Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wątpliwości przy wyliczaniu suba w Winisd

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam serdecznie, od dłuższego czasu planuje budowę suba "estradowego" na głośniku STX.46.1300. Wyeliminowałem z różnych względów br okrągły, choć początkowo miałem takie założenie. Naczytałem się i jak zwykle ile osób tyle opinii. Ja osobiście mam wątpliwość czy objętość Tunelu szczelinowego należy doliczyć do objętości VB którą podaje się w Winisd. Większość pisze, że trzeba. Czy wymiary obudowy sugerowane przez program są wymiarami netto? Jaką optymalną wysokość szczeliny wybrać? jeśli chodzi o szerokość chciałbym żeby szła przez całą szerokość kolumny wzdłuż podstawy. Z góry dziękuję za pomoc

Zamieszczone przez Scooon Zobacz posta
    Wyeliminowałem z różnych względów br okrągły, choć początkowo miałem takie założenie. Naczytałem się i jak zwykle ile osób tyle opinii.
    BR okrągły w konstrukcjach estradowych musiał by być bardzo masywny.
    Lepiej zrobić BR szczelinowy, który nie dość że sam w sobie jest masywny i sztywny, to jeszcze usztywnia konstrukcję.

Ja osobiście mam wątpliwość czy objętość Tunelu szczelinowego należy doliczyć do objętości VB którą podaje się w Winisd. Większość pisze, że trzeba.
    Raczej odliczć.
    Port BR zawsze trzeba odliczyć od objętości obudowy, tak samo jak wzmocnienia i sam głosnik.

Czy wymiary obudowy sugerowane przez program są wymiarami netto?
    Wymiary obudowy czy litraż?
    Litraż zawsze się podaje z wymiarów wewnętrznych obudowy, odliczając oczywiście już wspomniany port BR (który najpierw musisz obliczyć aby wiedzieć jakie ma wymiary), wzmocnienia i głosnik.

Jaką optymalną wysokość szczeliny wybrać? jeśli chodzi o szerokość chciałbym żeby szła przez całą szerokość kolumny wzdłuż podstawy.
    Znów musisz sam obliczyć.
    Oblicz 1/3 SD głosnika i zwymiaruj BR podstawiając ów szerokość obudowy... wysokość wyjdzie z obliczeń.

Skomentuj

Żebyśmy się dobrze zrozumieli, musze mieć dedykowane 120l po odjęciu głośnika, br i wzmocnień, zakładając że tunel kończy sie tam gdzie górna ścianka br a nie cała podstawa obudowy. Czyli 120l netto tak? Jeszcze mam pytanie, chcąc zastosować wzmocnienia szczeliny pionowe (głośnik jak by nie patrzeć bedzie stał na tym tunelu) to musze liczyć to w winisd jako kilka kanałów czy nadal jako jeden duży tylko odjąć z wymiarów wymiary wzmocnień? bardzo dziękuję za szybką i konstruktywną odpowiedź Będę mógł rozrysować jak to widzę i wrzucić do oceny ?
      Last edited by Scooon; 27.10.2015, 12:10.

Skomentuj

Żebyśmy się dobrze zrozumieli, musze mieć dedykowane 120l po odjęciu głośnika, br i wzmocnień
        Tak, bo idąc odwrotną logiką w/w cytatu można zrobić obudowę 120L i napchać wzmocnień, że zostanie tylko np. 20L
        Czyli obudowę robisz o 8-15L większą, jako zapas dla BRów, głośnika i wzmocnień.
        Wiecznie narzekam:glare:
        -Pieniądze szczęścia nie dają
        -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

dokładnie o to mi chodziło dziękuję :)

Skomentuj

...zakładając że tunel kończy sie tam gdzie górna ścianka br a nie cała podstawa obudowy.
            Port zaczyna się tam gdzie się zaczyna (jak inaczej można to wytłumaczyć?).
            Na froncie obudowy masz wylot tunelu, a w środku masz wlot (to miejsce to początek tunelu).

Czyli 120l netto tak?
            Tak.

Jeszcze mam pytanie, chcąc zastosować wzmocnienia szczeliny pionowe (głośnik jak by nie patrzeć bedzie stał na tym tunelu) to musze liczyć to w winisd jako kilka kanałów czy nadal jako jeden duży tylko odjąć z wymiarów wymiary wzmocnień?
            Wystarczy odjąć.
            Last edited by marian; 27.10.2015, 13:15.

Skomentuj

a od objętości odejmuje cały słup powietrza w tunelu plus objętość przegrody tak ? czy samą objetosc przegrody?

Skomentuj

Piszesz tak zagmatfanie że nie idzie odpowiedzieć.

Skomentuj

Grubość ścianek w przypadku brów do 20mm to są różnice z rzędu 0.2-1L
                  Obudowa nie musi być co do jednego ml.. Różnica 2-5 litrów w obudowie 120L jest minimalna..
                  Odejmujesz wszystko, dosłownie wszystko co się znajduje w obudowie, tak aby było 120L... możesz nawet kurz odjąć :thumbsup:
                  Wiecznie narzekam:glare:
                  -Pieniądze szczęścia nie dają
                  -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Piszesz tak zagmatfanie że nie idzie odpowiedzieć.
                    robiąc br prostokątny mamy do czynienia z prostopadłościanem z wyciętym prostokątnym otworem na dole (w moim przypadku) i przegrodą w środku oddzielającą tunel br od reszty kolumny. Zarówno w tunelu jak i w reszcie kolumny z fizycznego punktu widzenia jest powietrze zajmujące konkretną objętość. Chodzi mi o to czy 120l ma mieć objętość powietrza wewnatrz samej kolumny czy razem z objętością powietrza znajdującego się w tunelu.

Skomentuj

Chodzi mi o to czy 120l ma mieć objętość powietrza wewnatrz samej kolumny czy razem z objętością powietrza znajdującego się w tunelu.
                      Portu BR nie wlicza się do obiętości obudowy, napisałem to w pierwszym poście.

Zamieszczone przez Ven0n Zobacz posta
                      Grubość ścianek w przypadku brów do 20mm to są różnice z rzędu 0.2-1L
                      Obudowa nie musi być co do jednego ml.. Różnica 2-5 litrów w obudowie 120L jest minimalna..
                      Skąd Ci się wzięło te 2-5 litra?
                      Wiesz ile zajmuje taki port w obudowie suba z takim głośnikiem.

Skomentuj

Portu BR nie wlicza się do obiętości obudowy, napisałem to w pierwszym poście.
                        napisałeś, jednak nie byłem pewny czy chodzi Ci o objętość przegrody i powietrza w tunelu czy samej przegrody, a tak jak napisałeś to nie jest 2,5l żeby to nie robiło różnicy, bo na pewno zrobi

Skomentuj

...a tak jak napisałeś to nie jest 2,5l żeby to nie robiło różnicy, bo na pewno zrobi
                          No dokładnie, zrobi, bo to będzie jakieś przynajmniej 15 litrów (nie chce mi się teraz dokładnie tego liczyć... po za tym bez projektu obudowy nie da rady).

Skomentuj

WinISD oblicza wartości netto(nie bierze pod uwagę ile zajmą wzmocnienia, port br, czy sam głośnik). Czyli do wartości obliczonej należy dodać wszystko co ci tą objętość zmniejszy i masz litraż komory. Nie wiem jaki port br ci wyjdzie, ale wszystko co do niego będzie pojemnością obudowy dla głośnika.

Polecam sobie rozrysować to i potem nanosić poprawki :)
                            Last edited by DiGiCo; 27.10.2015, 14:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
                              dodać
                              Odjąć!!!

Nie wiem jaki port br ci wyjdzie, ale wszystko co do niego będzie pojemnością obudowy dla głośnika.
                              Portu BR nie wlicza się do pojemności obudowy!!!

Skomentuj

Panie Marianie, nie mieszaj Pan. WinISD pokaze powiedzmy 120l i mamy odejmować od tego objętość wszystkich "pasożytniczych" elementów, żeby te ponownie zmniejszyły nam pojemność komory?

Wiem że się nie wlicza BR. Ja tylko napisałem że wszystko co będzie przed portem BR, będzie komorą głośnika. Bo BR szczelinowe się różnie projektuje, czasem się kończą na dolnej ściance, a czasem załamuje się je i prowadzi po tylnej do góry. Przyznaje że dziwnie to sformułowałem i można to dwojako interpretować.

Skomentuj

Przyznaje że dziwnie to sformułowałem i można to dwojako interpretować.
                                  No właśnie.

WinISD oblicza wartości netto(nie bierze pod uwagę ile zajmą wzmocnienia, port br, czy sam głośnik). Czyli do wartości obliczonej należy dodać wszystko co ci tą objętość zmniejszy i masz litraż komory.
                                  Tutaj trzeba było na końcu dopisać "brutto", i było by ok.

Nie wiem jaki port br ci wyjdzie, ale wszystko co do niego będzie pojemnością obudowy dla głośnika.
                                  A tutaj chyba jakieś słowo pominąłeś, bo ciężko to zrozumieć...
                                  Last edited by marian; 27.10.2015, 15:57.

Skomentuj

Dla upewnienia czy dobrze zrozumiałem to będzie tak jak narysowałem ? jeśli nie proszę o podobny rysunek

Skomentuj

Tak, tyle że nie zaznaczyłeś w którym miejscu dokładnie zaczyna się tunel.

W przypadku takich portów szczelinowych ważne też jest miejsce rozpoczęcia ów tunelu.
                                      Im bliżej do rogu tym istnieje większe prawdopodobieństwo "przekłamiania", tunel nie zacznie się w miejscu czerwonej kreski tylko niebieskiej.
                                      Ktoś to kiedyś przedstawiał w pomiarach, ale teraz nie znajdę.

U Ciebie będzie pewnie długi tunel, więc będzie trzeba zrobić coś takiego:

Wtedy nie będzie problemu z narożnikiem.
                                      Last edited by marian; 27.10.2015, 17:35.

Skomentuj

Tak, tyle że nie zaznaczyłeś w którym miejscu dokładnie zaczyna się tunel.

W przypadku takich portów szczelinowych ważne też jest miejsce rozpoczęcia ów tunelu.
                                        Im bliżej do rogu tym istnieje większe prawdopodobieństwo "przekłamiania", tunel nie zacznie się w miejscu czerwonej kreski tylko niebieskiej.
                                        Ktoś to kiedyś przedstawiał w pomiarach, ale teraz nie znajdę.

U Ciebie będzie pewnie długi tunel, więc będzie trzeba zrobić coś takiego:

Wtedy nie będzie problemu z narożnikiem.
                                        o kurcze, tego nie wiedziałem czyli objętoś BR licze od niebieskiej linii do wylotu tak? Pewnie gdybyś mi nie napisał to bym zrobił błąd i policzył od czerwonej. A żeby tak pod kątem ściąć deskę to jakie narzędzie potrzebne i jak to skręcić? bo sam klej chyba nie utrzyma takiego tunelu

Skomentuj

Czaruję...
                                        X