Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pora na nowe monitorki.... jakie przetworniki do ok 2 tyś za głosniki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pora na nowe monitorki.... jakie przetworniki do ok 2 tyś za głosniki

Witajcie

Powoli chyba czas zacząć się zastanawiać nad nowymi monitorkami, chciałbym zobaczyć wasze typy narazie bez podania moich żeby było obiektywnie :)

Założenie

- mały monitorek
    - niśkośrednio ok 13-16cm
    - budżet ok 2tyś na 4 przetworniki
    - zwrotnicą i obudową się nie przejmujemy

Czego szukam?

- ciepłego dźwięku

Pozdrawiam i czekam na jakieś propozycję bo ja już za dużo mam pomysłów, standardowych i szalonych
    Last edited by gucio.; 23.09.2015, 07:15.

Dodam tylko że budżet 2 tyś to absolutny max, nie ukrywam że nic się nie stanie jak będzie niżej.

Skomentuj

Ja bym spróbował D2905-9700 + Usher 8948a
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
        D2905-9700
        SS6600 bym wrzucił jeżeli budżet pozwoli. Na allegro bodajże są taniej.

Skomentuj

A może Satori mw16 + satori tweeter ?

Skomentuj

Zamieszczone przez PaPel Zobacz posta
            A może Satori mw16 + satori tweeter ?
            to połączenie mi chodzi po głowie ale z 13stką satori

Skomentuj

Satori nie da ciepłego brzmienia. Ushery dadzą. Więcej będzie zależeć od wysokotonówki w ocieplaniu, więc może jakiś Morel?
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tak tylko jest jeszcze jedno o czym nie napisałem i to mój błąd.

Monitorki chciałbym aby były małe, zastosowanie 6,5'' - 7'' głośnika powiększy je znacznie.

Najlepiej jak by były niewiele większe od Totemów stąd szukam też jakiejś 13stki

Nie ze względu na brak miejsca w pokoju, ale ostatnio podobają mi się małe monitorki na podstawkach
                Last edited by gucio.; 23.09.2015, 15:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                  Więcej będzie zależeć od wysokotonówki w ocieplaniu, więc może jakiś Morel?
                  Może Revelator + morel?
                  Ale w budżecie się chyba to nie zmieści... ale zależy o którego Morela masz na myśli.
                  Last edited by marian; 23.09.2015, 15:24.

Skomentuj

Jeśli ma być z ociepleniem to poszedłbym w taki zestaw:
                    http://audiotransducers.com/pl/poniz...el-et-448.html
                    http://audiotransducers.com/pl/13-14...-8-satori.html
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Również mogę koledze polecić głośniki SB ACOUSTICS

Sam mam monitory na nich a dokładnie na SB MW16P-8 SATORI
                      Przerabiałem już Usher Aurum Vifa Fountek
                      Lecz w Satori dopiero znalazłem swe brzmienie

Jak coś zapraszam na odsłuch

Skomentuj

A może jakieś opinie o AC-130mk2 ?

Skomentuj

Bardzo fajny głośnik na średnicy, ale na basie to marniutko niestety :/ Poza tym to nie jest 13-stka, tylko tak naprawdę 15-stka, kosz ma chyba 156mm średnicy.

Skomentuj

dołem się za bardzo nie przejmujmy może, zawsze może je wesprzeć subwoofer, tak jak obecne totemy chociaż nie jest konieczny.

Idealnym rozwiązaniem było by 13-16cm + wysoki który dało by się zgrać 1rz bez pułapek itp, max 2rz

Skomentuj

Zamieszczone przez Shizo
                              Odstępstwo od "tkzw. audiofilskiego dźwięku" w postaci "tkzw ciepłego dźwięku" czyli z definicji takiego z nadmiarem zamulonego dudniącego basu z przesłodzoną średnicą zagłuszającą detale.

Skąd taka potrzeba odstępstwa od neutralności jeśli można wiedzieć?

Widzisz, dla Ciebie ciepły dźwięk to zamulony dla mnie to właśnie naturalny dźwięk jest ciepły
                              Może to ja się źle wyraziłem

Szukam naturalności.

Skomentuj

Jak chcesz naturalnie to Satori 13 i CSS od Pharoha - ma chyba jeszcze jedną parę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shizo
                                  Odstępstwo od "tkzw. audiofilskiego dźwięku" w postaci "tkzw ciepłego dźwięku" czyli z definicji takiego z nadmiarem zamulonego dudniącego basu z przesłodzoną średnicą zagłuszającą detale.

Skąd taka potrzeba odstępstwa od neutralności jeśli można wiedzieć?
                                  A skąd Ci przyszło do głowy że tzw. Dźwięk audiofilski to super detaliczne brzmienie? Neutralność nie może być ocieplona?

Skomentuj

Jak dla mnie audiofile to częściej cmokaja na ten ocieplony. A jak coś jest neutralne i detaliczne to dla nich "cyfrowe" albo "tranzystorowe" które to epitety uznają nieomalże za obraźliwe.

Skomentuj

A co to znaczy ocieplony dzwiek?

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
                                        A co to znaczy ocieplony dzwiek?
                                        Długo już jesteś na DIYaudio i nie wiesz?
                                        Może czas zmienić forum?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X