Problem jest taki , że obłamał się jeden z terminali głośnika . Czy można kupić nowy ( gdzie ? ) , czy można go zastąpić jakimś dorobionym np. z miedzi ? i najważniejsze jak się do niego dobrać , wystarczy odkręcić front ? Proszę o pomoc ! A poza tym , jak można montować takie gówn. końcówki do takich drogich głośników ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Naprawa Revelatora 990000
Collapse
X
-
Nie Ty pierwszy, nie ostatni. Mi tez się to zdarzyło w ss. W moim przypadku (hds tw) odkręciłem panel i podkleiłem i dolutowałem taśme miedziana (przewód głośnikowy jak widać na foto) Ma ona tę zaletę, że jest płaska i dosyć mocna no i można ja podkleić na "superklej" do magnesu i jest trwalsza od oryginalnego suportu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez charLeS Zobacz postaPrzegrzewacie terminale. One siedzą w plastiku i bardzo łatwo je nagrzać do tego stopnia że się "luzują".
Ale jest to możliwe o czym piszesz jak się nieumiejętnie lutuje :cool:Last edited by Spurek; 18.10.2015, 19:03.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaa jak pisalem "nie dawaj tak grubego kabla bo terminal urwiesz!" to nikt wierzyc nie chcial :p
Szczegolnie problematyczne w ca gdzie drganie auta potrafi ułamac terminal
Zamieszczone przez charLeS Zobacz postaPrzegrzewacie terminale. One siedzą w plastiku i bardzo łatwo je nagrzać do tego stopnia że się "luzują".
A to kolejny
Przegrzanie terminala, nieumiejętne lutowanie i przez to odlutowuje sie lica od terminalaLast edited by lklukasz; 18.10.2015, 20:37.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaTo podstawowy blad- za gruby kabel
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaTo podstawowy blad- za gruby kabel
Szczegolnie problematyczne w ca gdzie drganie auta potrafi ułamac terminalLast edited by gi; 18.10.2015, 22:27.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaTrzeba było go z gumy obrać
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaJakie stosujecie przekroje na wysoki/niski w monitorach z basem powiedzmy 15-18cm ? I kiedy wchodzicie na jakieśgrubsze przewody (4mm2 etc) ?
Dla 8" mysle, ze 2,5mm2 bedzie ok
Kable od wzmaka do kolumny mogą miec 2,5mm2
0,75mm2 dla takiego tweetera ktory i tak nie jest w stanie przyjąć wiecej jak 10W to i tak duzo
Nawet jak sie ktos uprze na kable 1,5mm2 na tweeter w przypadku ca to robie tak
Do samego glosnika lutuje/wkładam wsuwki z cienkimi kablami dlugosci 10-15cm a dalej łącze za pomocą kostki z grubszymi
Tak mam u siebie
Sa genialne kostki molex na Allegro po ok 6zlLast edited by lklukasz; 18.10.2015, 23:41.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Tak się przyglądam temu revelatorowi, to może nie będziesz musiał go rozbierać...
Może wystarczy sie "wpiąć" np tak jak ja taką taśma miedzianą w miejsca, które Tobie zaznaczyłem na czerwono. Tylko musiał byś sprawdzić omomierzem, czy to są odizolowane, wystające miejsca biegunów. Jeśli tak, to zrobisz to prawie bezinwazyjnie, tylko musisz to ewentualne zgrubienie uwzględnić w otworze obudowy. Tylko nie grzej za mocno i za długo lutownicą tych miejsc...
Last edited by Spurek; 19.10.2015, 00:08.
Skomentuj
-
Te terminale są źle zaprojektowane. Są na szerokiego konektora a potem jest przewężenie terminala i on tam właśnie się łamie. Totalna głupota. Już lepiej jakby było na wąski konektor bo na nim wtyka sie tak mocno nie trzyma i jak trzeba ją zdjąć to by nie było takiej szarpaniny jak na szerokim.
Skomentuj
Skomentuj