Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seas W26FX001

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Seas W26FX001

Na wstępie rzucam luźną propozycję by stworzyć dział np. baza głośników, gdzie można by dyskutować na temat każdego z przetworników. Co Wy na to? :)

Seas W26FX001

Dane: http://www.seas.no/index.php?option=...=49&Itemid=359

A teraz do sedna, chodzi mi po głowie "uzupełnienie" moich 2W o sekcję niskotonową. Bardzo podoba mi sie granie ST728 i W18E001 i zastanawiam się nad dodaniem Seas W26FX001.
    Co sądzicie o nim - miał ktoś z tym excelem do czynienia i może się wypowiedzieć?
    Docelowa aplikacja "oczywiście" w TL
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

duży minus za wysokie Rms .
    Ja bym poszukał czegoś innego :)

Skomentuj

Warto poszukać przetwornika o wysokim Qms oraz i względnie małym Qes. Małe straty mechaniczne i przetwornik dobrze kontrolowany przez wyjscie wzmacniacza, o ile wzmacniacz "dobry".
      Teraz rozmawiamy tylko o liniowych parametrach. Zostały jeszcze ze 3 rzeczy do ustalenia jak odpowiedź częstotliwościowa, parametry nieliniowe i zastosowanie przetwornika, tutaj widzę TL. Gdzieś czytałem o preferowanych parametrach przetworników pod te obudowy, nie pamiętam...

Skomentuj

Dzięki za odpowiedźi.
        raven1985, czy taka wartość rms już na starcie dyskryminuje ten przetwornik?
        El_liero, to o czym piszesz jest dobrą "wskazówką" na znalezienie odpowiedniego woofera.
        Niemniej czekam na opinie osób które miały z tym konkretnym głośnikiem, empirycznie do czynienia.
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

http://www.sbacoustics.com/index.php/products/woofers/

http://www.sbacoustics.com/index.php...cts/subwoofer/

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
            raven1985, czy taka wartość rms już na starcie dyskryminuje ten przetwornik?
            Nic nie dyskryminuje
            Jak Ci pasuje charakter basu tego seasa (masz 18cm ) to bierz bo to na pewno bardo dobry głośnik :)
            No i będzie wizualnie pasował.
            Mi jednak charakter basu z tych seas-ów nie psuje (słuchałem l22 i l26 mają podobne TS-y i rms , qms więc charakter basu będzie taki sam zresztą pisał to gdzieś Yoshi bo miał porównanie l22 vs w22 )

Ja tradycyjnie polecę ... TIW200 *2 (wiem wiem nudny jestem

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              Ja tradycyjnie polecę ... TIW200 *2
              to bardzo prawdopodobne, że woofer, nad którym pracuje spodobałby ci się dla dolnych rejestrów :)

A swoją drogą jak opiszesz raven charakter dolnych rejestrów seasa i visatona?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                A swoją drogą jak opiszesz raven charakter dolnych rejestrów seasa i visatona?
                seas taki "pusty bas" , wszystko brzmi tak samo na jedno kopyto bez zróżnicowania , nudny , brak "dynamiki ", "uderzenia"
                a tiw to przeciwieństwo tego seasa :)
                Podobnie jak ten seas gra aluminiowy dayton .
                Tak samo wysoki rms (alu karkas ) niski qms .

Mam teraz małego subika na alu wavecor-ze ten jest bardzo miękko zawieszony (qms 19 )
                i bas bardzo fajny :)

Nie na temat...
                to bardzo prawdopodobne, że woofer, nad którym pracuje spodobałby ci się dla dolnych rejestrów
                Jak zagra lepiej to będę pierwszym klientem :)

Skomentuj

Podyskutujmy o innym przetoworniku.
                  Ktoś może podać przykład przetwornika niskotonowego z bardzo wysokim Qms >8 ?

Skomentuj

http://www.wavecor.com/html/sw215wa01.html qms 12 i inne subbasy tej marki

Skomentuj

Takie znalazłem:

http://loudspeakershop.eu/glosnik-sc...00-p-2136.html
                      http://loudspeakershop.eu/glosnik-vi...04-p-2390.html
                      http://loudspeakershop.eu/glosnik-vi...04-p-2392.html

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                        http://loudspeakershop.eu/glosnik-sc...00-p-2136.html
                        Tego scana sluchalem w wielkim subie TL.

Skomentuj

Dawał radę ? Jak na suba to chyba mu troche wychylenia brakuje

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                            Dawał radę ?
                            W tej obudowie chyba nic nie dawalo rady :P tzn bas potezny, niski, ale szybko sie glosniki konczyly. Rozne glosniki.

Skomentuj

Mi jednak charakter basu z tych seas-ów nie psuje (słuchałem l22 i l26 mają podobne TS-y i rms , qms więc charakter basu będzie taki sam zresztą pisał to gdzieś Yoshi bo miał porównanie l22 vs w22 )

Ja tradycyjnie polecę ... TIW200 *2 (wiem wiem nudny jestem
                              Charakter jest ogólnie podobny jednak oba głośniki stroi sie nieco inaczej co daje finalnie inny rezultat. L22 grać będzie w nieco za dużej obudowie ok 35L dla wersji 4xp, bo przecież 35L to i tak mało, przez co bas będzie miał bardziej ospały i mięsisty charakter ale sprawi wrażenie większego niż jest w rzeczywistości. "Impuls" mimo pogorszenia będzie do zaakceptowania bo ogólny charakter brzmienia będzie fajny.

Natomiast przy L26 mało kto zdecyduje się dać w dużą obudowę i poprzestanie na ok 75L przez co głośnik zagra lżejszym, mniej mięsistym basem a wrażenie będzie takie, że jest tego basu mniej niż w rzeczywistości.
                              Niestety ta zależność tyczy się tez innych głośników np to samo było przy revelatorze 22 vs 26. Tak subiektywnie wydaje sie ze 22 mocniej basuje niż 26

TIW 200 jest dobrym głośnikiem ale po kilkukrotnym kontakcie z nim, szczególnie poprzedzonym kontaktem z innymi 22jkami, stwierdzam że ten głośnik nie jest aż taki super.
                              Jego mankamentem są parametry TS. W OZ nie oszukujmy się, nie oferuje zejścia jak konkurencja. Byle seas L22 w BR daje lepsze wrażenia. Natomiast dając TIWa w BR, bas zaczyna się ciągnąć. Jest go za dużo i nie tego co trzeba, nadal nie ma dobrego dołu a jest dużo wyższego basu. Ten głośnik ma sens w zasadzie tylko w OZ gdy a) godzimy się na gorsze zejście ale mamy super dynamikę i najlepsze zejście jak na 22jke w OZ , b) dajemy aktywną korekcje i 2 głośniki na stronę bo jeden to jest za mało efektywny na takie zabawy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

update: btw OZ to chyba TIWa przebije wavecore 22 . Co prawda ma 4 ohm ale przy 1 sztuce na kolumnę to nie problem .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                że ten głośnik nie jest aż taki super.
                                Żaden nie jest super
                                Pewnie, że ma wady o których piszesz .
                                Ale mi się podoba jego charakter grania , nie samym zejściem człowiek żyje
                                Kolejną jest, że musi być cięty dość nisko bo średnicy to on nie gra więc silny średnio tonowy się przydaje .

Jest go za dużo i nie tego co trzeba, nadal nie ma dobrego dołu a jest dużo wyższego basu.
                                Tak na początku się zaraziłem z nim do BR-u .
                                Ale po wycięciu piku impedancji który podbija w zwrotnicy cały wyższy bas o 2dB ( zależy od rezystancji szeregowej cewki )
                                jest znośny i w BR :)
                                wavecore 22
                                To może być ciekawy zawodnik ale SPL jest żenujące i chyba bije nawet TIW-a pod tym względem
                                dwa to za jego cenę mam prawie 2 tiwy

Ciekawy jeszcze może być :
                                http://www.seas.no/index.php?option=...ers&Itemid=506
                                Nie ma alu karkasu (niskie rms, qms 5 ) jako chyba jedyny z oferty seasa :)
                                Ale on chyba tylko do aktywnej korekcji albo MB.

Skomentuj

Taki zawodnik wagi cieżkiej -Mms 173g

Skomentuj

Wavecore http://www.wavecor.com/html/sw215wa01.html
                                    imponujący Qms, jego zawieszenie musibyć podatne jak mało które. Ogółnie z opisu producenta, wszystko się chwali oprócz:
                                    Rigid air-dried paper cone to ensure piston motion even at high levels - for reduced distortion - sciema
                                    Rigid steel chassis with ... - stalowa powoduje wyciekanie/zwarcia linii pola magnetycznego, obniżenie B>Bl> efektywność i inne liniowe parametry.
                                    Black plated motor parts for better heat transfer to the surrounding air - to akurat działa na odwrót, zwiększa rezystancję termiczną między otoczeniem... hehe

Ale subek na piątkę. Z chęcią posłuchałbym podobnego tylko na aluminiowym karkasie, bez dekompresji przez środek rdzenia, bez otworów w koszu pod dolnym zawieszeniem i z innym dolnym zawieszeniem i porównał oba.

Ogólnie Qms należy tłumaczyć jako wskaźnik/parametr odpowiadający za stopień tłumiania drgań układu na czynnik pobudzajacy, impuls.

Np. po stuknięciu młoteczkiem w membranę:
                                    -przetwornika o dużym Qms - czas zanim drgania zostaną całkowicie stłumione jest długi,
                                    -przetowrnika o małym Qms - czas zanim drgania zostaną całkowicie stłumione jest krótki.

Skomentuj

Np. po stuknięciu młoteczkiem w membranę

Ja mam kolejnego kandydata, chcę go zaaplikować w TL. Co o tym sądzicie?

SS 26W/8861T00

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Spurek jak jesteś taki czuły, zawsze, możesz rozrysować elektryczny schemat zastępczy przetwornika, obliczyć transmitancję, operatorówka, Laplace i narysować piękny wykresik oscylacji periodycznych.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X