Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stare kolumny Unitra a dzisiejsze realia - nauczyciel ślepy fanatyk

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stare kolumny Unitra a dzisiejsze realia - nauczyciel ślepy fanatyk

Witam Serdedecznie :)
    Sprawa nietuzinkowa na forum gdyż chce poznać jaki macie stosunek do starych kolumn unitra a konkretniej zestawu z gramofonem amator 2b. Miałem dziś wykład z dz. "akustyki" wyciągnął z niej stare kolumny wyżej wspomniane. Po długich ohh i ahh z jego strony przyszedł czas na odsłuch. Podłączył to do unitry z zestawu i kazał puścić dubstep czy inna energiczną muzykę. Zachwalał jakie to wspaniałe kolumny, kupił je za 200 zł w jego mniemaniu wielkiej okazji. Opowiadał o ich niedostępności i majątku jaki trzeba było przeznaczyć żeby je mieć w tamtych czasach. Cyt "firma tonsil produkująca właśnie takie cacka była jedną z najlepszych na świecie". Jakość dźwięku według mnie DRAMAT. Przy glosniejszy, sluchaniu tylko zatykać uszy i charczy. Wysokie ala estrada, średnia głośność a kolumny charcza oraz syczą, sądze nawet że zwrotnicy tam byśmy nie uświadczyli, bo słychać było że basowy ciągnie do końca, a tweeter odcięty jest najprostyszym filtrem. Jaki jest Wasz stosunek co do takich kolumn w perspektywie dzisiejszych czasów ? Naprawdę dają radę może chodzi tu o źródło dzwieku a konkretniej by zabrzmiały pod gramofonem? Sam głownie słucham muzyki na dobrych słuchawkach i dap ie. Ale kolumn sie nasłuchałem a sam posiadam aktualnie ss-nx1, które zjadają i wysrywają wspomniane pierdziawki nauczyciela ( ha!!! najlepsze jak wszedł drop, bas pukał jak łokciem w pudełko a ten chwali moc basu, i że kiedyś w małym pomieszczeniu robił taka robote ze sasiedzi pokali w sciany). To ślepy fanatyk czy może faktycznie jakaś nutka jest w tym starym sprzęcie i jest on wyzszej jakości niz dziejesze markowe kolumny?

Polonez tez kiedys kosztowal majatek, nawet wtedy gdy byl totalnie przestarzalym autem na tle zachodnich, czy japonskich samochodow.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Polonez tez kiedys kosztowal majatek, nawet wtedy gdy byl totalnie przestarzalym autem na tle zachodnich, czy japonskich samochodow.
      Przyznasz więc kolego że te wywody i pajacowanie gościa z tymi paczkami jest troche irytujące ?

A mógłbyś mi wymienić ze trzy firmy lub lepiej modele kolumn które w tamtych czasach gniotły unitre ? Jakies Vintagem bo jutro mam zamiar zagiąć profesorka

Skomentuj

Ojoj. Takich firm sa setki.

Ale mowisz, ze trzy? Focal, JBL, B&W, Dynaudio, i tak dalej... Temat jest tak glupi, ze zglosilbym skarge na profesorka, ze Was glupot uczy, zamiast faktow z historii sprzetu glosnikowego. Tylko pewnie mialbys pozniej problemy w szkole...
        Powiedzmy sobie jasno, krajowe glosniki zawsze byly bardzo przecietnej jakosci na tle zachodnich i japonskich firm. Nie ma o czym w ogole gadac. Po prostu powstaly takie mity o niesamowitej jakosci tego sprzetu, podobnie jak z elektronika Diory.

Cytujac klasyka "Chu... dupa i kamieni kupa." Niestety.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Ojoj. Takich firm sa setki.

Ale mowisz, ze trzy? Focal, JBL, B&W, Dynaudio, i tak dalej... Temat jest tak glupi, ze zglosilbym skarge na profesorka, ze Was glupot uczy, zamiast faktow z historii sprzetu glosnikowego. Tylko pewnie mialbys pozniej problemy w szkole...
          Powiedzmy sobie jasno, krajowe glosniki zawsze byly bardzo przecietnej jakosci na tle zachodnich i japonskich firm. Nie ma o czym w ogole gadac. Po prostu powstaly takie mity o niesamowitej jakosci tego sprzetu, podobnie jak z elektronika Diory.

Cytujac klasyka "Chu... dupa i kamieni kupa." Niestety.
          Pozdrawiam Dzięki

Skomentuj

Myślę że szkoda Twojej energii i Twojego entuzjazmu na bicie łbem w ścianę .
            Trzykrotnie startowałem na akustykę i dawałem sobie siana . To jak bicie się z manekinem . Wystarczyło że w wykładzie padało zdanie "na znanym moskiewskim ośrodku badawczym ..." i wychodziła duża grupa z zajęć ..
            To jest BETON - a nawet i to wyrażenie jest obrazą dla samego betonu .
            Ludzie żyjący w micie sprzętu na który nigdy nie było ich stać a teraz gdy sprzęt stał się dostępny ich umysły tak mocno są wyprane że próba udowadniania im błędu tylko ich umocni .. Ty za to staniesz się gościem do gnębienia .
            Lepiej przytakiwać głąbowi i robić swoje

Skomentuj

Fakt faktem amplitunery unitry lepiej przemilczeć ale takie zestawy jak zg30c201 czy zg80c brzmią w moim odczuciu całkiem przyjemnie. Ale jednak w tej legendzie unitry coś jest... klient któremu kilka lat temu regenerowałem Altony był nimi święcie oczarowany. Nadmienię że określenie "disco z remizy" jest w stosunku do nich bardzo trafne :)

Skomentuj

Bylo pare przyzwoitych produktow, ktore dalo sie sluchac, ale w porownaniu do zachodu, to byly przecietne zestawy. Juz nawet nie chce tutaj ponownie przywolywac JBL, na ktorym wzorowali sie chyba wszyscy lacznie z Unitra i Tonsilem.

Skomentuj

Panowie, czasy sie zmieniaja i KAZDA dziedzina idzie do przodu. Dlatego te unitry/tonsile brzmia tak fatalnie!
                  Zobaczcie sobie obecne modele scx stxa. Najtansza seria jaka zaczyna grac... A jakies 10 lat temu bylyby to topowe modele marki!
                  Tak wiec niema co porownywac sprzetu sprzed kilku dekad z obecnym sprzetem

Skomentuj

heh, to tak jak ostatnio moja koleżanka pochwaliła się, że oddała do odrestaurowania Altusy, które należały do jej taty i będzie miała super głośniki. Napisałem jej żeby się tak nie napalała na nie. Po pewnym czasie odebrała je, podłączyła i stwierdziła, że bas jest ale to raczej uderzanie w pudło niż granie, podłączyła je jeszcze do keyboarda i to według niej jest nieporozumienie. Teraz żałuje kasy no ale pamiątkę z dzieciństwa jakąś sobie odnowiła i ma, najwyżej na imprezki będą.

Olałbym wykładowce, a niech sobie żyje w swoim świecie.

Skomentuj

Niestety, wykładowca ma racje nawet gdy nie ma racji

Co do jakości produktów Unitry to chyba zostało wszystko wyżej wyjaśnione. Dodam że z tego co wiem, Unitra na rynku polskim sprzedawała gorsze produkty, a za granice eksportowała te lepsze. Jednak i tak nie ma porównania pomiędzy nimi a innymi zachodnimi firmami, np. Canton.

malikowy alutsy sypią piachem, ale raczej coś tam basu powinno być. Co to za model? Może ktoś skopał regeneracje lub wzmacniacz ma koleżanka zbyt słaby.

Skomentuj

Koleżanka jest muzykiem i narzekała na bas, wzmacniacz nie mam pojęcia jaki został użyty

Skomentuj

Być może koleżanka gra na kontrabasie.
                          Altusy, im gorszy wzmacniacz i źródło tym lepiej wypadają w porównaniu z lepszymi kolumnami
                          Dobra specyfika dla low-endu :)

Skomentuj

Dokładnie, trzeba przytakiwać i robić swoje Dzięki za odpowiedzi, dla mnie pozamiatane już

Skomentuj

Czaruję...
                            X