Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

proszę o pomoc w zaprojektowaniu zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

proszę o pomoc w zaprojektowaniu zwrotnicy

Witam, potrzebuję zwrotnicy do
    2 x W.27.400.8.MC
    W.15.140.8.MCX
    T.10.250.8.PCX

Głośniki już mam, miały być monitory plus sub na gotowych projektach, ale zmieniła się koncepcja i ma to grać w dość dużym pomieszczeniu, około 50 m2. Posiadam jig'a, więc przy okazji chciałbym się nauczyć robienia pomiarów itp... Wiem że taka konstrukcja na pierwszy projekt to debilny pomysł, no ale wszystko już mam więc mimo to chcę spróbować.

1. Z tego co wiem, w pierwszej kolejności trzeba zrobić skrzynki o docelowych wymiarach, żeby zmierzyć głośniki w docelowych warunkach i tutaj pytanie czy br 80 l strojony na 35 hz na oba niskotonowe plus osobne komory około 9 l dla sekcji średnio-wosokotonowej to optymalna aplikacja?

2. Ułożenie wysokotonówki symetryczne czy na bazie trójkąta egipskiego tak jak w tym artykule: http://diyaudio.pl/content.php/65 ?

Istnieje ryzyko, że wybrany głośnik średniotonowy będzie miał zbyt małą efektywność by uzyskać zrównoważoną charakterystykę. Dwa tak duże basy będą generować sporo efektywności przy ich równoległym połączeniu co da wypadkowe 4 Ohmy, bo rozumiem, że taki układ planujesz. W każdym razie tak wynika z pobieżnych symulacji podobnego układu na trochę innych głośnikach.

W tej symulacji zrobiłem układ głośników WMTW. Górny woofer jest wysoko oddalony od podłogi co pozwoli nieco zmniejszyć wpływ odbić od niej i tym samym podbicie basu. Jeśli planujesz inny układ głośników WWMT wpływ odbić od podłogi będzie większy i średnie tony mogą być zbyt wycofane.
    Zrób sobie jedną prototypową obudowę z tzw. byle czego i pomierz głośniki i posłuchaj jak to działa.

Skomentuj

MAsz mikrofon i duże puste pomieszczenie do pomiarów?
      Musisz najpierw obliczyć, zasymulować litraż dla tych przetworników. JEst artykuł, czytaj.
      Jak poznasz litraż to obmyśl sobie wstępny kształt swoich kolumn, szczególnie front panelu.
      Zbuduj byle jaką obudowę, która będzie miała załozony kształt frontowego panelu, litraż, strojenie pal licho na tym etapie, moze być zamknięta buda. Upewnij sie tylko, że niskotonowy ma swoj litraż oddzielny od innych.
      Teraz przechodzisz do pomairów i wstępnego projektowania zwrotnicy, jak będziesz miał pomiary to wal na forum, znajdą się pomocni ludzie.

Skomentuj

Czaruję...
      X