Mam w planioe wykonanie kolumienek na ARNach 150 w objetosci 16 l. Chce jednak zrobic je wysokie na 100 cm. Aby tego dokonjac musiałbym wstawic przegrode. Wówczas zasypał bym ją piaskiem. Czy nie wpłynie to na jakosc dziwieku??
Im konstrukcja cięższa tym lepiej(w granicach rozsądku oczywiście). W szczególności dla niskich tonówma to znaczenie. Będzie to zapobiegać rezonansom obudowy, także śmiało możesz piach tam sypać najlepiej morski piaseczek
nie robie tego ba tak mi sie podoba, tylko dlatego, ze musze wstawic przegrode aby zmniejszyc litrarz obudowy by zachowadz wymiary. A zbedna komore zasypie piaskiem.
Konstrukacja na 2 ARNach 150.
Ja tam sobie balast wrzuce w podstawkach pod monitorki. A skoro juz jestesmy przy materialach do tego celu to jesli ma ktos moze znajomego w wodociągach (JA ) to w oczyszczalni sciekow czesto uzywane sa kamyczki jako filkt kamyczki o roznej wielkosci fajne mozna se wykorzystac do tego celu.
zobacz moja konstrukcje, tez mam ARNy 150, i wysokosc kolumny 104 cm.... :), i bez zadnego dociazania. waga kolumny niecale 20 kg i mysle ze nie potrzebne jest dociazenie.
mam zrobione 2 komory, jedna na gorze dla wysokotonowego, i na dole - pusta.... :).
[ Dodano: 2005-01-18, 21:55 ]
Ukasz - masz jakis dobry pomysl na podstawki moze? :). ja myslalem nad takimi z jednej rurki chromowanej ( ewentualnie 2), i 2 deseczek, ale moze ktos ma lepszy pomys ... :)
Jeszcze pracuje nad kolumnami wiec zbytnio nie rozmyslalem nad podstawkami ale moją koncepcją jest: dac z mdfa gore i dol a rure zrobic z 4mdfów z zfrezowanymi ładnie okrąglutko krawędziami a wszystko pokryte szpachlą natryskową i lakierek na to. Oczywiscie w srodku tych 4 mdfów balaścik jakis a wszystko an kolcach i podstawce marmurowej i full wypas tylko musze sobie pokoik przemeblowac najpierw
tylko ze piasek trzeba dobrze wysuszyc i wyprazyc zeby pozbyc sie zyjacego w nim syfu i trzeba go wrzucic do worka foliowego i dopiero do kolumny bo inaczej zacznie gnic !
kup sobie cegłe i ja przykrec od wewnatrz bedzie mniej roboty niz z piaskiem
[quote="greg00"]zobacz moja konstrukcje, tez mam ARNy 150, i wysokosc kolumny 104 cm.... :), i bez zadnego dociazania. waga kolumny niecale 20 kg i mysle ze nie potrzebne jest dociazenie.
mam zrobione 2 komory, jedna na gorze dla wysokotonowego, i na dole - pusta.... :).
a czy taka pusta komora nie wprowadza rezonansów??
hm,. juz nie pamietam jaki jest litraz pustej, robilem tak zeby na 2 arn'y zostalo ok 16-17L no i tak wyszlo. a te scianki przegradzajace mam wsadzone po ukosie zeby nie bylo fal stajacych hehe:), za duzo sie o tym naczytalem, ale to pewnie i tak nic nie dalo...., no ale jest....
Mam dobrego pomysla co do dociazania piaskiem. Otóż chodzi generalnie o to aby piasek na obciazanie mial najwiekszą gęstość nasypową. I ja wiem jak to zrobić. jako ze z wyksztalcenia jestem budowlancem to powiem wam jak to sie robi. W betonie generalnie chodzi o to aby zmieścić jak najwiecej kruszywa w jednostce objętości i dopiero pozostalą niewielką ilość porów wypelnić wodą, cementem i ewentualnymi dodatkami. Czasami dodaje się nawet popiołów aby max wypelnic pory najdrobniejszą frakcją - oczywiscie mowa tu o betonach wykonywanych w betoniarniach, o duzych klasach wytrzymałości a nie takich zrobionych w przydomowej betoniarce. Aby uzyskać efekt wypelnienia jam miedzy wiekszym kruszywem, kruszywem mniejszym liczy sie tak zwane "stosy kruszywowe". Są to wykazy ile kilogramów danej frakcji kruszywa nalezy wymieszać aby uzyskac max szczelne wypełnienie jam (np frakcja 0,063mm-2mm - 30kg/100kg gotowego betonu, 2mm-4mm - 25kg/100kg gotowego betonu itd). Moge policzyc taki stos okruchowy dla podstawowych frakcji stosowanych w betoniarniach (np wszystkie frakcje od 0,063mm (ponizej to sa juz pyły) a np 16 mm). Teraz wystarczy udac sie do najblizszej betoniarni i poprosic o troche frakcjonowanego kruszywa, jesli jest mokre to wysuszyc, odwazyc odpowiednia ilosc danych frakcji, wymieszac -i tu uwaga- koniecznie zawibrować (np udezając w obudowę) tak aby objętość kruszywa nie chciala się juz zmniejszać jednak ani sekundy dłuzej! ( mozna spowodować ponowne rozwarstwienie frakcji ). Postaram sie dac wyniki niedługo. czesc
Skomentuj