Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Naprawa Revelatora 990000

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Naprawa Revelatora 990000

Problem jest taki , że obłamał się jeden z terminali głośnika . Czy można kupić nowy ( gdzie ? ) , czy można go zastąpić jakimś dorobionym np. z miedzi ? i najważniejsze jak się do niego dobrać , wystarczy odkręcić front ? Proszę o pomoc ! A poza tym , jak można montować takie gówn. końcówki do takich drogich głośników ?

pokaz zdjecie
    prawdopodobnie cewka jest wklejana na plastikowa podkladke, wiec trzeba by wymieniac calosc

Skomentuj

Nie Ty pierwszy, nie ostatni. Mi tez się to zdarzyło w ss. W moim przypadku (hds tw) odkręciłem panel i podkleiłem i dolutowałem taśme miedziana (przewód głośnikowy jak widać na foto) Ma ona tę zaletę, że jest płaska i dosyć mocna no i można ja podkleić na "superklej" do magnesu i jest trwalsza od oryginalnego suportu.

Skomentuj

a jak pisalem "nie dawaj tak grubego kabla bo terminal urwiesz!" to nikt wierzyc nie chcial :p

Skomentuj

Przegrzewacie terminale. One siedzą w plastiku i bardzo łatwo je nagrzać do tego stopnia że się "luzują".

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
            Przegrzewacie terminale. One siedzą w plastiku i bardzo łatwo je nagrzać do tego stopnia że się "luzują".
            Nie w moim przypadku. Ja miałem "za gruby przewód" :rolleyes: W ET338 nie było z tym problemu ale tam są terminale po byku fest... :razz:
            Ale jest to możliwe o czym piszesz jak się nieumiejętnie lutuje :cool:
            Last edited by Spurek; 18.10.2015, 19:03.

Skomentuj

Faktem jest jednak ze te terminale w głośnikach robione są cholernie budżetowo, a przecież nie było by problemu by to zrobić porządnie :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                a jak pisalem "nie dawaj tak grubego kabla bo terminal urwiesz!" to nikt wierzyc nie chcial :p
                To podstawowy blad- za gruby kabel
                Szczegolnie problematyczne w ca gdzie drganie auta potrafi ułamac terminal

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta

A to kolejny
                Przegrzanie terminala, nieumiejętne lutowanie i przez to odlutowuje sie lica od terminala
                Last edited by lklukasz; 18.10.2015, 20:37.
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  Dopóty, dopóki siedział tam ET338, było wszystko ok, mogłem dokonywać kombinacji alpejskich i nic się nie działo z terminalami, natomiast po przesiadce na ss problem oderwanego terminala objawił się niemal natychmiast. A nie obchodzę się z głośnikami jak kowal więc to o czymś świadczy jeśli chodzi o te terminale w ss. Mój przewód na tw to procab 1.5mm2 więc w sumie normalny, tylko jakoś się terminal urwał...

Skomentuj

Trzeba było go z gumy obrać
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Szczegolnie problematyczne w ca gdzie drganie auta potrafi ułamac terminal
                      Jakie stosujecie przekroje na wysoki/niski w monitorach z basem powiedzmy 15-18cm ? I kiedy wchodzicie na jakieśgrubsze przewody (4mm2 etc) ?
                      Last edited by gi; 18.10.2015, 22:27.

Skomentuj

Trzeba było go z gumy obrać
                        Stary, jest obrany ale tu chodzi o to, że jak przypadkiem lekko niechcacy naprezy sie przewod i terminala juz nie ma. Dlaczego taki np. morel potrafi dac porządne terminale. Nawet w naszym "rodzimym" gdwt terminale są pancerne...

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                          Jakie stosujecie przekroje na wysoki/niski w monitorach z basem powiedzmy 15-18cm ? I kiedy wchodzicie na jakieśgrubsze przewody (4mm2 etc) ?
                          Dla takich monitorów w zupełności wystarczy 1,5mm2
                          Dla 8" mysle, ze 2,5mm2 bedzie ok

Kable od wzmaka do kolumny mogą miec 2,5mm2

0,75mm2 dla takiego tweetera ktory i tak nie jest w stanie przyjąć wiecej jak 10W to i tak duzo

Nawet jak sie ktos uprze na kable 1,5mm2 na tweeter w przypadku ca to robie tak
                          Do samego glosnika lutuje/wkładam wsuwki z cienkimi kablami dlugosci 10-15cm a dalej łącze za pomocą kostki z grubszymi
                          Tak mam u siebie
                          Sa genialne kostki molex na Allegro po ok 6zl
                          Last edited by lklukasz; 18.10.2015, 23:41.
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak się przyglądam temu revelatorowi, to może nie będziesz musiał go rozbierać...
                            Może wystarczy sie "wpiąć" np tak jak ja taką taśma miedzianą w miejsca, które Tobie zaznaczyłem na czerwono. Tylko musiał byś sprawdzić omomierzem, czy to są odizolowane, wystające miejsca biegunów. Jeśli tak, to zrobisz to prawie bezinwazyjnie, tylko musisz to ewentualne zgrubienie uwzględnić w otworze obudowy. Tylko nie grzej za mocno i za długo lutownicą tych miejsc...

Last edited by Spurek; 19.10.2015, 00:08.

Skomentuj

Rozebranie tych głośników to żaden problem
                              Na froncie sa małe srubki i masz dostęp do cewki i terminali

Mozesz dolutowac kawałki kabli
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Te terminale są źle zaprojektowane. Są na szerokiego konektora a potem jest przewężenie terminala i on tam właśnie się łamie. Totalna głupota. Już lepiej jakby było na wąski konektor bo na nim wtyka sie tak mocno nie trzyma i jak trzeba ją zdjąć to by nie było takiej szarpaniny jak na szerokim.

Skomentuj

Bo na terminalu i wsuwce jest zapinka
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wielkie dzięki Wszystkim za pomoc . Faktycznie , po odkręceniu frontów jest dostęp do terminali , można je wyjąć i wymienić . Ja wymieniłem na nowe , wycięte , nomen omen ze starego talerza perkusji :)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X