Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa suba do KD!!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa suba do KD!!!

Witam.
    Po ostatnim zakupie KD wpadłem na pomysł zbudowania samemu sub. Zbudowania samemu dla tego że leży u mnie prawie całkiem nowy głośnik 25cm o dość sporej mocy a mianowicie MTX thunder 9510-44 poco ma się marnować. Tylko teraz pytanie jaki wzmacniacz do tego by zastosować?? Jakie wymiary skrzynki??(wymiary są podane w specyfikacji jakich by użyć ale może coś innego doradzicie, lepszego). Ogólnie jakieś przydatne rady.

specyfikacja głośnika http://international.mtx.com/i/mtxco...a_T9510-44.pdf

Przy takim QTSie to obudowa zamknięta, wpisz parametry do winISD i popatrz jak kształtuje się charakterystyka.

Skomentuj

Obudowy masz już podane w PDF-ie którego zalinkowałeś.

Skomentuj

No tylko trzeba spojrzeć w winISD bo do auta mogli je pozmniejszać a w domu mozna sobie pozwolić zwiększyć nieco litraż.

Skomentuj

Te 750W to według norm samochodowych ( wszystko razy 4 ) ?

Skomentuj

pisuje wszystkie parametry do winisd i niestety brak kilku parametrów przez co nie mogę zapisać :/
            brak Le, fLe, Hc, Hg

Skomentuj

Nie trzeba.
              Potrzebne są tylko:
              Qes
              Qms
              (Qts program sam policzy z dwóch parametrów podanych wyżej)
              Fs
              Vas

Skomentuj

po wstępnym wyliczeniu w programie wyszło że prze zamkniętej skrzyni powinno być 51,4L

Skomentuj

Zamieszczone przez ArekBinek Zobacz posta
                  po wstępnym wyliczeniu w programie wyszło że prze zamkniętej skrzyni powinno być 51,4L
                  Nie wyszło :) program dopasował litraż do płaskiej charakterystyki, pobaw się, pozmieniaj pojemność, pooglądaj wykresy.

Skomentuj

Program dopasował litraż obudowy wg jakiejś preferencji wyglądu charakterystyki. Jak napisali koledzy wyżej, pozmieniaj litraż, zobaczysz jak zmienia się charakterystyka częstotliwościowa. Zwróć uwagę na wyraźne zaznaczoną linię -3dB, jest ona wyznacznikiem pasma przenoszenia całej kolumny. -3dB oznaczają tyle, że przy tej częstotliwości wystąpi już słyszalny spadek głośności w porównaniu do częstotliwości powyżej.

Ogólnie, dopierając litraż (a w przypadku obudowy br, także strojenie tunelu) możesz uzyskać różne efekty, w zależności na czym Ci zależy: płaska charakterystyka przenoszenia, jak najniższa częstotliwość przenoszenia lub podbicie w okolicach przed częstotliwością odcięcia. WinISD bierze pod uwagę także częstotliwość rezonansową głośnika, co będzie się objawiało pewnym zniekształceniem wykresu w okolicy tej częstotliwości.

Skomentuj

Czy mógł bym poprosić kogoś o wyliczenie jak najlepszej skrzynki zamkniętej do mojego głośnika, ponieważ raz mi wyszło 51L , potem jak robiłem w winisd pro to lepiej nie mówić. A litraż z pdf jest około 29L. Będę próbował jeszcze sam powyliczać ale nie wiem co to wyjdzie :/

Skomentuj

Czaruję...
                      X