Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ktory Dayton do 25 mk2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ktory Dayton do 25 mk2

Panowie. Dawno juz nic nie robilem w diy dlatego naszlo mnie na budowe nowego subwoofera. Do tej pory mialem doczynienia tylko z br dlatego nowy sub bedzie closed. Czytajac forum doszedlem do wniosku, ze dobrym wyborem dla mnie moze byc sub na Daytonie. Zalezy mi na w miare malej obudowie(bedzie szywna- klejona, skrecana i ze wzmocnieniami) oraz na muzykalnosci bez zamulania ale tez ze sporym zejsciem kiedy tego potrzeba. Czy ktos slyszal roznice pomiedzy RSS265HF 10" a RSS315HF-4 12" ? Z doswiadczenia wiem, ze sub im wieksza ma srednice tym nizej da sie go zestroic oraz ma wiekszego kopa. Sub bedzie wykorzystywany 60/30/10 na rzecz stereo/filmy/ps4. Slucham roznych gatunkow muzyki: od klasycznego rocka po jazz czy blues. Na glosnik mam do wydania max 1 tys. Co do napedu to obecnie posiadam Matronixa WST400TP (teoretycznie 400W, mozliwe ze zamienie kiedys na panel Irka tylko czy one sa jeszcze dostepne ?). Czytalem jeszcze pozytywne opinie o Beyma Power 12 ale patrzac na parametry slabiej wypada niz RSS315HF-4. W aucie mam MDS08 i gra calkiem przyjemnie za to kiedys zbudowany sub na gdn 120/30/8 potrafil namieszac przy filmach ale przy muzyce po dluzszym odsluchu meczyl. Obecnie zwazywszy na wymiary korzystam z suba sony SA-WMSP50 ale jego zejscie nie powala.

Obsluchani koledzy, co obecnie jest polecane w tym budzecie ? Czy 10" wystarczy do 25mk2? Jaka jest roznica pomiedzy RSS265HF a RSS265HO ?

Zamieszczone przez gomes Zobacz posta
    Zalezy mi na w miare malej obudowie
    to szukaj przetwornika co został zaprojektowany na ciężkiej masie drgającej. Mms dąży do nieskończoności.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez gomes Zobacz posta
    Jaka jest roznica pomiedzy RSS265HF a RSS265HO ?
    Nawet producent podaje ci w specyfikacji, że wersja HO jest dedykowana pod małe obudowy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

zwróc tylko uwagę na warunki pomiarowe efektywności. Ten przetwornika ma tak naprawdę efektywnosć 87.2 - 3 = 84.2 dB pod jednym Watem.

Skomentuj

Dzisiaj chcialem zasymulowac obudowe dla RSS265HO. EBP wyszlo mi 69 czyli glosnik nadaje sie do br oraz closed. Z symulacji wychodzi cos takiego

Czy da rade jakos ten glosnik zasymulawac w closed aby potrafil zagrac nisko ?
      Zastanawia mnie tez dlaczego tak malo jest diy konstrukcji na RSS265HO skoro wymaga mniejszej obudowy i przyjmuje sporo wieksza moc. Ponizej podsumowanie parametrow

RSS265HF-4 10" / RSS265HO-4 10"
      Impedance / Impedance
      4 ohms / 4 ohms

Re / Re
      3.5 ohms / 3.5 ohms

Le / Le
      0.96 mH @ 1 kHz / 1.74 mH @ 1 kHz

Fs / Fs
      25.6 Hz / 26.9 Hz

Qms / Qms
      3.06 / 4.02

Qes / Qes
      0.53 / 0.39

Qts / Qts
      0.45 / 0.35

Mms / Mms
      120g / 201g

Cms / Cms
      0.32 mm/N / 0.17 mm/N

Sd / Sd
      356.3 cm² / 349.7 cm²

Vd / Vd
      438.3 cm³ / 430.1 cm³

BL / BL
      11.43 Tm / 17.6 Tm

Vas / Vas
      54 liters / 29.4 liters

Xmax / Xmax
      12.3 mm / 12.3 mm

VC Diameter / VC Diameter
      64 mm / 64 mm

SPL / SPL
      87.8 dB @ 2.83V/1m / 87.2 dB @ 2.83V/1m

RMS Power Handling / RMS Power Handling
      350 watts / 600 watts

Usable Frequency Range (Hz) / Usable Frequency Range (Hz)
      22 - 1,000 Hz / 24 - 600 Hz

Skomentuj

Odradzam daytona. Taki miałem tego RSS265HF w closed 35L. Bez siły i bas raczej audiofilski, szybo się kończy. Obecnie mam Beyma Power 12. Jest siła i wykop, w filmach fajnie grach. Mógłby trochę niżej schodzić.
        A te symulacje to fikcja. To, że ładnie na nich wygląda nie oznacza, że Ci ten rodzaj basu podpasuje.

Zacznij od wymiany matronixa. Sam go miałem, on buczał, szumiał z tego co pamiętam jak nic nie grało. Zapytaj użytkownika Irek jak go poprawić.
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Czytalem o tej Beymie ale podobno jej brzemienie jest bardziej estradowe czyli tak jak piszesz ma niezbyt duze zejscie. Na forum juz w 2005 o tym glosniku byly posty. Czy przez te lata konstrukcja ulegla zmianie(znalazlem 2 wersje rozniace sie wygladem)?Nigdzie nie widzialem projektu tego power 12 w obudowie zamknietej. Producent zaleca 35l dla closed oraz 46 dla br wiec tutaj spelnia moje zalozenia malej budy. Chcialbym aby sub byl na pare lat dlatego budzet zwiekszylem do 1 tys. Dodatkowo chcialbym aby obudowa nie zajmowala za duzo miejsca stad proba uzycia lepszego przetwornika ale w closed. XLS odpada bo w muzie wolny i meczacy (plus dodatkowe koszta do membrany biernej), a moze IT MDS 10 ale to samochodowka i nie bardzo wiem jak sobie poradzi w domu. Mniejsza wersja w aucie spisuje sie bardzo dobrze ale jak kiedys odluchiwalem ja w salonie to juz tak dobrze sobie nie poradzila.

Wiem, ze tych tematow na forum bylo juz sporo ale nigdzie nie znalazlem bezposredniego porownania glownikow w budzecie 500-1000 zl ktory spelnilby moje zalozenia (szybki, niskie zejsie oraz buda max 50l). Czekam na dalsze propozycje doswiadczonych kolegow.

Co do Matronixa moja wersja nie buczy ale chcialbym podeslac do kogos aby sprawdzil jaka rzeczywiscie moca dysponuje koncowa oraz poprawic odracanie fazy bo to wedlug mnie nie dziala.
          Last edited by gomes; 23.09.2015, 19:13.

Skomentuj

Beymy były 2 wersje co najmniej
            Power 12 nie nadaje się do closed. Oni tak podają bo to teoretycznie samochodówka jest, ale zejście słabiutkie wtedy.
            Do 50L jest sporo głośników. Problem w tym, że na forum mało się pisze i raczej przewaga głośników jest tych tańszych.
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Czaruję...
            X