Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX FX-300 DIY - pomoc w doborze elementów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX FX-300 DIY - pomoc w doborze elementów

Witam,

Po 7 latach nieobecności i braku aktywności w temacie Audio przyszedł czas na ruszenie z miejsca. Zamierzam wykonać projekt STX FX-300 i właśnie liczę koszty. Odnośnie przetworników sprawa jest dosyć prosta. Jednak zostaje problem zwrotnicy.

Przesłałem prośbę do Polinka i w załączniku przesyłam ich wycenę. Drodzy Koledzy... mam wielką prośbę o sprawdzenie, czy dobrano odpowiednie elementy. Czekam na sugestie co byście zmienili. Czy nie dobrano mi zbyt drogich elemementów? Może uda się na czymś przyoszczędzić nie tracąc jakości całej konstrukcji.

Jakie kable z ich oferty polecalibyście do podłączenia wewnątrz kolumn?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

P.S
    Schemat konstrukcji http://stx.pl/fx-300-diy.html
    Załączone pliki

jak ma byc tanio to zapomnij o wycenie polinka!

kondy kupujesz w stx razem z glosnikami
    cewki, rezy, tunele z polinka

reszte MUSISZ zrobic SAM!
    inaczej nie masz szans na tanie kolumny

Skomentuj

Mozesz też nieco zaoszczędzić jak masz sporo czasu na kompletowanie części szukając okazji.
      Widzialem komplet głośników do fx300 na portalu aukcyjnym.
      Ja też jestem w trakcie budowy tych kolumn, tzn. U mnie juz graja tylko w golej płycie a koszt zrobienia ich wyniesie mnie ok 500-600zł bo glosniki i zwrotnice upolowalem prawie za darmo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        reszte MUSISZ zrobic SAM!
        inaczej nie masz szans na tanie kolumny
        Ale to jest jasne... Przesłałem wycenę z polinka gdzie są same elementy do budowy zwrotnic. Dzięki za info.

Adzik to ładnie Ci się udało... Ja znalazłem komplet głośników do FX300 za 700zł i myślałem, że to mega okazja... i dlatego rozważam budowę tych kolumn

Skomentuj

Witam, panowie pomóżcie bo chyba dałem ciała i to bardzo. Jakieś 4 lata temu zacząłem budować FX300, i praktycznie tyle czasu grały one w surowym MDF-ie. Od początku brakowało mi basu i kombinowałem z długością tunelu aż zostałem przy fabrycznej długości. Uznałem że te kolumny tak mają a otwarty salon 25 m2 poprostu jest za duży na te kolumny i w przyszłości dołożę do tego subwoofer. Od miesiąca trwają prace wykończeniowe i dziś podczas szlifowania pomalowanych podkładem kolumn patrząc na wklejony oraz zaszpachlowany jednolicie z obudową tunel wydał mi się jakiś wąski jak na zalecany 100mm. Mierzę i mało mnie krew nie zalała 65mm. Patrzę w fakturę no jest jak byk 101x218 wchodzę na stronę stx a na rysunku technicznym te 101mm to z kołnierzem jest. Jak robiłem zamówienie to zależało mi na tym by wylot był zaokrąglony i to samo zrobiłem od wewnątrz. Gdyby nie fakt że tunel jest wklejony jednolicie z całą obudową i tak mam go zamiar polakierować to bym go wymienił i po sprawie. Druga opcja to drugi tunel z tylu tylko jaki? Czy ta różnica może faktycznie powodować że basu jest mało? Pomóżcie bo dałem d..y. Pozdrawiam
          Last edited by Maxiiiii; 05.09.2018, 12:30.

Skomentuj

Dobrze masz.
            Taki BR powinien być. Jest on zwężony do wewnątrz ale taki jest w oryginale.

Skomentuj

Ale on w najszerszym miejscu ma kkoło 65mm a ma być 100mm, chyba że się mylę.

Skomentuj

Tak zgadza się, ma 65.
                Gdzie przeczytałeś że ma być 100?

Fruczy/gwiżdże Ci powietrze w tym BR?
                W ogóle nie masz basu czy jest go według Ciebie za mało?
                Może głośniki masz podłączone w przeciwfazie.
                Last edited by Adzik94; 05.09.2018, 16:32.

Skomentuj

Bas jest ale tylko w najniższych zejściach nie ma go w wyższym zakresie. Potrafią zatrząść klatą ale tylko w utworach gdzie są zejścia np. Cleo - pali się dach. Może mała ilość basu to wina zasilania czyli onkyo tx-sr601e.

Skomentuj

No ten amplituner to nic specjalnego. Upewnij się że nie masz ich w przeciwfazie. U mnie jeden AWX w ~18m2 to jest aż nadto więc myślę że jak masz u siebie 25m2 na dwa to nie jest za dużo .

Skomentuj

Litraż obudowy jak w oryginale?
                      Jakie i ile wytłumienia?

Skróć port na próbę o parę centymetrów.

Skomentuj

Tunelu nie skrócę już bo nie ma takiej możliwości, pozatym już to przerabiałem i zostało jak w oryginale. Litraż jest ten sam ale wymiary obudowy zmieniłem dlatego że zastosowałem MDF 25mm teraz są wyższe i głębsze jedynie szerokość ta sama by zachować oryginalny układ. Wytłumienie początkowo miałem tak jak w projekcie czyli mata filcowa i na tym wełna (zastosowałem owczą) i z tym wytłumieniem było bardzo słabo. Wywaliłem najpierw wełnę z bocznych ścianek i było lepiej, potem wywaliłem całą wełnę i dopiero zaczęło to jakoś grać. Po ukończeniu spróbuję bez wytłumienia lub jedynie tylną ściankę wytłumię.
                        Last edited by Maxiiiii; 05.09.2018, 18:21.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                          No ten amplituner to nic specjalnego. Upewnij się że nie masz ich w przeciwfazie. U mnie jeden AWX w ~18m2 to jest aż nadto więc myślę że jak masz u siebie 25m2 na dwa to nie jest za dużo .
                          Akurat ogólne brzmienie tego amplitunera bardzo mi odpowiada, a słuchałem kilku z tymi kolumnami. Na pewno nie grają w przeciw fazie, od tego zacząłem szukanie przyczyny. Fakt może potrzeba więcej mocy żeby je ruszyć ale zobaczymy jak będzie gdy skąpo je wytłumię, w sobotę malowanie i w przyszłym tygodniu montaż, a jeszcze muszę jednego AWX-a wysłać do STX na regenerację bo córka znajomych wsadziła w niego rękę regeneracja 90zł, ciekawe czy będzie grał jak nowy. Zastanawiałem się czy nie kupić nowego ale teraz jest jakaś wersja v2 i podobno różni się od tych moich.
                          Last edited by Maxiiiii; 06.09.2018, 05:41.

Skomentuj

Jeśli wcisnęła tylko kopułke to możesz ją wypchnąć np. ołwkiem z gumką przez otwór w nabiegunniku dolnym.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                              Jeśli wcisnęła tylko kopułke to możesz ją wypchnąć np. ołwkiem z gumką przez otwór w nabiegunniku dolnym.
                              Kopułka to pryszcz, rozerwane górne zawieszenie oraz chrobotanie na cewce.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxiiiii Zobacz posta
                                Kopułka to pryszcz, rozerwane górne zawieszenie oraz chrobotanie na cewce.
                                Regeneruj.
                                Czasem też można na aukcjach trafić używkę

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxiiiii Zobacz posta
                                  jeszcze muszę jednego AWX-a wysłać do STX na regenerację bo córka znajomych wsadziła w niego rękę regeneracja 90zł, ciekawe czy będzie grał jak nowy. Zastanawiałem się czy nie kupić nowego ale teraz jest jakaś wersja v2 i podobno różni się od tych moich.
                                  Wysyłaj dwa, jeden do regeneracji a drugi po to aby dobrali taką samą kopułkę przeciwpyłową.
                                  Napisz o tym w mailu aby wiedzieli.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    Wysyłaj dwa, jeden do regeneracji a drugi po to aby dobrali taką samą kopułkę przeciwpyłową.
                                    Napisz o tym w mailu aby wiedzieli.

Pisałem do nich, odpowiedzieli że zregenerują na oryginalnych częściach

Skomentuj

Ok, oryginalne, ale mogą różnić się odcieniem.
                                      Zaufaj mi, nie będziesz żałował

Skomentuj

Panowie powiedzcie jeszcze czy słaby bas z FX300 DIY może wynikać z tego że użyłem płyty mdf 25mm oczywiście zachowując oryginalną pojemność zwiększając głębokość oraz wysokość zachowując jedynie szerokość przez co szerokość wewnątrz równa się średnicy otworu na głośniki niskotonowe? Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X