Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica do monitorów na STX - prośba o sprawdzenie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica do monitorów na STX - prośba o sprawdzenie

Witam,
    przymierzam się do budowy swoich pierwszych kolumn, a że z samą elektroniką i drobnymi pracami w drewnie już parę razy miałem do czynienia, zrobienie kolumn na podstawie projektu nie stanowiłoby dla mnie aż tak wielkiego wyzwania. Postanowiłem więc spróbować sił projektując coś od podstaw.

Wybór padł na monitory na głośnikach STX-a: W.18.200.8.MCX oraz T.10.200.8.PCX. Obudowa wstępnie zaprojektowana, czas zatem na zwrotnicę. Po wielu zmaganiach wyszło mi coś takiego:

W projekcie zastosowałem cewki:
    L1 - 000-1905 Cewka ind. 0,250mH +/-3% 0,250Ω dr.1,00mm śr.26 dł.25mm
    L2 - 000-1505 Cewka ind. 0,500mH +/-3% 0,248Ω dr.1,20mm śr.48 dł.15mm
    L3 - 000-1093 Cewka ind. 0,250mH +/-3% 0,170Ω dr.1,20mm śr.42 dł.15mm

Prosiłbym o sprawdzenie zwrotnicy i ewentualną poprawę :)

1) PCX ma większą sprawność niż MCX, więc go lekko stłumiłem l-padem (ok. -3dB),
    2) Podbicie przy wyższych częstotliwościach w charakterystyce PCX-a chcę wyeliminować filtrem Czybyszewa,
    3) MCX ma dość nieciekawy rezonans w okolicach 5.2kHz, dałem pułapkę (trochę nietypową ),
    4) Obie charakterystyki miały się przecinać w -6dB.

Starałem się dość mocną filtracją w miarę możliwości spłaszczyć charakterystykę głośników, niestety miejscami fazy pomiędzy głośnikami się rozchodzą (na szczęście jeszcze przy dość dużych tłumieniach). Ale czy mimo wszystko, te przesunięcia fazowe nie będą miały bardzo znacznego wpływu na zgranie całości?

Ten pomiar wygłaczony czy to symulator zwrotnicy?

Skomentuj

Symulator, na razie zrobiłem projekt w LT Spice, żeby w razie ewentualnego poprawienia przez Was koncepcji nie okazało się, że wywaliłem 2 stówki w błoto.
      Symulacja uwzględnia rezystancję szeregową i indukcyjność cewek poszczególnych przetworników. Gdzieś widziałem aplikację w Spice'ie całego schematu zastępczego głośnika z uwzględnieniem parametrów TS. Jak będę miał czas i cierpliwość to podstawię do tego schematu i zobaczę, co z tego wyjdzie

Skomentuj

Musisz zskończyć obudowy i zamontować głośniki. Nastėpnie zrobić pomiary głośników i na bazie tego zabrać się za zwrotnicę. Taka niestety jest kolejność..😉

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
          Musisz zskończyć obudowy i zamontować głośniki. Nastėpnie zrobić pomiary głośników i na bazie tego zabrać się za zwrotnicę. Taka niestety jest kolejność..😉
          Zdaję sobie z tego sprawę i tak też zamierzam zrobić. Nie wątpię, że będę zmuszony wprowadzić jeszcze jakieś poprawki do zwrotnicy, bazując już na wrażeniach słuchowych i danych pomiarach konkretnych przetworników :P Jednak jeśli zrobiłem jakieś "kardynalne" błędy spowodowane brakiem doświadczenia, to powinno dać się zauważyć je już na etapie projektu :)

Skomentuj

Paweł wrzucał gotowy projekt podłogówek na tych głośnikach w obudowie Lusztiego, ktoś już też zrobił te kolumny w formie monitorów na tej samej zwrotnicy.
            Możesz sobie popatrzeć jak to wygląda tam i wyciągnąć wnioski do swojego projektu lub po prostu zwrotnicę skopiować i potem bawić się dalej w zwrotnicy skoro masz własny projekt obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Piter93 Zobacz posta
              Zdaję sobie z tego sprawę i tak też zamierzam zrobić. Nie wątpię, że będę zmuszony wprowadzić jeszcze jakieś poprawki do zwrotnicy, bazując już na wrażeniach słuchowych i danych pomiarach konkretnych przetworników :P Jednak jeśli zrobiłem jakieś "kardynalne" błędy spowodowane brakiem doświadczenia, to powinno dać się zauważyć je już na etapie projektu :)
              Bez docelowej obudowy i pomiarów w niej nie zrobisz poprawnie działającej zwrotnicy, to tak jakbyś jechał z kalkulatora...

Skomentuj

Czaruję...
              X