Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeróbka subwoofera z zestawu Genius 5.1 5000 - proszę o rady

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przeróbka subwoofera z zestawu Genius 5.1 5000 - proszę o rady

Na wstępie chciałbym się przywitać gdyż to mój pierwszy post. Do tej pory przeglądałem forum jako niezarejestrowany użytkownik, głównie gotowe konstrukcje przy których po prostu szczena opada :)

Zainspirowany efektami i dobrą zabawą przy budowaniu własnego sprzętu postanowiłem i ja zacząć raczkować w temacie.

Jestem w posiadaniu zestawu Genius 5.1 5000 który legitymuje się skromnymi parametrami:

Model - SW-HF5.1 5000
    System dźwięku - 5.1
    Moc całkowita - 150 W (RMS)
    Moc głośników - 4 x satelita 15 W (RMS) - dwudrożne
    1 x centralny - 15 W (RMS) - dwudrożny
    1 x subwoofer - 75 W (RMS) - jednodrożny

Zestaw jest używany do komputera i telewizora (muzyka, filmy) jako zestaw 2.1 w pokoju około 10m2.

Pomyślałem że chciałbym spróbować przerobić subwoofer, tzn zbudować nowy od podstaw na podzespołach obecnego.

Zabrałem się za rozkręcenie subwoofera i w środku znalazłem:

- głośnik o wymiarach 16cm 75w 8 Ohm
    - TDA7294

Moje oczekiwania to bardziej ciepły i miękki bas, mniej dudniący, tak by przy normalnym (nie głośnym, poniżej połowy potencjometra) słuchaniu muzyki był możliwie dobry jakościowo i przyjemny dla ucha.

Moje pytania i wątpliwości:
    1. Czy da się z tego zbudować coś lepszego? Jeżeli tak to...
    2. Jaki polecacie zastosować głośnik (model, moc ile Ohm)? Czy różnica w odsłuchu będzie wyraźnie lepsza na tle serii?
    3. Jestem w posiadaniu głośnika STX GDN-22-120-4-SS, czy nadawałby się on do budowy na wyżej przedstawionych podzespołach? Naczytałem się trochę o TDA7294 w sieci jednak jako laik znajduje sprzeczne informacji co do wymaganej impedancji. Ten głośnik ma 4 Ohm a w serii jest 8 Ohm. Czy te bebechy dałyby sobie radę z tym głośnikiem? Czy może uwaliłbym wzmacniacz przegrzewając go (wyczytałem że ten układ jest jakby stworzony na 6 Ohm).

To chyba na chwilę obecną tyle. Prosiłbym o wszelkie sugestie, podpowiedzi, za i przeciw.

Pozdrawiam :)

1) Jeśli chciałbyś zrobić jakąś nową skrzynię dla starego głośnika z Genius-a, musiałbyś zrobić pomiary tego głośnika. Niestety średnica, moc i impedancja głośnika nie są wystarczającymi parametrami to obliczenia obudowy.
    2) Myślę, że każdy komercyjny sprzęt, przy odrobinie dłubanka powinien zabrzmieć lepiej. To też jest jakaś forma DIY :P
    3) TDA7294 doskonały nie jest :P Ale jest to bardzo prosty wzmacniacz o dość przyzwoitych parametrach, który spełnia oczekiwania większości początkujących. Oczywiście to hi-endu nie da się go zaliczyć, ale dla początkujących daje radę :) Nie jest zbyt drogi ani skomplikowany, a Ty w dodatku masz już gotowy układ. Jeżeli jest to układ z jedną kostką, to możesz go podpiąć pod 4 ohmy (tak podaje karta katalogowa). Układ zmostkowany potrzebuje już obciążenia co najmniej 8 ohm - podłączenie tylko 4 ohm spowoduje, że każdy wzmacniacz będzie obciążony tylko 2 ohmami, co jest niedopuszczalne :)

4) Sugestia 1:
    Na Twoim miejscu ściągnąłbym WinISD, zasymulował obudowę (br lub closed). Głośnik i wzmacniacz już masz, więc wystarczy tylko kupić płyty (materiał na skrzynię ~30L to wydatek ok. 20zł w sklepach typu Obi, Casto, Leroy :thumbup: ).

5) Sugestia 2:
    Przejrzałeś forum?
    http://diyaudio.pl/showthread.php/60...DN-22-120-8-ss
    http://diyaudio.pl/showthread.php/23...SS-co-poprawic

Skomentuj

Czyli ogólnie sugerujesz że warto się tym zająć i jest szansa na coś lepszego niż seria? :)

Nie chce używać starego głośnika Geniusa. Chciałem użyć głośnika który mam (STX GDN-22-120-4-SS) ewentualnie kupić inny.
      Ten STX który posiadam ma 4 ohm, kostka TDA jest jedna wiec z tego co piszesz jednak go nie wykorzystam i potrzebuje innego głośnika.

Zatem jaki głośnik najlepiej kupić do tego układu?

Skomentuj

Jeśli jest jedna kostka TDA to spokojnie możesz tego STX GDN-22-120-4-SS podpinać.
        Patrząc na napięcia transformatora to z tego TDA pójdzie dym przy większej mocy. Poza tym do 8 cali to lepiej coś mocniejszego 100 -120W RMS / 4 ohm.
        Jeśli głośnik do subwoofera do domu to najlepiej 4 ohm , łatwiej wtedy dobrać wzmacniacz czy panel.
        Tak może wyglądać Twój wzmacniacz jak troche głośniej zrobisz:
        Last edited by BIG ROMAN; 09.10.2015, 08:49.

Skomentuj

@Deaem
          Z tego, co napisałem, wynika, że pojedynczego TDA możesz podpiąć pod tego STXa.

@BIG ROMAN
          Dlaczego przy większych głośnościach miałby uwalić tego TDA? Napięcie 27V po wyprostowaniu da nam jakieś 38V, maksymalne dopuszczalne napięcie zasilania TDA wynosi 50V, a najlepiej mieścić się w 40V.

Przy wyższych napięciach zasilania potrzebny jest mniejszy prąd do uzyskania tej samej mocy wejściowej, więc co za tym idzie kostka powinna się mniej grzać.
          Trafo też jest wystarczające, na jeden odczep przypada jakieś 75VA, więc przy napięciu symetrycznym powinno wytrzymać do 150VA na obciążeniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Piter93 Zobacz posta
            @Deaem
            Przy wyższych napięciach zasilania potrzebny jest mniejszy prąd do uzyskania tej samej mocy wejściowej
            Ciekawa teoria :-)

Dla 4 ohm proponował bym niższe napięcie i będzie OK.
            Jednak przy tak wysokim napięciu to przy mocniejszym graniu kostka się będzie nagrzewała i nie będzie w stanie oddać ciepła na radiator.
            Objawy będą takie że zacznie dziwnie strzelać w głośniku a potem strzeli sobie TDA .
            Last edited by BIG ROMAN; 09.10.2015, 09:54.

Skomentuj

Wzmacniacz ma moc ~100W. Żeby uzyskać tę moc przy 10V potrzebujemy 10A, przy 20V jest to tylko 5A. Teoria?

Skomentuj

A od czego zależy jaki prąd popłynie ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Wyznacznikiem jest impedancja głośnika !
                Stąd też inna moc przy głośniku 8 ohm i inna moc przy 4 ohm.
                I żeby ograniczyć moc wzmacniacza reguluje się to napięciem zasilania.

Skomentuj

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
                  Wyznacznikiem jest impedancja głośnika !
                  Niewątpliwie.

Dopiero teraz wczytałem się w kartę katalogową TDA, wcześniej waliłem z pamięci
                  Faktycznie, przy tym trafo przy maksymalnej mocy TDA pewnie walnie, zwracam honor :)

Note (***): Limited by the max. allowable current.

Skomentuj

No dobrze, skoro obaj dajecie mi zielone światło to wykorzystam tego STX'a

Skomentuj

Czaruję...
                    X