Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JAMO S608 - poprawa brzmienia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JAMO S608 - poprawa brzmienia

Witam wszystkich kupiłem ostatnio okazjonalnie używane kolumny JAMO S608. Niestety ich dźwięk głównie w średnich rejestrach nie jest zbyt ciekawy. Blaszany i zamulony w porównaniu z moimi starymi monitorami CANTON QUINTO 530. Czy może doradzicie fachową wiedzą czy byłaby możliwość troszkę ocieplić i wyostrzyć barwę z tych 3 głośników średniotonowych czy może pomyśleć i wstawić inne przetworniki. Kolumny bardzo mi pasują wizualnie, smukłe słupki, głośnik niskotonowy z boku 25cm też daje radę.
    Szanuję twórców tej konstrukcji i wiem, że fabrykę czasem ciężko poprawić, ale może macie jakieś ciekawe pomysły. Kopułka wysokotonowa też nie jest wysokich lotów.
    Głośniki średniotonowe są o impedancji 8 Ohm, natomiast wysokotonowiec bodajże 4 Ohm.
    W załączeniu kilka zdjęć poglądowych z obmiarami i budową zwrotnicy. Aha nadmienię komora głośników średniotonowych jest wspólna, ale odseparowana od wysokotonowca i basowego.

Myślę że bez możliwości wykonania pomiarów samodzielnie niczego nie poprawisz.
    Jedyne co można tutaj zmienić bez większej ingerencji to nowa zwrotnica.To samo jeśli chciałbyś zmienić głośniki to niezbędna będzie nowa zwrotnica którą trzeba zaprojektować tylko na podstawie pomiarów.

Skomentuj

Zamieszczone przez mj_misza Zobacz posta
      Blaszany i zamulony w porównaniu z moimi starymi monitorami CANTON QUINTO 530.
      Te Cantony to nie byle jakie kolumny i watpie abys jakakolwiek zmiana w tych Jamo zblizyl sie do jakosci Cantonow. Szkoda kasy i czasu.

Skomentuj

Nie zawsze rozmiar ma znaczenie :)

Skomentuj

Te kapcie Jamo z klasyczna kopulka na srednicy w Cantonach nie maja zadnego startu.

Skomentuj

Słyszałem kiedyś podobne kolumny tylko większe też z kopułką na średnicy i grały świetnie, teraz już się prawie nie stosuje kopułkowych średniaków.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
              teraz już się prawie nie stosuje kopułkowych średniaków.
              Bo sa drozsze w produkcji od zwyklych sredniakow. Poza tym sa to kopulki miekkie, a aktualna propaganda twardomembranowcow lansuje jedynie sluszne metalowe membrany czy ceramiczne.

Skomentuj

Gdzieś chyba gadaliśmy na forum albo ja gdzieś czytałem na temat wielu wad kopułkowych średniaków, swego czasu chciałem zrobić coś podobnego tylko z basem 8 albo 10 cali w podłogówce.

Skomentuj

Nie ma rozy bez kolcow :)

http://aos-lautsprecher.de/deutsch/news.html

Skomentuj

Takie modowanie można przeprowadzic jesli mamy jakas solidna baze, czyli albo jakies bardzo fajne skrzynki + np sredniak czy wysokotonowka ktora nam trafia w gusta, wtedy mozna pokusic sie o wymiane basow i nowa zwrotnice, lub gdy mamy dobre basy wtedy wymianiamy kopulke i robimy zwrotke, ale niestety w przypadku tych jamo nie mamy takiej solidnej bazy
                    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

i do wymiany są 3 głośniki na kolumnę

Skomentuj

A tu niemal chwalą http://audio.com.pl/testy/stereo/zes...kowe/348-s-608

Skomentuj

Gdzie chwalą ? Grzecznie jest napisane "w tym przedziale cenowym" :) poza tym widać co się tam na średnicy dzieje nawet na osi głównej...

Skomentuj

Rzeczywiście chyba odpuszczę jakiekolwiek modyfikacje, jedynie co mi zostaje to słuchanie muzyki w duecie tych dwóch kolumn i przyznam że dobrze się uzupełniają. Dzisiaj cały dzień kombinowałem z różnymi ustawieniami, wzmacniaczami i powiem że monitorki + podłogówki dają radę.
                            JAMO - wysokie przytłumione, średnie blaszane strasznie zamulone i wycofane (ale niezastąpione przy np. trąbkach), niskie dosyć dobre
                            CANTON - wysokie piskliwe lecz wyraźne, średnie czyste i naturalne, niskie hmm zgrabnie i energicznie.

Skomentuj

No nie ma się co dziwić że średnie wycofane jak są 5dB niżej a wysokie wy**ne do góry, spójrz na pomiary tych Jamo.
                              Skoro Ci się nie podoba góra w cantonach to może tam zrób modyfikację wymieniając głośnik wysoko tonowy.

Skomentuj

Czaruję...
                              X