę, w 1000-1500zł powinieneś się zmieścić.

Skomentuj

Mam 2042h z koncowka crowna bez dsp. Nie myslales moze aby poszukac uzywke?

Skomentuj

Narazie zbieram informacje i pomysły jak moge zasilić głośniki.
        Do realizacji zostało troche czasu to można przegladać różnego typu serwisy, ale trzeba wiedzieć czego szukać. Nie zawsze drożej oznacza lepiej.

Stąd też pytanie czy słychać będzie różnice w niższych tonach jeżeli zastosuje się końcówke mocy z różnych półek cenowych, czy szukać wzmacniacza który zapewni odpowiednią moc aby napędzić głośnik.
        Moge spróbować zbudować końcówke samemu np Holton 400W które można wrzucić głosnika aby zrobić aktywny i dodać powiedzmy minidps aby skorygować najniższe tony?

Skomentuj

To ja myślałem że chcesz zrobić suby z dsp.
          A to ma być całkiem aktywna kolumna ze zwrotką dsp, czy półaktywna (sub + pasywka) czy jak ty to chcesz zrobić? Napisz trochę szerzej.
          Do napędu, Borys w tej chwili projektuje OPSa na mosfetach z bootstrapem, powinno być coś fajnego w sam raz na dół. Zbig zrobił tez taką subową końcówkę, podobnie.
          Gavron ma jeszcze komplet pcb do OPSa na bipolarach do opchnięcia i IPSy do tego.
          Last edited by Micwoj; 07.09.2015, 10:51.

Skomentuj

Najbardziej odpowiadało by mi końcówka mocy z DSP + 2x pasywna kolumna basowa na JBL 2241 choć można dać procesor sygnałowy lub EQ a za nim zrobić 2 kolumny aktywne.

Jeszcze sam nie składałem poważniejszej elektroniki ale jak się okaże że jest to równoważne jakościowe rozwiązanie i uda się zbić koszty to z chęcią się poświęce :)

Choć wolał bym gotowe rozwiązanie bo czasu wiecznie brakuje a jeszcze dziecko w drodze to wolnego czasu nie przybędzie.

Skomentuj

Dalej nie rozumiem :( Chcesz dwa suby z korekcją cyfrową? I do tego masz jakieś monitory na górę, czy jak?

Skomentuj

Te dwa suby mają być uzupełnieniem w pokoju audio który powstnie w domu do którego budowy się zabieram. Czyli do realizacji zostało jeszcze dużo czasu co nie szkodzi aby pomyśleć nad koncepcją. Będą one wspierały zestaw pewnie trzy drożny który jeszcze nie istnieje. W szafie leżą Visatony W300S i Fountek neo cd 3,5 z których przy odrobinie uparcia i czymś ciekawym na średnicy co można wysoko ciąć można zrobić kolumny. Pomysłów i chęci nie brakuje gorzej z wolnym czasem.

Skomentuj

Filtr:
                  No to minidsp. Wejście cyfrowe, dwie pary wyjść. Jedną parę odetniesz nisko, zgrasz fazę, ewentualnie jakiś equalizer (np odpowiednik linkwitza do zamkniętej) i dasz na suby, druga parę na kolumny. Zaleta taka, że załatwi ci to temat daca. Nie wiem niestety jak z jakością wyjścia analogowego z tej minidsp (może Marian się wypowie bo ostatnio chyba miał w ręku), ale ludzie jakoś z tym żyją.
                  Napęd:
                  Do dwóch subów będziesz potrzebował dwóch końcówek mocy, możesz rozważyć dwa kompletnie oddzielne panele w dwóch subach, albo jeden w oddzielnej skrzynce (z zalet: jedno trafo tylko odpowiednio większe i jeden zasilacz) co powinno wyjść nieco taniej (chyba). Jak dasz dwa oddzielne to dostaniesz dwa rozdzielne suby aktywne, tylko bez filtrów.
                  Pewnie przydałby się jakiś automatyczny start. Można skądś wziąć jakieś 5 lub 12V (wyciągnąć z zasilacza minidsp?) i dać na przekaźnik tak żeby suby się załączały razem z minidsp.
                  Przydałoby się jakieś opóźnione załączanie głośników, coby nie było łupnięcia na starcie i zabezpieczenie chociaż przed DC. Jeśli zrobisz do końcówek zasilacz np Taza, to tam jest zintegrowany, jeśli to będzie oddzielny zasilacz, możesz dołożyć np. unizaba od Irka (pcb od Irka kilka złotych, komplet części pewnie zamknie się w 20zł)

Skomentuj

Rozumiem sprawa do przemyslenia i przeliczenia. A jakościowo będzie w którąś strone róznica powiedzmy pomiędzy Behringer iNuke z DSP a rozwiązaniem mini DSP + własnej roboty końscówki mocy?

Padło pytanie co mają wspomagaś suby i wpadł mi pomysł do głowy aby zrobić coś w stylu http://www.wilmslow-audio.co.uk/wa-t...nge-2101-p.asp 3 drogi na fountek neo 3,5h + średniotonowy (powiedzmy http://loudspeakershop.eu/pdf/15m-4624g00.pdf lub cos innego co da się ciąć na 2500-3500Hz w granicach 500zł za pare) + Visaton W300S.
                    Skacze po wątkach ale da sie zszyć zwrotke do tego typu konfiguracji głośników?

Skomentuj

Minidsp ma wydaje mi się bogatszy ten DSP, ma więcej zastosować, ale cena tych behringerów jest atrakcyjna. Jeśli planujesz tylko do suba, to powiedziałbym że sensownie. Ciekaw tylko jestem jak z tym equalizerem, czy da się jakoś z palca zadać wartości.

Skomentuj

mnie natomiast ciekawi jak chcesz już suba skoro planujesz w300 do kolumny (których pewnie nie słuchałeś), mam ten głośnik w subie fs ma niższe niż ten jbl, z reguły się dokłada suba żeby uzupełnić dolne rejestry lub braki a tu raczej tak nie będzie, jakie duże to pomieszczenie będziesz budował że 12` będą w kolumnie i dodatkowo suby. Chyba najpierw powinieneś zbudować kolumny a później po osłuchaniu szukać czegoś a nie zaczynać od końca

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                          jakie duże to pomieszczenie będziesz budował że 12` będą w kolumnie i dodatkowo suby
                          Zamieszczone przez Kipard Zobacz posta
                          W przyszłości w pokoju około 30-40 m chciałem postawić takie 2.
                          Widacznie lubi łomot.
                          Kolumny na głośnikach 12" + dwa suby 18" w pomieszczeniu 30-40mk...

Skomentuj

Nie trzeba od razu szydzić. Nie jesteśmy tu po to aby się obrażać nawzajem.

Wystarczy sensowna rada poparta doświadczeniem.

A może te głośniki z Visaton wylądują docelowo w pokoju na dole a do głosników basowych 18" zbuduje inne kolumny z głośnikami niskotonowymi 15-18cm.

Koncepcja może sie jeszcze wiele razy zmienić!

Pisze aby uzupełnić W300S czymś ponieważ nie udało mi sie uzyskać jeszcze z tych głośników zadawalającego efektu. Szastal w jakiej dużej obudowie masz ten głośnik na ile strojonej?

Skomentuj

Nie wiem co te jble, ale może w takim razie poszukaj jakiejś typowo subwooferowej pompki która ci zejdzie do tych 16Hz. Bo te jble to takie mam wrażenie raczej estradą trochę zalatują.

Skomentuj

A może te głośniki z Visaton wylądują docelowo w pokoju na dole a do głosników basowych 18" zbuduje inne kolumny z głośnikami niskotonowymi 15-18cm.

Koncepcja może sie jeszcze wiele razy zmienić!
                                więc właśnie dlatego piszemy zacznij od budowy głośników a nie suba

- - - - - aktualizacja - - - - -

Pisze aby uzupełnić W300S czymś ponieważ nie udało mi sie uzyskać jeszcze z tych głośników zadawalającego efektu. Szastal w jakiej dużej obudowie masz ten głośnik na ile strojonej?
                                mam go w niecałe 50L strojony około 35hz , dla testu wsadziłem go w wolną budę od stx samochodowego, ale radzi sobie bardzo dobrze i aż się nie spodziewałem efektu, może jak nie uzyskujesz odpowiedniego efektu to powiedz w czym ty go miałeś , może popełniasz błędy konstrukcyjne jak i z ustawieniem i oczywiście dodaj w jakim pomieszczeniu go odsłuchiwałeś

Skomentuj

JBL 2241h wciskają jako suby w lini subwooferów kinowych np w konstrukcji 4641 i 4642A

miałem W300S w budzie około 100l liczonej chyba na 35Hz było to dosyć dawno w pokoju oko 20-25m2, obudowa była duża a basu prawie wcale i w unisub w pokoju 20m2.

Jeszcze z nich nie zrezygnowałem czekają na więcej wolnego czasu

Skomentuj

mam już któregoś suba i głośniki i dopiero po zapoznaniu się z zasadami wiem gdzie jest słyszalny niski ton a gdzie zanika u mnie prawie do zera, nieszczęsne miejsce niestety wypada w miejscu siedzenia na kanapie, przestawienie głowy o 0,5m do tyłu powoduje znaczną poprawę więc tu bym szukał przyczyn, a jeśli tobie mało co może tak być to Marian już powiedział coś na ten temat

- - - - - aktualizacja - - - - -

JBL 2241h wciskają jako suby w lini subwooferów kinowych np w konstrukcji 4641 i 4642A
                                    http://www.talkaudio.co.uk/index.php...dio-imax-r1309

po stx, po tym w300 który siedzi w 50l a jeszcze w okolicach 100L wyląduje robię domek dla xls12 który już czeka w kartonie

Skomentuj

Masz już te JBLe czy dopiero planujesz ich zakup?
                                      Jeśli odpowiadałaby ci charakterystyka 4642a to nie widzę problemu żebyś takie zbudował. Jednak jeśli celem jest kino domowe to zainteresowałbym się innymi rozwiązaniami.
                                      Co do dsp - na forach zagranicznych częstym rozwiązaniem jest zestawienie procka np DCX2496 + końcówka mocy.
                                      Jeśli chodzi o końcówki to radzę podpytać obeznanych ze sprzętem estradowym np użytkownika Granat.

Skomentuj

Jeden Jbl 2241 jest na próbe zrobiłem szybki odsłuch na kolumnie w stylu 4641 zasilany panelem irka 300W a głośnik jest 8 Ohm. Niestety szafka tych gabarytów nie miała racji bytu w w pokoju 20m2 i musiałem ją rozkręcić. Głośnik zawsze można pchnąć. Kino ma być dodatiem dlatego zostałem przy stereo.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X